Близо 49 000 зрелостници се явяват днес на матура по български език и литература

Тя ще се проведе при спазване на противоепидемичните мерки и осигурено видеонаблюдение
Обновена: 1 юни 2020 06:42 | 1 юни 2020 06:40, Елка Василева
6
Близо 49 000 зрелостници се явяват днес на матура по български език и литература
Снимка: архив, БГНЕС

Близо 49 000 зрелостници ще се явят днес на задължителната матура - по български език и литература. Училищата, които ще посрещнат зрелостниците, вече са дезинфекцирани и запечатани.

Изпитът ще започне в 9 ч. Матурата ще се проведе в 722 училища в страната при спазване на противоепидемичните мерки и осигурено видеонаблюдение.

Не се очаква проблем с броя на квесторите. Резултатите от изпита ще станат ясни до 15 юни.

Министърът на образованието Красимир Вълчев уточни, че носенето на маски и ръкавици за учениците не е задължително по време на изпита, но на входа ще бъдат връщани тези, които имат висока температура.

За полагане на изпита зрелостниците трябва да носят със себе си документ за самоличност, служебна бележка, както и химикал, който пише в черен цвят.

Заради коронавируса в училищата, където ще се провежда матурата, ще се избягват струпвания. В сградите зрелостниците ще влизат с маски или шлемове и по желание - с ръкавици. На входовете на учебните заведения младежите ще преминават през дезинфекционен филтър. Там ще бъде измервана телесната им температура.

В изпитните зали разстоянието между зрелостниците ще е не по-малко от 1,5 метра. В зависимост от големината на залите учениците ще са от 6 до 15, а ако матурата се провежда във физкултурен салон - и над 15.

И още - ученици с внезапно проявени симптоми на COVID-19 ще бъдат извеждани от изпитните стаи и изолирани в други, където по преценка на медицинския специалист и в зависимост от тежестта на клиничните симптоми матурата за конкретния ученик може да приключи, гласи препоръка на здравните власти. В такива случаи ще бъдат уведомявани и родителите на ученика, които ще трябва да го извозят със самостоятелен транспорт и да организират консултация с неговия личен лекар. Ако здравословното състояние на зрелостника е тежко, директорът на училището ще трябва да се свърже с центъра за спешна медицинска помощ и отново да уведоми неговите родители.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Близо 49 000 зрелостници се явяват днес на матура по български език и литература"И поне 40 000 от тях не могат да си напишат името правилно.
5
1
 
0
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 3 години
Ода за Бойко Борисов; Поема за Петър-Емил Митев ; Поема за Ирина Бокова ; Епиграми за Бойко Борисов.Автор: Георги Илиев Митев. Потърпевш от милицията, военните, полицията, медиците, институции и граждани. Трето поколение репресиран и второ по отношение на образованието. Град София (2014).
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Все по-малко, но затова пък все по ***.
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
2018-а година са се явили 55 000.
2
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да сте видели скъсани на матурите за какво се провеждат тия матури въобще. Aман бе. Трябва и да учиш за да си роб после някъде за 800 лв или да миеш чинии в Кaнада.
1
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо изобщо мъчат учениците с тези матури? Така или иначе в живота ако нямаш вуйчо владика, няма да станеш поп никога.