Матурите - първата седмица на юни, какъв ще бъде материалът за изпитите?

Националното външно оценяване ще бъде третата седмица на юни
Обновена: 3 май 2020 10:41 | 3 май 2020 10:41, Ния Христова
53
Матурите - първата седмица на юни, какъв ще бъде материалът за изпитите?
Снимка: БГНЕС
Министърът на образованието Красимир Вълчев разкри, че финалните дати за предстоящите изпити ще бъдат обявени в понеделник. Най-вероятно държавните зрелостни изпити ще се проведат през първата седмица на юни, а националното външно оценяване – третата седмица на юни. Издаването на документите за кандидатстване във висшите училища няма да бъде забавено.
 
"Трябва да бъдем предпазливи в предстоящите седмици, дори да има подобрение в ситуацията. Не може да очакваме, че до седмици епидемията ще стихне. Това, което не може да се случи в дигитална среда, ще се проведе в класните стаи и в университетските аули". Това каза пред БНР министърът на образованието Красимир Вълчев.
 
Той поясни, че където има най-много кандидати за едно място, е удачно изпитите да се проведат на място, както е при медицината, например.
 
"Няма единна скорост на преподаване в различните училища. Със сигурност на изпитите ще се включва материал и от дистанционното обучение. Но ще подходим на принципа да включим по-малко материал".
 
Министър Вълчев допълни: 
 
"Тази седмица близо 30 деца, които са в 7-и и 12-и клас, бяха в условията на карантина. По време на матурите и оценяването вероятно между 20 и 30 деца може да бъдат възпрепятствани да проведат изпити. Единият вариант е по същото време, но в други условия те да положат изпитите, другият вариант, особено за дванадесетокласниците, е да се явят на втора сесия в края на август". 
 
Министърът заяви, че външното оценяване след 4-ти и след 10-и клас е необходимо за диагностика на резултатите, тъй като е важно да се анализират образователните дефицити на учениците.  
 
Близо 75% от учениците определят дистанционното образование за по-интензивно в сравнение с присъствената форма.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хайде казвайте датите
43
5
 
10
 
! Отговори
... преди 3 години
Този министър не го интересува нито здравето на децата, нито на семействата им, нито за учителите. А ни убеждават, че мерките досега били за опазване на здравето на населението, това им било приоритет?? Е, видяхме ви приоритета, заради едни матури 7ми клас, невинни деца и семействата им, а и учителите- пращате ги за стаден имунитет! Спрете да ни разигравате! Никога няма да ви го простим, никога няма да го забравим!! ОСТАВКА ВЕДНАГА!!
42
9
 
9
 
! Отговори
8 преди 3 години
До родителБраво !Един смел и откровен родител за разлика от хилядите учители -подмазвачи !Срамувам се от робската ви психика да казвате на черното бяло ! И тези заплати не заслужавате !
41
7
 
18
 
! Отговори
родител преди 3 години
Г-н министър подайте оставка, ако не признавате за проваленото обучение. Променете програмите за следващата учебна година и вкарайте учебния материал там. Няма нужда от лъжи колко е добро дистанционното обучение. То е пълен провал, казвам го като родител, който е бил откачалото до края с детето си в т.нар. дистанционно обучение. Писна ми да пиша безсмислени домашни. Не мога да обяснявам уроци след като учителя не ги обяснява. Не мога да провеждам упражнения след като учителя не може. Оставка
40
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Т.нар. дистанционното обучение от неподготвените учители е пълен провал. Мнение на човек който също се занимава с дистанционно обучение. Първо имаме учители, които отбиват номера, не обясняващи урока но изискващи ученика да го препише в подробен план на Word и да го изпрати в MS Teams подробен план в 100% от уроците x броя на предметите = нулев образователен ефект. Тук всичко се прави от родителя, тъй като дете на 10-12г. не е възможно да го направи само. Математика липса на упражнения = провал.
39
6
 
5
 
! Отговори
OneMoreLight преди 3 години
До 6,За реално претоварване на ученик може да се говори, ако той е от тези които се готвят за Олимпиади, заминаващи в най-добрите университети на САЩ, но и тогава се съмнявам, че го разглеждат сами те, като такова, защото се развиват всеки ден и рано или късно знаят, че този колосален труд, който полагат се отблагодарява един ден и се превръщат от не излишните хора.Сложете сега ръка на сърцето и кажете по-колко часа на ден вашето дете учи, че се претоварва чак толкова много? :)
38
2
 
