Вълчев: Годината може да приключи онлайн, готови сме за късни изпити

ВУЗ-овете също ще отложат сроковете за записване на кандидат-студентите
23 апр 2020 18:42, Анисия Иванова
59
Вълчев: Годината може да приключи онлайн, готови сме за късни изпити
Снимка: БГНЕС

Възможно е срочното и годишно оформяне на оценките да стане онлайн. МОН обмисля и варанти с провеждане на късни изпити след 7 клас и за завършващите 12 клас, ако мерките за социална изолация бъдат удължени. Това казва министърът на образованието Красимир Вълчев в интервю пред "Труд".

Министърът признава, че се обмислят всички сценарии - децата да не успеят да се върнат в класните стаи след 13 май или дори до края на учебната година.

"Предпазливи сме да говорим. Но трябва да сме готови навреме да издадем документи на завършващите дванадесетокласници, които са им необходими за записване във ВУЗ-ове, особено за тези, които искат да учат в чужбина", допълва Вълчев.

Просветният министър е категоричен, че матурите не могат да се проведат онлайн.

Външното оценяване и държавните зрелостни изпити трябва да бъдат проведени. Тези изпити са преход към системата на гимназиално и на висше образование. Готови сме с варианти за по-късното им провеждане, когато приключи извънредното положение, разяснява министърът.

По думите му всяко удължаване на извънредното положение, ще доведе до отместване на вече обявените дати със същия брой дни.

"Външното оценяване след четвърти клас ще проведем, ако е възможно и разумно до края на юни. Това, което може да поемем като ангажимент в тази ситуация на непредвидимост, е че датите ще бъдат обявени поне три седмици преди провеждането на изпитите", дава надежда министърът.

По думите му ако не се проведат Държавните зрелостни изпити (ДЗИ), 38 висши училища ще трябва тепърва да подготвят и да провеждат над 300 изпита по различни дисциплини, в момента оценките от матурите са вход при тях за една или повече специалности.

"Говорили сме с висшите училища у нас да отложат сроковете за окончателно записване. В рамките в Съвета на министрите на страните членки на ЕС също обсъждаме подобна възможност. Те също отправят такива призиви към висшите си училища. Ситуацията в момента е кризисна във всички страни. Затова тази година най-вероятно окончателното записване на студентите ще е на по-късен етап. Дипломирането ще се забави не само в България, но и в други страни", казва още Вълчев.

На същия принцип е и Национално външното оценяване (НВО) след седми клас. "Ако не го проведем, голям брой училища ще трябва да организират собствени изпити или да приемат въз основа на оценките от вътрешното оценяване. Това ще бъде много несправедливо към учениците, които имат взискателни учители. Ако се приемат с тези оценки, те няма да поставят децата при равни условия", добавя той.

Що се отнася до четвърти и десети клас – те са вход към следваща степен за малка част от учениците. За четвърти клас – за математическите гимназии, след десети клас – за училите в така наречените обединени училища.

За онлайн обучението в момента той признава, че системата и учителите са били изправени пред нова и неочаквана ситуация. А относно натоварването всяко дете, което е включено в целодневна организация, учи между 10 и 12 часа дневно.

Според него електронното обучение е засилило различията. Там, където учениците са отговорни и родителите ангажирани, децата дори учат повече от преди, а там, където родителите не са ангажирани, на учителите в момента им е още по-трудно, отколкото в присъствена форма, оценява министърът.

Кризата доказа още веднъж, че неравенствата не са толкова в резултат на икономически фактори, колкото на отношението на родители към образованието на децата им, смята Вълчев.

Ситуацията с пандемията ще определи и това дали ще има отлагане на началото на следващата учебна година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Който учи- учи и дистанционно, който кръшка- винаги си кръшка. ФАКТ!
36
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А отбеляза ли колко е безработицата в САЩ - 26 милиона! Правилно четете. И ви уверявам, че ако не се справят с вируса ще стане двойно защото 1 болен затваря под карантина цял цех, за доказателство вижте нашите шивачки.
35
13
 
4
 
! Отговори
Финансист преди 4 години
Държат ни заключени защото не знаят кога точно ще мине радиационният облак. До няколко дни всичко ще премине. Просто си стойте вкъщи!
34
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега свърши пресконфоренцията на говернатора на Ню Йорк. Тествали са щата за антитела и 20% от населението вече е преминало вируса. Смъртността е 0.5%. Групов имунитет (60-70% заразени) се очаква до няколко месеца. Според бързите тестове в Банско и у нас вече 7% от населението е преминало вируса, повечето без НИКАКВИ симптоми. Държат ни заключени заради един малко - по сериозен грип!
33
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе майната и на учебната година.Дано тази учебна година да приключи вкъщи
32
6
 
17
 
! Отговори
УУУУУУУУУУУУУ преди 4 години
ЛЕЛЕ ПРАЗНОГЛАВЦИ, ТЕЗИ УТРЕ ЩЕ ВИ ЛЕКУВАТ С ДИСТАНЦИОННИ ЗНАНИЯСАМИ СЕ СЕЩАЙТЕ КАК.............ТРАГЕДИЯ, ЗАКРИВАЙ
31
3
 
