Министър Вълчев: Всяка грипна ваканция нататък ще е работа в електронна среда

Учениците ще трябва да идват с маски, но на изпитите вероятно ще ги свалят
16 май 2020 07:30, Елка Василева
59
Министър Вълчев: Всяка грипна ваканция нататък ще е работа в електронна среда
Красимир Вълчев. Снимка: архив, БГНЕС

Няма съмнение, че учениците ще се върнат в класните стаи, но и няма съмнение, че ще продължи обучението в електронна среда. Всяка една грипна ваканция оттук нататък ще бъде работа в електронна среда. Това каза образователният министър Красимир Вълчев пред БНТ.

Образователните системи през следващите години ще продължат това, което започна да се случва – да търсят ефективния микс между електронно и присъствено обучение. В момента голяма част от студентите и преди пандемията работиха с електронни платформи, коментира Вълчев.

Пандемичната ситуация продължава, трябва да спазваме мерките за дистанция, да бъдем максимално предпазливи, тъй като здравето е най-важно. Затова и в системата на училищното и висшето образование избрахме учениците и студентите да се върнат присъствено за най-важните и неотложните дейности, които не могат да се проведат пълноценно в електронна среда.

Училищата се почистват и са много по-безопасни, отколкото посещението на един магазин, така че не виждам опасност за провеждането на изпитите.

Още по темата

Учениците ще трябва да идват с маски, но на изпитите вероятно ще ги свалят, каза министърът.

Ще бъде ограничен максимално контактът между квестори, деца, родители и учители. За целта ще са нужни по-големи помещения и физкултурни салони и столови ще бъдат ползвани за тази цел. Относно училищата-гнезда, в които се подават документи за кандидатстване след седми клас, министърът увери, че при записването всички документи ще се подават или електронно, или по предварителен график.

Абитуриентите ще имат възможност да се снимат в училищните дворове при спазване на всички заповеди на министъра на здравеопазването. Могат да се снимат и при взимането на дипломите, посъветва министърът.

Висшите училища взеха решение за повече специалности да приемат с оценките от държавните зрелостни изпити. Те са добра атестация, дават отклик между добрите, отличните и не толкова добрите ученици и могат да служат за оценка за прием, обясни Вълчев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
2
 
2
 
! Отговори
г-н Вълчев преди 3 години
влезте си адекватно в ролята и обърнете внимание най-накрая и на детските градини! те са част от системата на училищно и предучилищно образование. Хайде да помислите вече за някаква адекватна организация на работа в тази среда. Все пак, първите 7 години били важни... Не делете учителите на "училищни" и "градински" - всички сме с един и същи ценз.
51
3
 
5
 
! Отговори
6 преди 3 години
Не го правете това фалшиво "Убучение "! По-добре да спортуват и други дейности , отколкото да висят пред компютрите за поредната доза телеуроче с нулев ефект!
50
1
 
6
 
! Отговори
отмяна на матурите! преди 3 години
До #49 Същото важи и за учениците, на базата на кой нормативен документ всеки ученик трябва да има компютър или примерно телефон с Андроид, интернет? И на базата на какво предоставено обучение, изисква от децата да полагат матури тази година??? де факто само 3 месеца беше присъственото обучение. Математика 7ми и 12ти клас по Вайбър как се учи, това нормално обучение ли е, нека отговори министъра?По тази логика и след "обучение" през домашен телефон също ли ще изисква проверка на знания с матури?
49
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хайде сега г-н Вълчев да обясни на основание на кой нормативен документ учителите са длъжни да имат компютър и да ползват интернет от дома си. По тази логика веригите трябва да искат касиерките да си носят касов апарат!
48
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Министър Вълчев да плати тока и интернета на всички учители , които участваха денонощно в експеримента му - дистанционно обучение .
47
0
 
17
 
! Отговори
! преди 3 години
Министър Вълчев, отменете матурите за 7-ми клас!! Учебната година беше само от 3 присъствени месеца, след това грипни ваканции, пандемия, дълга принудителна изолация и по спешност това пробно неефективно "онлайн обучение". Децата са принудени "да учат през телефон", родителите не са подготвени с компютър за всяко дете! Нямаше нормална учебна година, а се изисква от децата да са подготвени и принуждавани да имат матури??! Не е преминал стреса от пандемията, сега и матури, без нормална учебна година- това вече е подигравка с деца и родители!! Ако образованието ще е само "МАТУРИ", подайте си оста
46
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За учителите , които си изпълниха съвестно задълженията в дистанционна форма на обучение и 1000 лева са малко .
45
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тая година замина..децата е добре ..но още по добре при учителите...преподават от къщи я да я не и хоп заплатата от 1000 лв
44
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
АЛОООО г- н Министър, при всичките тези мерки как мислиш да отвориш детските градини? И там ли децата ще носят маски по цял ден и ще спазват дистанция?СМЕШНИ СТЕ!!!
43
0
 
14
 
! Отговори
Гошо преди 3 години
Този министър е забравил много бързо,класното,академичното и цялостното образование на ученици и студенти.Без него нямаше да има многото измислени приоритети на електронна среда!Колкото и да си вярваме,това е само един момент от нова форма на обучение.Да сте чули къде отидоха разходите за отопление,храна и разходите за електричество,интернет и обслужващ персонал в училищата?Няма и да чуете!
42
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега ще видите какво нагласяване ще има при приема след 7-ми клас с това "онлайн"-"нашите" директори с готови паралелки ,а "неправилните" почти без прием и пред закриване
41
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Г-жа Жотева се чуди ,че сме на 111-то място по свобода на словото- коментарите тук показват защо - на обоснованите думи - веднага пла..те..ни т..ро..ло..ве са в защитата на управляващите ..искате пример ,ами г-н Петков пише ,че часовете по физическо се получавали ...г-н Петков може ли да потвърдите ,че това се отнася за всички български училища??Не- , кой отговаря да се създаде организация , се знае много добре , повечето училища са без салони в редовните часове ,че сега всичко е наред!!
40
0
 
25
 
! Отговори
? преди 3 години
Единия очаква да *** яко хора, другия отваря моловете... Учениците ги държаха два месеца в принудителна изолация и на онлайн обучение ,уж да ги пазят, сега половината ги изпращат по училищата за "матури"... да заразят после и родителите, които са на по 50, 55+. Някой ако се наеме да обясни какво е това??
39
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименНе знам кой виси...Моето дете учи здраво...всъщност имам чувството, че учи повече птколкото в клас...
38
5
 
5
 
! Отговори
Петков преди 3 години
До В. УзуновИ аз бях потресен от физическо онлайн, но всъщност се получават нещата..Правят се коремни преси, лицеви опори, клякания ..танци ако трябва....дисциплината е пълна тъй като всички по всяко време са пред погледа на учителя...Така, че не сте прав Узунов
37
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименБоният е в болнични, никой не го кара да седи пред компа...ама 100% ще твори в фейса нали?
36
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименЩе учат вече...има си начини и форми
35
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименАми в училището на сина ми нещата са по-добри при онлайн обучението отколкото в сградата на училището. Дисциплината е на много по високо ниво също така
34
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Стар наборЩе спрете вие ..... все едно да спрете ракията в кръчмата....не можете
33
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не е виновен министъра,а методистките в университетите.Те създават необразим хаос в образованието.