Даниел Вълчев за матурите, "Право"-то в СУ и нивото на обучение

Стандартите в Юридическия факултет са непоклатими, смята той
23 май 2020 10:00, Ния Христова
24
Даниел Вълчев за матурите, "Право"-то в СУ и нивото на обучение
Снимка: БГНЕС
Качестовото на юридечското образование няма да се влоши заради приема с матури в специалност "Право" в Софийския университет. Това каза бившият образователен министър и настоящ декан на Юридическия факултет проф. др Даниел Вълчев пред bTV. 
 
Той изтъкна, че решението да се признава оценката от матурата за тази специалност не е окончателно, макар че най-вероятно ще бъде прието. 
 
"Правото е регулирана професия, поради което изискванията за входа във висшите училища се регулират от една наредба за единните държавни изисквания за специалност "Право". Министерският съвет ще трябва да приеме промяна на тази наредба и по изключение само за тази учебна година ние да приемаме с оценка от ДЗИ", каза Вълчев.
Още по темата
 
"Дебатът в обществото е по два важни въпроса - няма ли този лесен вход да доведе до снижаване на качеството на юридическото образование и вторият - не се ли нарушават правата на кандидат-студентите, които цяла година са се готвили по български език и история", каза бившият образователен министър.  
 
Според него държавният зрелостен изпит е еволюирал и дава справедливи резултати. Вълчев припомни, че Юридическия факултет има високи стандарти и строги правила. Нивото може да се види по големия процент на успеваемост на студентите на адвокатските и магистратските изпити. 
 
"Нивото на обучение в Юридическия факултет в СУ е изключително високо. Не искам да обиждам никого, но нивото е ниско в други правни факултети. Това е проблемът - в България няма единен завършващ изпит за всички юристи в България. Не може при нас адвокатският изпит да е труден и да завършват около 80% от студентите, а в други факултети изпитът да се състои в това да отговориш кой век е създадена България - 7,17 или 27. Не трябва да прикриваме тези факти и трябва да се вземе решение", поясни Вълчев. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
(Не)кадърен -- турско-арабска дума,не ти е мястото в български вуз.
20
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пълна простотия.Всички знаем ,че в малките населени места матурите никои не ги следи и нямат видеонаблюдение.А от 10 до 12 клас пишат шестици за присъствие.Господа ,вземете се в ръце, за каква обективност говорим.Бъдещето на умните деца сега е във вашите ръце .Върнете приемните изпити сега, за да не ни управлявят *** утре.
19
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Проф. Герджиков е най-некадърният ректор на СУ. Да си подаде оставката! А тоя Вълчев е толкова противен, как го избраха за декан на ЮФ...
18
0
 
6
 
! Отговори
Ангел преди 3 години
*** къв е тоя ланец ,къв е тоя червен шал .Нашите декани преди 10 години нямаха такъв дрес код .Тез юристи много фешън:)
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ОбразУванието в БГ: Като знам къв съм юрист, ме е страх да отида на лекар! :))
16
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Albanian, PlovdivСкоро ще останетесамо с такива като бай халил. И после не се чудете, че изчезват младите. Не ги мисли магистратите от УАСГ и ТУ - ще се оправят. Но бай ти Халил без тях скоро няма да има какво да заварява. Кефят ме такива заблудени тарикати като теб. Проблема е при теб, а не при магистратите. Успех с патрончетата.
15
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоз па и тоя ко ми сай увил в тес лалчета и финдифлюшки, все едно на прайд ще ходи ...
14
1
 
12
 
! Отговори
Образовател преди 3 години
Напуснах България, когато Даниел Вълчев беше министър. Той беше една от главните причини да замина. Всеки път, когато чуя за него, ми се повдига. Това е едно от най-перфидните същества в България, един от най-злокачествените тумори, които българското образование е имало. Като чуя да говори за качество на образованието, което съсипа, за да блесне, просто полудявам. Явно е влязъл в предизборна кампания, тази седмица напомня за себе си за втори път.
13
2
 
4
 
! Отговори
Лично образование преди 3 години
До Albanian, PlovdivЛично изкарах няколко безплатни курса и все още карам в програмирането преди 5 години, подчертавам - безплатни. Бай халил взема по 2500, аз вземам по 5000 и работя от вкъщи от 1 година. Поздрави!
12
0
 
9
 
! Отговори
Albanian, Plovdiv преди 3 години
Смисълът от образованието?Бай Халил от Аджисан махала, който е заварчик при нас, получава нетно не по-малко от 2500 лева, при положение, че заваря, само когато има нужда, обичайно пие бира или твърдо от патронче. Магистрите от УАСГ и ТУ не мърдат над 1100, като работят и през нощта и почивните дни, за да наваксат съкратените срокове за проектите. Аго Халил е с 8 клас.
11
0
 
12
 
! Отговори
Мен преди 3 години
Качестовото на юридечското....а за качеството в журналистиката какво ще кажете?!?
10
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Logichno. Dosegashniat priem i dosegashnoto obuchenie ne pokazvat dobro kachestvo, a samo brak.Ima dosta nadejda bez tesi dosegashni pravila da ima pone dosta kolichestvo. Kachestvo absurd.
9
2
 
11
 
! Отговори
СКОРПИОН ! преди 3 години
До Анонимен! Вратичките в нашите закони, не се оставят от незнания и глупост , те се оставят съзнателно ,умишлено! Вратички за наши и ваши! Разбира се, че има много некадърни юристи, това е безспорно! Този лектор по право, е един втори: " Андрешко ! "
8
2
 
22
 
! Отговори
пери преди 3 години
г-н Вълчев съсипа образованието с реформата си като министър през 2007. Затова е последният, който трябва да се изказва за него. Това граничи с безочието, но в БГ е така - никой не е виновен, често дори до доказване на противното...
7
1
 
27
 
! Отговори
Споко преди 3 години
Народ, който от еротична танцьорка изкарва член на Комисията по образование и наука в Народното събрание - НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ УНИЩОЖЕН!!!
6
3
 
11
 
! Отговори
Е хайде сега преди 3 години
Всеки знае кои студенти записват юридически, социални, хуманитарни и икономически науки. Няма какво да се лъжем, така е по цял свят.
5
3
 
11
 
! Отговори
Петров преди 3 години
Любимецът на американобългарите БокУ какво образование има, че те се хванаха с приема по право? Или останалите герПаджии дето са все партийни школи завършили?
4
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоа с червеното шалче да обясни защо един студент завършил право във великия му СУ след дипломирането си трябва да стажува при действащ адвокат т.е. да учи какво аджеба трябва да се прави в този занаят и как. И на какво го е научило господинчето с червеното шалче при това положение? И въобще променила ли се е образователната ни система от Тошово време когато се произвеждаха всестранно развити личности но не и специалисти?
3
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да входните изпити са свирепи.Ученето е тежко и понякога толкова много че след година-две се забравя заради огромното количество нова материя.Законите са ни безумни защото тези които са ги писали не могат да мислят.Може би са добри в запаметяването и механичното възпроизвеждане на информация но не и в разумното и използване.Изобщо малко българи имат нормален разум повечето са с някакви отклонения.Ето например вчера един важен господин каза че за водопроводни тръби трябват 20 милиарда лева.
2
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много се съмнявам в думите на Д. Вълчев като наблюдаваме какви закони сътворяват депутатите юристи в Народното събрание...Да не говорим за тяхното прилагане от съдии и прокурори! Вратичките, които са оставени са от незнание, глупост или да върви безпроблемно корупцията!