17
 
! Отговори
до само да вметна преди 4 години
Виновни са на първо място родителите, като на *** му липсват първите 7 години и в Харвард да го пратиш все тая! При тези неограничени възможности в момента да ревът като вдовица за Х....Й, не го разбирам!
30
12
 
11
 
! Отговори
до Чикатин преди 4 години
Ех пич и аз искам готина секси и умна учителка ама няма! Имаме една 40-45 годишна стара мома и заради нея намразих литературата. Човек беше найстина ужасно ама наистина!
29
5
 
14
 
! Отговори
ЖороПърви преди 4 години
Между другото, системата за дистанционно обучение се прилага в Австралия и САЩ от поне 50 години, първо като радиопредавания, после в интернет среда. Не знам дали и там са "неуравновесени, избухливи, морално остарели истерици", както отбеляза един от изказалите мнение.
28
12
 
14
 
! Отговори
само да вметна преди 4 години
гн Вълчев, Учебната година.Е ПЪЛЕН ПРОВАЛ!-:) Схващаш ли? Тези деца Не само че не учат! Но и СКУЧАЯТ ОТДАВНА! Какви "изпити"? И какъв "успех" Ще имат? Не ги виждам НИКАК! Децата нямат вина! Но все има някой "виновен"! -:) Връщаш ме в първите години на "демокрацията" в училищата! Пълно безобразие беше тогава! Та и сега не е по различно уви! Да се радват децата,ако изобщо могат да "завършат" годината! -:)
27
37
 
12
 
! Отговори
Чикатин преди 4 години
''Учители'' хаххаха, опърпани дебели лелки с глезени като дамаджани , дето само хленчат за заплати и пари. а ''УЖ'' това им било призванието...да бе да ха ха, инче лятна ваканция за тях 3 месеца, пролетна, зимна ! Баси хрантутниците . И равносметката е КЕЛ файда от тях, зимат повече от лекарите, които ззаслужават милион пъти повече от тия деграданти .
26
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вълчев, ти онлайн можеш ли да се нахраниш?
25
2
 
9
 
! Отговори
ЖороПърви преди 4 години
Да, Киро Брейка е един високо интелигентен човек, който се проявява предимно по телевизия "Алфа"! Неговото мнение е най-меродавното мнение!
24
2
 
24
 
! Отговори
до 21 преди 4 години
Студентите ако могат да се нарекат така не страдат за това че не ходят на лекции, а страдат за това, че чалготеките в студенски град са затворени! Какви студенти са тези бе с 12 изпита записваха последните семестри! Математиката не си взел, учи инженерна специалност и му позволяват последния семестър да запише. Чисто порно е това!
23
9
 
2
 
! Отговори
Чикатин преди 4 години
До 22...ти как ме разбра? Май съдиш по себе си а ? хахаххаа издаде се в целта си да ме ''засегнеш'' ''Затуй''---от кое селце си впрочем?
22
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ЧикатинМного ниски оценки си получавал явно! И си набрал на някоя учителка, дето те е "ощетила". Кой знае какъв мушшморок си бил в края на учебната година: "Госпожо, аз съм между 3 и 4, ама айде да ме изпитате за 4." Нашокала ти е камбаната госпожата, прибрал си се разреван у вас и е имало: "Мамо, аз всичко си казах, ама оная гаадната, ми писа 3".Затуй си им набрал много на учителите. Имаш да си връщаш. Класически комплексар си.
21
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По-добре е децата да са онлайн колкото научат все е нещо вместо да се заразят. Студентите може с маски но и там ще избягват залите и така и те отиват онлайн и за тях няма проблеми като четат сами защото са вече големи. Но децата ще се повлечат с маски и ще стане тотална зараза.
20
22
 
9
 
! Отговори
Чикатин преди 4 години
До 17, ти сугурно си учител....по езика се познаваш, вие сте неуравновесени и избухливи истерици, които общо взето не правят нищо по цял ден-еле сега като никой не посещава иначе забутаната Ви институция с привички остарели от миналия век :) Помня в училище как ''палехте'' интереса на децата, помня как авторитета ви още тогава беше нулев и как при най-малкото неудобство покавахте липсата си на педагогика към децата :) Вие сте морално остарели истерици. Истината боли нали?
19
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
България има нужда САМО от професионално образование, за да има кадри за бизнеса!
18
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Германсият министър им го каза на немците, да не си и помислят за море или масови събирания до края на август поне. Швеция обмислят единствено евентуално да се върнат на училище деца до 11 години и то само ако има възможност занятията да се провеждат на открито при спазване на дистанция. Нашенците вместо да почнат да подготвят онлайн изпити за НВО те още си мислят че могат да набутат 1000 деца-толкова са средно в софиййските училища за 4 часов изпит.