Родители и учители искат: Забавачки и ясли да започнат на 1 юни

Синдикат: За още 1 месец платен отпуск настояват 69% от преподавателите
14 май 2020 19:15, Анисия Иванова
20
Родители и учители искат: Забавачки и ясли да започнат на 1 юни
Снимка: БГНЕС

Детските градини и яслите да започнат работа на 1 юни при спазване на мерките, въведени от здравните власти.

Това са нагласите на учители и родители за рестарт на работата в тях заради края на извънредното положение, съобщава синдикат "Образование".

Преобладаващ процент от анкетираните родители – 55% към настоящия момент, изразяват готовност да пуснат децата си в детска градина. 56% от детските учители са готови в момента да започнат работа в редовна учебна среда.

Според анкетата 69% от запитаните учители са поискали, в случай че не заработят дистанционно или в режим на методическа подготовка, да им бъде предоставен един месец допълнителен платен отпуск.

91% от българските родители са отговорили, че ако до една седмица детските градини не заработят, би било справедливо и логично да им бъде предоставен допълнителен платен отпуск в размер на един месец за изпълнение на родителски задължения.

По информация на МОН 70% от детските градини в момента работят в дистанционен режим като редица общини са предоставили възможност на детските учители да работят в реална среда без деца в методическа подготовка за рестарт на предучилищната система. 75% от анкетираните учители са изразили готовност и желание от утрешния ден да работят в методическа подготовка без деца.

Анализирайки тези резултати, Синдикат „Образование“ отправя апел към директорите на детски градини и кметовете на общини да запазят учителите в предучилищното образование. Нека кметовете да предоставят възможност и да помогнат в организацията на дистанционно обучение, да разрешат редовната методическа работа на учителите до започване на редовен учебен процес.

По отношение на завършването на учебната година във висшите училища 61% от участниците в анкетата смятат че дистанционното завършване на учебната година е единственият възможен и добър вариант.

Синдикат „Образование“ проучи готовността на българските учители и директори да участват в процеса на провеждане на матури и национални външни оценявания. По-голямата част - 57% педагогически специалисти, са изразили желание и готовност да участват в този важен процес. Но 43% от запитаните отговарят, че нямат готовност и желание, изпитват страх, и смятат че са в рискова група.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
3
 
2
 
! Отговори
Обективен преди 3 години
Ами хайде тогава и всички ние работещите ,които от 13.03.2020 ПРИНУДИТЕЛНО седим вкъщи да си гледаме децата да кажем...Въведоха извънредно положение - приехме го и кой каквото можа направи ... работа от дома (малко могат да си го позволят),платена , неплатена отпуска...И така два месеца + ...Кой може да оцелее още три месеца така?! Отворихме всичко спряно до момента ,а най-важното е ОПАСНО! ДА ,така е ,но вече говорим за икономическо оцеляване ..В магазина искат пари ,а децата трябва да се издър
18
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По списък децата в ДГ средно са по 30/36 в група, по стандарт занималните са с размери 5/10 м, тук влизат столчета, маси,играчки по кътове, шкафове с дидактичен материал, масички за занимания, та питам се как точно се очаква да се организира престоя на децата. Да допълня имам доста стаж в детска градина и не доумявам, каква ще бъде организацията. По време на грипна епидемия остават една или две групи с по 30/39 деца, сега пак така ли ще става?
17
1
 
4
 
! Отговори
Тя преди 3 години
Родителите ясно... искат... ама за учителите - не ги разбирам...
16
18
 
1
 
! Отговори
Родителка преди 3 години
Аз нямам никакви задължения за възпитанието на децата си- това е работа на детските градини и училищата- даскалята защо взимат заплати!
15
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да, това поколение родители е за ***. Жалко за децата, за бабите и дядовците им и за персоналът, който е принуден, повтарям принуден, не доброволен да им гледа малките вируси. Вие не сте родители, бе, а едни ***
14
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 14Трябва да се работи и да се яде. ако няма кой да ти гледа детето докато си на работа, кой ще плаща сметки, данъци и ще купува храна?! Този грип за децата не е опасен и е съвсем в реда на нещата да позволят на родителите най-после да работят нормално.
13
6
 
19
 
! Отговори
антилогика преди 3 години
Еми никаква логика няма да не учат големите ученици, които разбират наистина от дума, да няма балове, да се забраняват много други неща, но да се пуснат детските градини, които по презумпция са развъдник на вируси и т.н. Айде стига вече с тази драма. И като се пуснат кво? - едно да е болно, заразява маса народ, пак картини, пак затваряне на детски градини... и така до безкрай. Не е момента.
12
4
 
19
 
! Отговори
айде, бе преди 3 години
Какви са тез манипулирани анкети които пускат и един човек може да попълни 10-20 онлайн без проблем? Хахахаха, и тва ми било достоверност. По темата - рисковано е! На който му се заразява - да върви доброволец в някоя болница да види как е. На малки деца абсолютно няма как да се обясни да спазват дистанция и т.н. Няма как, разбере го с дебелите си глави. Не става въпрос за страх, става въпрос да се опазим - и деца, и родители, и учители.
11
0
 
6
 
! Отговори
подвежащо преди 3 години
Защо така подвеждате и със заглавие, и с материал? това не е вярно.
10
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"По информация на МОН 70% от детските градини в момента работят в дистанционен режим"--------Тия вече съвсем загубиха връзка с главния мозък.
9
3
 
13
 
! Отговори
Мен преди 3 години
Жалко за учутелите за заплатите ....но сега родителите разбраха защо за деца имат и че не са цветя и рози ами и за нищо не стават.
8
17
 
13
 
! Отговори
123456 преди 3 години
До Анонимен 5Предполагам, че си детска учителка (или неин роднина). Като те е страх да работиш - напусни и се скрий на тавана/ в мазето и чакай ваксина!Ние, другите, искаме животът да продължи от там, където спря на 13.03.20!
7
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В България му разказахме играта на тоя вирус! Другия път да заобикаля или още по-лошо му се пише!
6
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Разпускай! Вируса умре !
5
2
 
4
 
! Отговори
Запознат преди 3 години
Рестарт = подновяване
4
10
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На читателките на БГМама не че толкова им се ходи на работа, колкото ги мързи да си гледат челядта. По едно чедо не могат да изгледат три месеца, а учителките в яслите и градините трябва да гледат, че и да възпитават и обучават по 20 - 30 такива.търсят си белята - и на себе си, и на децата, и на неизвестен брой потърпевши около тях.
3
10
 
14
 
! Отговори
123 преди 3 години
Много искат. Малките вирусоносителчета са най-подмолни.
2
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 2Абе, някои са отворени.
1
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пускайте фитнесите,че тряя се заяква ве !