Министър Вълчев: Всяка грипна ваканция нататък ще е работа в електронна среда

Учениците ще трябва да идват с маски, но на изпитите вероятно ще ги свалят
16 май 2020 07:30, Елка Василева
59
Министър Вълчев: Всяка грипна ваканция нататък ще е работа в електронна среда
Красимир Вълчев. Снимка: архив, БГНЕС

Няма съмнение, че учениците ще се върнат в класните стаи, но и няма съмнение, че ще продължи обучението в електронна среда. Всяка една грипна ваканция оттук нататък ще бъде работа в електронна среда. Това каза образователният министър Красимир Вълчев пред БНТ.

Образователните системи през следващите години ще продължат това, което започна да се случва – да търсят ефективния микс между електронно и присъствено обучение. В момента голяма част от студентите и преди пандемията работиха с електронни платформи, коментира Вълчев.

Пандемичната ситуация продължава, трябва да спазваме мерките за дистанция, да бъдем максимално предпазливи, тъй като здравето е най-важно. Затова и в системата на училищното и висшето образование избрахме учениците и студентите да се върнат присъствено за най-важните и неотложните дейности, които не могат да се проведат пълноценно в електронна среда.

Училищата се почистват и са много по-безопасни, отколкото посещението на един магазин, така че не виждам опасност за провеждането на изпитите.

Още по темата

Учениците ще трябва да идват с маски, но на изпитите вероятно ще ги свалят, каза министърът.

Ще бъде ограничен максимално контактът между квестори, деца, родители и учители. За целта ще са нужни по-големи помещения и физкултурни салони и столови ще бъдат ползвани за тази цел. Относно училищата-гнезда, в които се подават документи за кандидатстване след седми клас, министърът увери, че при записването всички документи ще се подават или електронно, или по предварителен график.

Абитуриентите ще имат възможност да се снимат в училищните дворове при спазване на всички заповеди на министъра на здравеопазването. Могат да се снимат и при взимането на дипломите, посъветва министърът.

Висшите училища взеха решение за повече специалности да приемат с оценките от държавните зрелостни изпити. Те са добра атестация, дават отклик между добрите, отличните и не толкова добрите ученици и могат да служат за оценка за прием, обясни Вълчев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
17
 
! Отговори
..... преди 3 години
Как не го е срам този министър, за да отчете дейност и да вземе някакви пари, не се посвени да рискува здравето на деца и да им налага "физическо присъствие" по училищата за матури. Отмени матурите за 4ти и 10ти клас, имало риск за здравето, а за 7ми и 12ти няма ли риск за здравето на децата, родителите, учителите? Или здравето на някой е по-малък ценно???? Това е брутално и неадекватно,това е дискриминация, геноцид!! ОСТАВКА незабавно!
31
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен СИ НАПРАВИ ТИ ЗА ТЕСТ ЗА ИНТЕЛИГЕНТНОСТ СИ ОТРИЦАТЕЛЕН *** СИ ТИ
30
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
КОМПА И НЕТА ЩЕ ВИ ЗАМЕСТИ И ДАСКАЛИТЕ И ЛЕКАРИТЕ АЙ СИ
29
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
НЕ МИ ХАРЕСВА ПОЛИТИКАТА НА МИНИСТЪРА СПРЯМО ПЕРСОНАЛА В ДГ И ДЯ
28
2
 
5
 
! Отговори
грипната ваканция преди 3 години
И така, и онака.От една страна как болни деца ще стоят пред компютъра.От друга - през февруарските грипни масово учениците се шматореха по улици, молове и кафенета, събираха се и по домовете, та и здрави се заразиха.Най- добре болните да са освободени с бележка от л.л., както до сега, а здравите да не се допускат много да щъкат в затворени пространства.
27
1
 
4
 
! Отговори
Миле преди 3 години
За неразбраните - грипната ваканция е извънредна и учебният план не се влияе от нея. Ако има възможност за дистанционно обучение Чаветата ви няма да пропускат матрЯл. А който е болен отива на лекар взема си бележка и не види пред компютъра.
26
2
 
10
 
! Отговори
Ковид-1984 преди 3 години
Свобода без борба няма да има ! Този на снимката гледа като елиот от космоса. Чудя се как успяха да манипулират младото поколение да е ПОСЛУШЕН КОНСУМАТОР, УЕДИНЕН СЪС СМАРТФОНА СИ В ЕДИН ИМАГИНЕРЕН СВЯТ. Моето буйно, непокорно поколение си отива постепенно. Няма да се учудя, ако ТОТАЛИТАРИЗМА се приеме без никаква съпротива днес.
25
3
 
