За и против да се кандидатства "Право" с матура

От СУ са категорични, че няма да позволят нивото да падне
29 май 2020 11:00, Нели Христова
26
За и против да се кандидатства "Право" с матура
Снимка: БГНЕС

Коронавирусът промени много аспекти на образованието ни. Стигна се и дотам кандидатстването за специалност "Право" в Софийския университет да става само с оценка от матурата по български език и литература. Правителството реши да отмени писмени изпити по български език и история за да предпази здравето на възможно най-много зрелостници. Но много от тях останаха недоволни от решението.

Още по темата

Фактът, че изпитите няма да се състоят, стана ясно непосредствено преди провеждането на матурите. Кандидат-студентът Мирон се е подготвил и за двата варианта, но съжалява, че му се е наложило да дава пари за частни уроци.

"Това за мен е нож с две остриета, защото родителите ми са дали не малко средства, за да мога да се подготвям. От друга страна, съм на мнение, че тези изпити и всичките теми, които трябва да се назубрят, не са оптималния начин, по който човек трябва да се прецени дали е годен за дадена специалност", казва той пред Нова тв.

Мария също се подготвя от години за тези изпити, но подхожда с разбиране към създалата се ситуация.

"Разбира се, за някои университети, те се провеждат онлайн, но лично за Софийския, особено по история и български език, не мисля, че има подходящи условия да се направят в онлайн среда. Това са много сложни изпити и може много лесно да се препише", споделя тя.

Нели Бачева, която е завършила Юридическия факултет тази година, смята, че прием с матури е недопустим.

"Той е най-лесният, но не е удачен, защото в обществото остава едно чувство на несправедливост. Малко се губи доверието в авторитета на тази толкова трудна специалност", посочи Бачева.

От университета са категорични, че няма да позволят с падането на изпитите да падне и качеството на образованието.

"Големият проблем на юридическото образование не е в приема, а в изхода. В големите юридически университети в света дори няма изискване относно приема - като специални изпити. След това обаче фунията се стеснява много и завършват само най-добрите. За справка мога да кажа, че в Юридическия факултет на СУ с випуска си завършват не повече от 85% от постъпилите", коментира деканът на Юридическия факултет в СУ "Св. Климент Охридски" проф. Даниел Вълчев.

"Известно е, че в повечето други юридически факултети в страната се влиза лесно. Нека да видим тази година, ако се влиза по-лесно в Юридическия факултет на Софийския университет, дали това няма да даде по-добри резултати", посочи преподавателят проф. Атанас Семов.

Според професор Семов трябва да бъдат въведени единни изпити за прием във всички Юридически факултети в страната. По-важното обаче било да има еднакви Държавни изпити за завършващите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От СУ били категорични, че нямали да позволят нивото да падне. Какво значение има вашта убеденост, след като ние всички сме свидетели на нивото на вашата правосъдна система? Има ли къде да пада нивото? Но пък от публикации в медийте ни става известно, че системата била бъкана с майстори зидари от най-различни ложи.
3
7
 
3
 
! Отговори
добре преди 3 години
това вече има смисъл. Иначе не виждам защо се правят всички матури и тн., ако не се използват за вход в отделните специалности. Плюс това и Х университета в България, така че през матурата много по-честно и прозрачно ще се приемат студентите. Нещата сега са много по-либарални и трябва да по-опростени.
2
1
 
18
 
! Отговори
Крал Артур преди 3 години
Тази година с матура,а от догодина като си купиш билет от метрото на СУ и автоматично те записват с "Право"
1
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Матурата има за цел да провери дали случайно ученикът няма спряло развитие в трети клас. Задачите и въпросите са повече от елементарни. Синът ми миналата година завърши НЕГ и половин випуск бяха с 6.00 на матура по математика. От СУ са прави да имат опасения, че нивото би паднало.