Допълнителни дати за матурите на седмокласниците?

Родители настояват за равен достъп до образование
14
Допълнителни дати за матурите на седмокласниците?
Снимка: Pixabay

В писмо до министъра на образованието и науката Красимир Вълчев родителите на седмокласници, на които предстои явяване на Национални външни оценявания /НВО/ по български език и литература, и по математика в условията на пандемия от Covid - 19, настояват да се предприемат своевременни мерки за гарантиране на възможността всички ученици от седми клас да се явят на НВО, за да имат равен шанс за достъп до качествено образование. Писмото ще бъде изпратено утре до образователния министър, съобщават родителите на седмокласниците.

Още по темата

Родителите припомнят, че "през изминалите години не в един и два случая деца не са успели да се явят на външните оценявания поради здравословни причини или други форсмажорни обстоятелства".

През настоящата кампания обаче, предвид пандемията от Covid-19 и динамичната ситуация със заболеваемостта в страната, е твърде вероятно този брой да бъде наистина внушителен и да има много болни или карантинирани седмокласници заради случаи на Covid-19. Наличието на една единствена дата за провеждане на НВО и невъзможността на тези деца да се явят, ще доведе до обезсмисляне на седемгодишния труд, който децата и техните учители са положили за усвояване на учебния материал през началния и прогимназиалния етап от тяхното образование, заявяват родителите.

По думите им "обяснението на експертите от МОН до този момент, че тези деца имат право да участват в класиранията и с нула точки на НВО /т.е. с максимални 100 точки, колкото могат да получат от оценките от свидетелството за завършено основно образование/, е абсолютно неприемливо, тъй като това не е реалното ниво на деца, готвили се целенасочено 1-2 години за външните оценявания, а липсата на резервни дати им отнема възможността да го покажат". В ситуацията, в която сме поставени всички, МОН би ли допуснало да има деца с бал 100 точки, само защото тези деца или техните родители са се разболели в условия на пандемия, питат родителите на седмокласниците.

Родителите са на мнение, че "НВО в седми клас е входен изпит в образователната ни система, при който, ако детето е в невъзможност да се яви, то няма втори шанс. Това категорично дискриминира тези деца и проваля възможността им да попаднат на място, съответстващо на знанията и интересите им", допълва БТА.

Абсолютно подкрепяме присъственото провеждането на НВО с оглед продължаване обучението на децата ни в гимназиалния етап, но категорично настояваме в условията на световна пандемия да се обмисли възможността за определяне на допълнителни дати за деца, които по гореспоменатите обективни причини, няма да могат да се явят на редовните такива, настояват родителите в писмото си до образователния министър.

Родителите припомнят, че през 2012 г. имаше такъв прецедент, породен от форсмажорни обстоятелства. След силното земетресение в Перник, седмокласниците и зрелостниците от областта получиха възможност да положат изпити на друга дата поради притесненията на родителите - дали децата им ще бъдат пълноценни, за да се явят на изпити непосредствено след преживяното силно земетресение.

"Настоящата ситуация е дори още по-тревожна и усложнена, поради което категорично изисква необичаен подход. Наясно сме, че обстановката е твърде динамична, но децата са подложени на неимоверен стрес, произтичащ от предстоящото НВО, дистанционното обучение /което за съжаление не във всички училища е на необходимото ниво/ и все още неясния учебен материал, който ще се включва в НВО. Ето защо апелираме към Вас и настояваме във възможно най-кратки срокове да бъде обявен окончателният учебен материал, предвиден да залегне в изпитните материали за НВО, отправят призив към министър Красимир Вълчев родителите.

В своето писмо те посочват, че кандидатстването след седми клас е само една брънка в цялостната образователна система, но това е една много важна брънка, която определя следващите пет години на децата ни. Тази стъпка трябва да бъде направена точно сега от нашите седмокласници и вярваме, че ще сторите всичко възможно те да я направят по възможно най-справедливия начин в тази толкова сложна за всички ни обстановка. Искрено се надяваме МОН да преразгледа позицията си и да подсигури допълнителни дати, така че всички ученици от седми клас да могат да се явят на НВО, изразяват увереност в писмото си до образователния министър родителите на седмокласниците.