5
 
! Отговори
Стар набор преди 3 години
Ей, докъде стигнаха ! Навремето четох апокрифната книга на Орвел 1984, сега бледнее в сравнение с драстичното ОГРАНИЧЕНИЕ НА СВОБОДАТА в Европа, резенче по резенче - гответе се за вечно. Да, АМА НЕ ! Будните хора в Европа започнаха масивно да протестират в ЗАЩИТА НА КОНСТИТУЦИИТЕ. Днес в Германия ше има отново протести в много градове. Новата партия СЪПРОТИВА 2020 вече наброява над 100 000 члена само за 1 месец. Да подкрепим ВЪЗРАЖДАНЕ в България ! Да спрем СЗО-мафията, бил гейтс ивасалите им.
24
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Голям бой за вас непослушни с непослушници, аз лукова глава ли съм или да.
23
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Наесен с песен с повече диоптри и гръбначни изкривявания а управниците с Корона, ай си...
22
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Do 25 КЪДЕ ГО ТОЗИ 25 БЕ АЗ СЪМ 25 НО ТИ КАК МЕ РЕПЛИКИРАШ СЛЕД КАТО МЕ НЯМА КЪМ МОМЕНТА НА РЕПЛИКАТА
21
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Болният - боли го глава ,лошо му е , с висока температура даже това да продължи 2-3 дена ,как ще стои час дори два-три пред компютъра??Г-н Вълчев обмисляйте нещата -само да казваме нещо ?!?
20
6
 
6
 
! Отговори
Do 25 преди 3 години
Само мрънкалници в таз наша държава бе!
19
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е нали грипна ваканция се обявява, когато има критичен брой болни ученици и учители? Или отново всички пред компютрите - болни, здрави.... Важното е да кипи безсмислен труд и от МОН да плещят по тв студиата какво прекрасно нещо е дистанционното образование.
18
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Моето дете учи здраво. Учителите задобряха...Никой от нас не е изпуснал материал! Вярно е че на децата им е тежко, но идея си нямате как вече никое не мрънка за училище! Станаха и много по-отговорни, защото в нет средата всичко е до секундата-от контролното до предаването на домашното! Започнаха да оценят човешките взаимоотношения"...................Как успяхте във ВСЯКО изречение да сътворите по една нелепица, а някъде и направо лъжа... Явно нямате РЕАЛНО дете вкъщи. Учител? Чиновник в МОН?
17
1
 
16
 
! Отговори
МС от икономиЗДи.. преди 3 години
Мин.Вълчев, вие, министрите-икономисти, сте срам за кабинета.Министър на енергетиката - икономист, леля Теменуга, на МОН- икон.Вълчев, на МЗ - икон. дЕдо Киро Ан., на икономиката, която си е чиста промишленост - юриЗД Караниколов бързорекия, на МЗХГ - икон. леля Деси Танева, на МОСВ - икон.Ем.Димитров. Да допълним: на МО - историк, наскоро завършил Международно право в ЮЗУ, на МВР - бивш старшина от НМ, и той изкласил юриЗД от ЮЗУ. Еми с такива министри, такова жизнено ниво, такива поданици-овце
16
10
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Глупости на търкалета! Ваканциите, дори и грипните, и дървените и т.н. са точно такива - ваканции. Учениците не учат през ваканциите. Учениците учат в училище. Времето за учене се нарича учебно време. Времето между учебните времена се нарича ваканция. Този гений на мисълта го насметоха с вируса и почна да си мисли че открива топлата вода. Като го гледам ще открие единствено като Ангелкова, че и министерството на просветата е за закриване като училищата (и хотелите).
15
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо на висенето вкъщи му викат "електронна среда"?
14
3
 
20
 
! Отговори
даскал Пандо преди 3 години
Защо да свалят маските ? В затворена среда трябва задължително да ги носят !!! Впрочем в тая държава работят само учителите,докторите и полицаите !!!
13
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Моето дете учи здраво. Учителите задобряха и е добре че от сега нататък, когато има някакво повишение на заболеваемостта ще учат по интернет за седмица или две! Никой от нас не е изпуснал материал! Не знам в другите училищата как е но ние вървим по план! Вярно е че на децата им е тежко, но идея си нямате как вече никое не мрънка за училище! Станаха и много по-отговорни, защото в нет средата всичко е до секундата-от контролното до предаването на домашното! Започнаха да оценят човешките взаимоотно