Безплатно обучение за над 4400 студенти първокурсници

За таксите ще бъдат осигурени 2,6 млн. лв. от държавния бюджет
12 май 2020 07:29, Ния Христова
2
Безплатно обучение за над 4400 студенти първокурсници
Снимка: БГНЕС
Над 4400 бъдещи студенти ще бъдат освободени от плащане на такси за обучение в 17 висши учебни заведения, защото са избрали да следват в защитени специалности и в професионални направления с очакван недостиг на кадри на пазара на труда, предаде БНР. 
 
2,6 милиона лева ще бъдат осигурени от държавния бюджет за заплащане на таксите на бъдещите първокурсници. Половината от сумата, която покрива таксите за първия семестър, ще бъде осигурена от бюджета на просветното министерство. Другата половина ще бъде планирана в Закона за държавния бюджет за следващата година.
 
Специалности като религия и теология, математика, физически и химически науки попадат в списъка на професионалните направления с очакван бъдещ недостиг на кадри на пазара на труда.
Още по темата
 
Сред защитените специалности са арменистика и кавказология, индология, иранистика, новогръцка филология, хидростроителство и други.
 
Освобождаването от плащане на такси ще помогне за необходимостта от подготовка на висококвалифицирани специалисти за целите на икономическото и общественото развитие на страната, коментира министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
4
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 3 години
Поема за Ирина Бокова Ирина богинята една за всички времена. Ирина "звездите" си ги нареди други пък ги разреди. Тя уредите взе да ползва, за да подреди всичките звезди и планетите ги натовари други пък ги разтовари, за да уреди всичките беди на планетата Земя.Автор: Георги Илиев Митев. Потърпевш от милицията, военните ,полицията, медиците ,институции и граждани. Трето поколение репресиран. Град София (2014).
1
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
време беше