Нова вълна на коронавируса - предизвикателство за образованието

Вълчев призна, че през есента епидемичната обстановка няма да бъде по-сложна
35
Нова вълна на коронавируса  - предизвикателство за образованието
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Просветният министър Красимир Вълчев призна, че е не е сигурно дали през есента епидемичната обстановка няма да бъде по-сложна, а това би създало организационни трудности по отношение на кандидатстването във висшите училища, особено в чуждестранните.

Още по темата

„Почти всички страни взеха решение да приключат юни, най-късно юли учебната година. Някои взеха решение да приключат без изпити, други пък са в другата крайност – да приключат присъствено или частично присъствено.  Ние по-скоро бяхме предпазливи, здравето е най-важно. Аз, като министър на образованието, много повече искам да се върнат децата, защото е незаменимо взаимодействието в класната стая откъм социализацията и към придобиването на хармонични знания и умения. Но все пак ситуацията е такава. Важното е, че успяхме да спасим, така да се каже, учебната година, нямаме загуби, имаме определен процент деца, които ежегодно са ни предизвикателство. Тази година беше още по-трудно", коментира той пред Нова тв.

Децата от семейства със смесено отношение към образованието, с образователни дефицити у нас са между 10 и 20 процента годишно. 10-11% не са се включили ефективно в електронно обучение, а 1-2 % въобще не са били обхванати. 14% пък изобщо не завършват училищно образование. Най-голямо било отпадането след 7-и и 8-и клас.

"В търговските обекти и в детските градини има по-големи колебания, тъй като при тях има многочасово, ежедневно взаимодействие на деца в групи. Що се отнася до изпитите, това е еднократно връщане за един или за два изпита при строги мерки за дистанция. Учениците, особено при големите ученици, тези мерки могат да се осигурят, особено когато става въпрос за интервал от 4-5-6 часа. Ние ще направим това по време на изпитите. Училищата са били затворени близо два месеца и половина. Ежеседмично се дезинфекцират, в този смисъл те са много по-безопасна среда, отколкото посещението на някой търговски обект. Иначе имаме ученици, които всяка година много трудно ги мотивираме да учат", обясни министър Вълчев.

Според Вълчев вирусът все още е сред нас. Затова от МОН призовават родителите, ако имат друга възможност, да не пускат децата си на детска градина, защото вътре в групата децата са във взаимодействие.


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
През есента това лице трябва да е понесло отговорността за даване на заплати срещу фиктивно присъствие на една любима негова категория персонал.
28
5
 
4
 
! Отговори
затова преди 1 месец
затова сме на тоя хал, дори и на празника някои са способни да плюят хората, които все пак са положили усилия и всеки ден полагат да образоват деца, които не желаят да учат и да се занимават с родители, които се мислят за Господ.
27
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Видели ли сте *** да не говори на диалект?
26
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Честит празник!
Ако поне един ден народа си сдържи злобата значи нещо се е променило! За съжаление днес не е такъв ден. Докато се лаемдин друг, Русия ни открадна и празника и буквите! Хайде сега пак плюйте, че накрая да ни откраднат и достойнството!
Все пак честит празник!
25
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 24

Платформата е платена 15 лева на месец най-малко. Също и ВУЗ ГЕРБ орязаха местата за държавна поръчка с 50 %.
24
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
С какви предизвикателства се е справило Бг образованието при първата вълна? Познатите ми с деца се оплакват как всеки учител се спсява поотделно - един праща домашно на вайбър, един на имейл, един в чат, един не знам си къде. Всичко мина на самоподготовка на 100%! Единствено платформата уча се, която пуснаха безплатно, реално подпомага учениците! Министерството с тази си “реформа” може и 500 вълни на короната да изкара, без да си меъднат пръста и без да създадат нито един проект
23
4
 
1
 
! Отговори
f преди 1 месец
Положителният бас е положителна омраза, требълът е любов, любовта е много бърза и потентна енергия, но за приятелски условия, в мразовити времена много се губи, омразата положителнае тази която пази любовта, на днешно време много трябва да се мрази!
22
4
 
2
 
! Отговори
f преди 1 месец
требълът топли, басът хладнее, но басът е този който пази и проправя път на топлината, положителният бас говоря, много бас и малко требъл и се лекувайте
21
4
 
1
 
! Отговори
f преди 1 месец
Положителният бас, който лекува всичко, е приятна хладинка, водеща до истинска топлина, и топли много мястото и то истински и лекува, но ходи слабо по въздух, колоната допряна до болното място!!
20
4
 
1
 
! Отговори
f преди 1 месец
Пускайте си .flac формат от компакт дискове музика да се лекувате и еквалайзера яко на бас, но през интернет може да ви въртят номерца с потоците и да не е флак формат, и да има влажни гумички за *** или друга гума до колоните близо, да подобри колоната, и басът ходи слабо по въздух , а най-вече той лекува
19
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тоя и той стана лекар,да вземе да ходи в някоя болница да работи ,все пак е празник на учителите ,но не може да получават повече от 1000 лв у да не работят..или те са много очакват да гласуват за герб
18
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нямат нужда от образование децата. Ще научат правоговор от премиера си. Далавераджийство и калинстване от Годжи. Икономика от Горанов. Строителство и предприемачество от Цецо. Да лъжат, че не са БКП кадри, кой от Симеоново, кой от МУ, кой от плевенския комсомол от всички...
17
3
 
23
 
! Отговори
Berba преди 1 месец
Много неприятен диалект вади министърчето. Ужасен изказ
16
4
 
1
 
! Отговори
f преди 1 месец
трябва до колоната да има леко навлажнена гума, и яко бас, но не знам колко цифровият звук е качествен.
15
5
 
2
 
! Отговори
f преди 1 месец
от звука от качествена положителна материя, трябва да се усеща истинска топлина, звукът е топлина и лекува всичко, но прецакали всякакво аудио и звук в бг !
14
5
 
1
 
! Отговори
f преди 1 месец
има и отрицателен ултразвук, който дори пречи, или някакъв среден ултразвук който нищо не прави

трябва материята, издаваща звука да е положителна и качествена
13
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Най-голямото предизвикателство пред образованието са подобни министри... честит празник, народе!
12
5
 
1
 
! Отговори
f преди 1 месец
цъкате ми минуси, че ултразвукът лекува всичко, но те съсипали всякакъв звук в бг, затова така

смърт за военните ни, които са национални предатели нацисти, и не са българи!
11
2
 
5
 
! Отговори
реалнафантазия преди 1 месец
До Боби,

Че и се чудиш, Бобка? Те за тази свободия реваха, под претекст да не им вземаме този ”миг”, т.е. баловете и всички долнопробни заведения и удоволствия произлизащи от тях... Не видя ли снимките от вчера? :) За тези ”права” ревяха тези елементи, но и не само те.
Тази нация ще бъде претопена и подменена от един братски етнос. Не таи надежди за някакво светло бъдеще тук. :)
10
0
 
25
 
! Отговори
Хммм преди 1 месец
Родители със специално отношение към образованието. Деца от определени прослойки необхванати ...Разбирай неграмотни роми, които не искат да учат и да работят. Искат всичко наготово да получават. За модерни джиесеми пари имат, за лаптоп на детето -не. Спрете им помощите бе! Да работят - задължително. Като не искат да учат - ще работят нискоквалифициран, физически непривлекателен труд, нискозаплатен - и ще си стоят бедни. Никой не им е крив! А като крадат - веднага поправителен безплатен труд.