4
 
! Отговори
Светозар преди 3 години
До 6Не сте разбрали изобщо, какво казах господине.Отделно от това, че нямам общо с математика или нещо подобно. В моята област видеоматериали, снимки и други подобни източници са добре дошли, и лесни за учениците. В учебника ученика може ли да види видеоматериал за битката при Сталинград, да речем ? Също така формалното учебно време, може да не е фиксирано стационарно. Учениците, ако не са във форма в 9, можем да се видим в 15. А и няма стрес, и напрежение, нито за тях, нито за мен.
37
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
частните уроци станаха излишни като винетките а парите кой ? кой, питам ???
36
6
 
12
 
! Отговори
6 преди 3 години
До Светозар А защо тогава учебният материал от дистанционното не се включва в матурите ? Защото то не е равностойно на присъственото и е само помощно средство и такова ще остане завинаги .Компютърът никога няма да стане учител ! И се гордеете , че претоварвате учениците ! А как и колко от тях го усвояват пълноценно ? Изобщо кой Ви изпитва по педагогика и психология , та не Ви е друснал по една двойка , че никога да не стъпите в училище ,тъй като не знаете какво е учебен процес !Пълно е с такива
35
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С всеки изминал ден г-н мнистърът става все по-неадекватен.Щял да анализира образователните дефицити - дори двойките да са 50%, в МОН пак няма знаят какво да правят, даже ако им се кажат необходимите мерки - защото има едни интереси, по-силни от интересите на обикновените хора.
34
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Министърът заяви, че външното оценяване след 4-ти и след 10-и клас е необходимо за диагностика на резултатите, тъй като е важно да се анализират образователните дефицити на учениците.--------------------и стрес за деца и родители и наливай пари в нелегални частни уроци безкрай
33
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
само да изгласуват отмяната на матурите за 10-ти клас и спирам детето от частни уроци че ми писна от глупости и хранилки на педагози
32
2
 
7
 
! Отговори
Стефан Христов преди 3 години
Аз, понеже съм много *** и ***, разбрах само две неща:- Мутрите - на изпит скоро;- Мат'ряла - на проверка после.Сега - Сериозно: Трябва да сме готови за нов стереотип на живот и за него ще ни помогне не разделението, а социалното съпреживяване! Ако сме способни да осъзнаем мащабите на случващото се, в името на оцеляването ни - нашето, на децата и внуците ни - ще загърбим политическите различия в името на бъдещето си!
31
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Учат повече но после са безработни защото няма какво да се бачка. ГЕРБ са окупирали хубавите места и не пуската кокала.
30
5
 
11
 
! Отговори
неразбралите преди 3 години
Имаше брифинг, достатъчно ясен по много въпроси и щото тук пак някой не е разбрал - обсъжда се какво да се направи с детските градини, защото идеята на този етап не е добра и е супер рисково. Много ясно и обосновано се обясни и защо. Ще се намери начин за компенсация - също беше казано. Стига рИвахте, мислете малко и с главите си. май на някои им е писнало от собствените им деца.... ужас.
29
2
 
6
 
! Отговори
до Анонимен 15 преди 3 години
Г-жо, никой НЯМА ПРАВО да ви принуди да излезете в неплатен отпуск и това няколко пъти се подчертава. Търсете си правата.
28
8
 
9
 
! Отговори
BG Учен ник OF преди 3 години
В "училище" не получаваш двойка(а4ка) ако присъстваш,та за това се размечтаха нашите безделници.Когато "присъстваш дистанционно" оборудването е сериозно:лаптоп,PS4,таблет и настолен компютър.Отговорите са получени и се разпространяват мигновено.Понякога има объркване при разбъркването,докато се чати или играе игра онлайн.Как да реализираме мадурите:1. Място-стадионите в страната;2. Разстояние 4 метра;3. Квесторите с дронове;4. Единствен въпрос:"Що е ЩАБ?"5. Отговор: "ЩАстлив Бойко".
27
3
 
0
 
! Отговори
Никой преди 3 години
Глей сега събираш най-доброто от немския нацизъм сливаш го с италианският фашизъм и го сготвяш заедно с инцест - какво се получава? Сакскобурготски с интелект и айкю под 90! Значи много увредено ***! Щанга в главата! Щангааааааааа, щангааааа, щангааааа! И бокатото *** дето иска да и.з.ч.у.к.а целия свят ще го *** влак!
26
1
 
0
 
! Отговори
Никой преди 3 години
Бузов нещо крие, Трифонов нещо крие, Генков нещо крие ... а Лилов знае, обаче Лилов е точен. Сводника нещо крие също!
25
2
 
0
 
! Отговори
Никой преди 3 години
И последно - Янчо нещо крие, Благой нещо крие, Ганецовски нещо крие ... Enough? Всеки град си има свойте тайни обаче десет човека да крият една ***. е това е ново явление.