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В момента не е интересен въпросът за религията и изучаването й в училище.
13
0
 
4
 
! Отговори
анонимна преди 1 година
То затова мозъците ви са пломбирани, бъдете щастливи в прос.тотията си!
12
2
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
ВСИЧКО, КОЕТО Е НАПИСАНО В СВЕЩЕНИТЕ КНИГИ, НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРОМЕНЯ НИ НАЙ-МАЛКО. щЕ СЕ ВИДИМ В ДРУГ СВЯТ, ВИЕ ДЕТО НЕ СПАЗВАТЕ НИЩО, ЩЕ ВИДИТЕ!
11
2
 
4
 
! Отговори
анонимна преди 1 година
КОЙТО Е НАПИСАЛ МИНУС, ДА ПРОЧЕТЕ НОВИЯ ЗАВЕТ И ЦЯЛАТА БИБЛИЯ!
10
3
 
2
 
! Отговори
лили преди 1 година
Вие сега ли разбрахте, че религиите са за манипулации и на жени, и на мъже - търпи, че да си спасиш душата и че са пълни с противоречия от горе до долу? И аз мисля, че такъв бог няма, да е в полза на едни срещу други, като че ли отгоре гледа риалити и се забавлява.....
9
2
 
8
 
! Отговори
5 преди 1 година
Мили хора , не разбрахте ли , че вече 30 години такова понятие като равен достъп до образоваие вече няма ! Живеем в общество на класови капиталистически отношения , т.е. на малко богати и много бедни !И бедните ,само по едно голямо изключение ,могат да добият образованието на децата на богатите ,които започват със скъпо платени частни учители и завършват м чужбина в скъпи университети ! забравете за равния достъп , който е една илюзия за бедните деца ! Така ще е при демокрацията !
8
6
 
3
 
! Отговори
анонимна преди 1 година
Вече ще се преподава религия. Интересно ми е как ще обяснят на момичетата, че според новия завет трябва ВИНАГИ да мълчат и НАПЪЛНО да се подчиняват на мъжете си, и че изобщо не ги и смятат за хора според десетте божи заповеди - не пожелявай жената и добитъка си, т.е. е при дъбитъка. Мисля, че бг може да има, но нашите религии просто са написани за удобство на мъжете и надали бог е искал това. Спорът е безкраен, но защо ми е дал език, а да мълча?
7
3
 
7
 
! Отговори
ди преди 1 година
Не е вярно, че учениците след земетресението са се явили на други дати. Бяха си на същите като останалите.
6
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами още преди да влезем в ЕС им се каза на нашите "просветници" ,че такава дискриминация на 13-год дете - има право само на един опит при кандидатстване ,го няма в нормалния свят ,ама тук ..да питат голямата "демократка"г-жа Дамянова защо не направи промени по този въпрос в Новия закон..може ли едно дете да го поставиш пред един -единствен изпит за цял живот?А уж са против остарелите ко..му..ни..стиче..ски хватки..алъш-веришът е голям и това е положението ,драги родители-джунглата е тук
5
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Докога ще си играем на "Тука има - тука няма " . Крайно време е вече министърът да бъде категоричен със съдбата на учениците . Да казва какво ще става и да спре с тези шикалкавания , защото нервите на родителите не са от желязо . Да вземе пример от колегите си в Европа , които дадоха точно и успокоително разписание на учебния процес в създалата се ситуация .
4
3
 
1
 
! Отговори
House M.D. преди 1 година
Това не е телевизия! Това е НВО!
3
3
 
3
 
! Отговори
House M.D. преди 1 година
Защо отново е написан въпросителен знак след твърдение в заглавието?
2
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нужно да учат нормално ,не онлайн,интересно ромовете как онлайн, учители не трябва да почиват лятото,с да си доработят като се отворят училищата
1
1
 
15
 
! Отговори
Ужас бг преди 1 година
Психопати, Оставете децата на мира, изгонихте всичко читаво от държавата!