Красимир Вълчев с поздрав за 24 май: Ще ни има и след премеждието

Образованието е най-важната инвестиция
23 май 2020 20:20,
13
Красимир Вълчев с поздрав за 24 май: Ще ни има и след премеждието
Снимка: БГНЕС

Министърът на образованието Красимир Вълчев отправи обръщение по повод 24 май - Ден на българската култура и просвета и на славянската писменост. Той се обърна към хората с думите:

"Уважаеми госпожи и господа, уважаеми преподаватели, учени, културни дейци, писатели, скъпи деца, ученици и студенти, 24 май е дата, която няма нужда от доказателства за мястото си в историята. Тя събира в себе си минало и настояще, за да проправи път към общото ни бъдеще.

Празнуваме езика и писмеността си, образованието и културата, които ни изграждат като личности и ни определят като народ. Това е денят, в който се гордеем, но и почитаме и благодарим. Почитаме нашите просветители, признателни сме на учителите, преподавателите, учените, културните дейци и писателите.

Днес празникът се върна към своята същност - да ни преведе през трудност. Подкрепяме се чрез словото, благодарение на което изразяваме мислите, чувствата и надеждите си. И празник ще има у всеки българин! Пред нас ще светят буквите, които ни пазят и ни водят; буквите, които сме изучили, на езика, на който сме проговорили, със завета на светите братя Кирил и Методий, за да ни има и след премеждието.

Образованието е най-важната инвестиция
, защото всичко - и великото, и обикновеното - започва от ученическия чин, от пространството на духа.

И макар в различна година като тази, усещането на празника носи това послание заради усилията на учителите у нас и във всички български неделни училища по света. Българският учител прояви творчество и присъщите за професията хуманизъм и солидарност. В новите условия на виртуалното обучение това стана видно за всички. Преподавателите се включиха отговорно като бяха креативни и смели, отдадоха се на мисията си - образованието на българските деца - и заслужават нашата признателност за това.

В настоящите времена на изпитания обществото ни разбра, че учителят ще бъде винаги необходим. Никой и никога няма да замени общуването в класната стая и преподавателите - тези най-ярки последователи на учението на светите братя, ще продължават да предават знания чрез слово, да възпитават добри хора, да откриват нови хоризонти, да предизвикват мисълта и поощряват мечтите.

Виждаме тържеството на образованието! Откриваме го в обединените усилия на учители и родители.

Благодаря и на учениците, които посрещнаха с интерес и без страх новите условия в образованието, за това, че преодоляват заедно с преподавателите и семействата си предизвикателствата на настоящето. Поздравявам ги и за благородните жестове на подкрепата към техните учители и към усилията и работата на българските медици. Това е урок по солидарност и много от вас, скъпи ученици, вече взеха един важен изпит - този да бъдат, на първо място, човечни.

Благодаря и на родителите! Те навлязоха в образователния процес, бяха съществена част от него и доказахме заедно, че можем да устоим на кризата, единствено като обединим усилия в търсене на отговор за новите предизвикателства.

Науката и учените са тези, които разкриват бъдещето пред нас!

Благодаря на българските учени и изследователи за приноса им във всяка една сфера на познанието.

Поздравявам творците на изкуството и културата, деятелите на словото, които заедно с таланта и уменията си пазят и развиват духовността и прославят българското име по света!

Честит празник!".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нас ще ни има, за теб не знам, но някой трябва да понесе отговорността за сагата с фиктивното присъствие ужким на работа, това са пари, освен че има морално значение.
8
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 9 Не е сигурноЗнаеш много добре, че Вълчев не действа сам. на него му нарежда какво да прави ТОЙ. ТОЙ е ТОЙ
7
0
 
1
 
! Отговори
ГРАМАТИКАТА преди 3 години
Граматиката и нейното значение: Овладяването и упражняването на граматичните правила развиват човешкия мозък и улесняват усвояването на другите учебни дисциплини!
6
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Учителят ще бъде винаги необходим ако не го унищожи коронавируса.
5
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Народ, който от еротична танцьорка изкарва член на Комисията по образование и наука в Народното събрание - НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ УНИЩОЖЕН!!!
4
2
 
8
 
! Отговори
даскал киро дрейка преди 3 години
много ясно че е така....този назначен министър си мисли че открива топлата вода.....то някои индивиди се вземат на сериозно и си мислят че ще много лошо ако тях ги няма...а всъщност ще си е същото и преди да са се пръкнали на този свят и без тях ще се върти земята.....в тази територия има индивиди които си въобразяват че са богове и са най големите?!?!.....само че ако ги няма всъщност никой няма да разбере за тяхната липса!!!..природата не търпи празно!!!
3
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Несъобразителни ли сте, или умишлено изпращате ранни поздравления.И къде е сигурната работа и нормалните доходи на хората.
2
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Още е 23-ти!
1
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Може да си образован ама дали си истинен ? Обичаме финансовите спекулации, доносите и предателствата. Тази постна реч ли е голямото ни послание към свободата и равенството.