Вълчев: Годината може да приключи онлайн, готови сме за късни изпити

ВУЗ-овете също ще отложат сроковете за записване на кандидат-студентите
23 апр 2020 18:42, Анисия Иванова
59
Вълчев: Годината може да приключи онлайн, готови сме за късни изпити
Снимка: БГНЕС

Възможно е срочното и годишно оформяне на оценките да стане онлайн. МОН обмисля и варанти с провеждане на късни изпити след 7 клас и за завършващите 12 клас, ако мерките за социална изолация бъдат удължени. Това казва министърът на образованието Красимир Вълчев в интервю пред "Труд".

Министърът признава, че се обмислят всички сценарии - децата да не успеят да се върнат в класните стаи след 13 май или дори до края на учебната година.

"Предпазливи сме да говорим. Но трябва да сме готови навреме да издадем документи на завършващите дванадесетокласници, които са им необходими за записване във ВУЗ-ове, особено за тези, които искат да учат в чужбина", допълва Вълчев.

Просветният министър е категоричен, че матурите не могат да се проведат онлайн.

Външното оценяване и държавните зрелостни изпити трябва да бъдат проведени. Тези изпити са преход към системата на гимназиално и на висше образование. Готови сме с варианти за по-късното им провеждане, когато приключи извънредното положение, разяснява министърът.

По думите му всяко удължаване на извънредното положение, ще доведе до отместване на вече обявените дати със същия брой дни.

"Външното оценяване след четвърти клас ще проведем, ако е възможно и разумно до края на юни. Това, което може да поемем като ангажимент в тази ситуация на непредвидимост, е че датите ще бъдат обявени поне три седмици преди провеждането на изпитите", дава надежда министърът.

По думите му ако не се проведат Държавните зрелостни изпити (ДЗИ), 38 висши училища ще трябва тепърва да подготвят и да провеждат над 300 изпита по различни дисциплини, в момента оценките от матурите са вход при тях за една или повече специалности.

"Говорили сме с висшите училища у нас да отложат сроковете за окончателно записване. В рамките в Съвета на министрите на страните членки на ЕС също обсъждаме подобна възможност. Те също отправят такива призиви към висшите си училища. Ситуацията в момента е кризисна във всички страни. Затова тази година най-вероятно окончателното записване на студентите ще е на по-късен етап. Дипломирането ще се забави не само в България, но и в други страни", казва още Вълчев.

На същия принцип е и Национално външното оценяване (НВО) след седми клас. "Ако не го проведем, голям брой училища ще трябва да организират собствени изпити или да приемат въз основа на оценките от вътрешното оценяване. Това ще бъде много несправедливо към учениците, които имат взискателни учители. Ако се приемат с тези оценки, те няма да поставят децата при равни условия", добавя той.

Що се отнася до четвърти и десети клас – те са вход към следваща степен за малка част от учениците. За четвърти клас – за математическите гимназии, след десети клас – за училите в така наречените обединени училища.

За онлайн обучението в момента той признава, че системата и учителите са били изправени пред нова и неочаквана ситуация. А относно натоварването всяко дете, което е включено в целодневна организация, учи между 10 и 12 часа дневно.

Според него електронното обучение е засилило различията. Там, където учениците са отговорни и родителите ангажирани, децата дори учат повече от преди, а там, където родителите не са ангажирани, на учителите в момента им е още по-трудно, отколкото в присъствена форма, оценява министърът.

Кризата доказа още веднъж, че неравенствата не са толкова в резултат на икономически фактори, колкото на отношението на родители към образованието на децата им, смята Вълчев.

Ситуацията с пандемията ще определи и това дали ще има отлагане на началото на следващата учебна година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
9
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЧикатинСтани и ти учител като си толкова отворен!! Нали е много хубаво. Аааа, не искаш нали?! То много лесно да седиш вкъщи и да правиш сметка на другите. ***!
16
8
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Учителите като хамави бачкат по цял ден - от сутрин до вечер. Не ги питайте как проверяват дом.работи и проекти. Пък колко е непълноценно. Нищо не може да замени живият контакт. Хубаво, лошо - от класната стая по-добро не е измислено.
15
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Единствените, които реагираха адекватно с въвеждането на он-лайн обучението от днес за утре. Браво на децата, браво на учителите. За НВО -то в 7ми и 11 клас, по-добре е още от сега да почнат да подготвят онлайн формат, ТУ вече проведе 3 пъти пробен изпит по математика, да вземат опит от тях.
14
22
 
8
 
! Отговори
Чикатин преди 3 години
До 10....хахахха ''За учителите помислихте ли'' пфффф хахаххахаха ! Да помислихме, че имат 4 месеца отпуск платен в годината, че дават частни уроци за маса пари, че поне 70% за педагогика не са и чували ! Милите те....душичките те.....продуктите им са като нитратни домати....не стават.
13
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Честно да ви кажа незнам с каква долна порнография мога да сравня бг УбрЪзУванието.И с изпити и без изпити все тая! А пък така наречените елитни училища не ги коментирам! Още си споням 90-те години в училище как отрочетата на мутрите продаваха застраховки на съучениците ми и после ги рекетираха и биеха, както правеха и бащите им! Така че терминал 1 и 2 са изходите от кризата!
12
2
 
3
 
! Отговори
Нане преди 3 години
До Анонимен9450 000??? Ама ученици ли?
11
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма смисъл и едно дете като се разболе хайде пак карантина на цялото училище или градина или ясла.
10
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А за учителите помислихте ли, че са вече на ръба на силите си . Преди малко ми приключи работния ден . От 7 сутринта досега . Само , който е Учител , може да го разбере това.
9
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ехо,все още няма съкратени ни учители или администрации,как става ?нас ни уволняват,съкращават или не платен отпуск а администацийките НЕ!!!а те са 450000
8
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Извънредното положение скоро няма да приключи, защото като гледам кривата, отмерваща брой на заразени е във възход. Направо зарежете и изпити и класни стаи.
7
2
 
8
 
! Отговори
gf hf mf :> преди 3 години
То образованиетони е едно,дипломите също, а като завършат онлайн какво остава? Кой ще им признава на тези с изключение на 20% реално учещи деца в нашата клоа.ка? :)
6
10
 
10
 
! Отговори
Чикатин преди 3 години
На кой му пука? Образование отдавна няма. А впрочем по добре да не ходят на училище, там се учат на амфетки, на биричка и на тревичка. Момичета на други работи. Нема нужда !
5
21
 
16
 
! Отговори
Родител преди 3 години
Сутрин сядат пред компютъра, написват едно "Добро утро", за да отчетат присъствие и им приключва учебния ден. Следобяд направят copy/paste от интернет някоя дом.работа и това им е ученето.Връщайте ги в класната стая. Онлайн е заблуда!
4
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Децата само ще заразят родителите и само ще се затворят карантина всички заводи и фирми и още по-зле.
3
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да бе..те не учат в училище та онлайн,ти гледаш ли хората отварата училищата от май за големите а по късно и за малките !!!
2
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Направо реформи и минавайте на онлайн обучение че може да е с години. Съответно и съкращения на ненужни сгради и даскали.
1
1
 
30
 
! Отговори
Англекова преди 3 години
почивката на морето също ще е онлайн