Плодове и зеленчуци в училищата само след тест за пестициди

Половината от плодовете и зеленчуците от наши производители
9
Плодове и зеленчуци в училищата само след тест за пестициди
Снимка: Pixabay

Безплатните плодове и зеленчуци, раздавани в детските градини и училищата, задължително трябва да бъдат подложени на изпитване за остатъчни количества от пестициди в предоставяните плодове и зеленчуци по схема „Училищен плод“. Това предвижда проект за промяна на Наредбата за условията и реда за прилагане на схеми  за предоставяне на плодове и зеленчуци и на мляко и млечни продукти в учебните заведения – схема „Училищен плод“ и схема „Училищно мляко“, предложен от земеделското министерство за обществено обсъждане със срок до 1 юни.

За целта БАБХ, която контролира безопасността и качеството на разпределяните по схемите продукти, сключва с Държавен фонд "Земеделие" споразумение за сътрудничество при извършването на контрола включително и изпитване за остатъчни количества от пестициди.

С промените на наредбата се предлага още предоставянето на пчелен мед и биопродукти да е задължително.
По схема „Училищен плод“ се предоставят най-малко 4 различни вида плодове и/или зеленчуци месечно и най-малко 4 от доставките, но не повече от 6 са на биологично произведени плодове и/или зеленчуци за учебна година от 15 септември до 31 май, е записано още в проекта за редакцията на промените, пише „Монитор“.

Доставките трябва да само от пресни плодове и зеленчуци, конвенционално или биологично произведени, като най-малкото половината са от регистрирани земеделски стопани. Допуска се реализирането на не повече от 46 доставки за учебна година.

На сирене и кашкавал не бива да се надвишава броят на доставките на прясно пастьоризирано мляко за съответния месец. Продуктите се раздават равномерно - средно по 2 пъти седмично, но не повече от 10 пъти на месец. Забранява се предоставяните мляко и млечни продукти да се използват за приготвяне на други ястия с добавена сол и растителна мазнина и не се включват в състава на топлинно обработени продукти.

Пчелният мед за децата трябва да е биологично произведен на територията на ЕС и да е закупен или доставян от оператори, вписани в съответния регистър. Освен това се изисква да се доставя в индивидуални опаковки с ненарушена цялост. Допустимото количество, разпределяно по схемата, е от 12 до 15 грама на ден за дете.

Друга искана промяна е премахването на процедурата за избор на доставчик директно от учебните заведения. Предвидено е заявителите да подават заявление за одобрение в Държавен фонд „Земеделие“, в което посочват учебните заведения, за които кандидатстват. Към заявлението ще се прилагат декларации, подписани от страна на директора на всяко учебно заведение, с които се удостоверява волеизявлението за участието на учебното заведение в съответната схема.

Предлага се още директорите на училищата да имат ангажимент да осигуряват прилагането на съпътстващи мерки, за които по схемата не се възстановяват разходите, като тематични игри, викторини и други мероприятия възпитаващи децата към здравословно хранене.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така трябва да бъде, да си пазим децата, и без това всека година са по-малко.
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А ТЕСТ непрозрачна найлонова торбичка има ли или просто е начин за пренасяне на стоки от точка една до дома..
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЗащоЗащото са си платили където трябва.
4
0
 
4
 
! Отговори
мнение преди 3 години
Стопанисвам голям пчелин съгласно условията на биологичното производство.В същото време имам колеги които също имат сключени Договори за биологичното производство. Тези пчелари нито един път не са давали за анализ продукция в лицензирана лаборатория. От няколко години в тяхната продукция е откривана цялата гама от препарати за растителна защита над пределнодопустимите норми.Е, те имат Сертификати за биологичен мед и го продават като такъв!А защо е така, защо ..?Защо ?
3
0
 
2
 
! Отговори
Дедо Пенс преди 3 години
Поредният начин да се ограбва държавната хазна от приближените на ГЕРБ.Храната ,която се дава на децата е толкова некачествена,че е грехота да се дава и на прасета.
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Айде, спрете сеДобре ли си?Или не си?
1
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А така,не им купувайте химиите,докато не се научат да произвеждат качествени хранителни продукти,без химия!Много добре,браво!