Зрелостниците писаха есе по "Чорба от греховете на отец Никодим" на Елин Пелин

Разказът се учи в 11 клас
Обновена: 1 юни 2020 12:25 | 1 юни 2020 12:03, Камелия Цветанова
141

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Зрелостниците писаха есе или интерпретативно съчинение по разказа „Чорба от греховете на отец Никодим” на Елин Пелин на последния въпрос от задължителната матурата по български език и литература.

Разказът стоеше под номер 18 в подготвени теми от образователното министерство.

Произведението е от учебния материал за 11-ти клас.

Миналата година зрелостниците също писаха по Елин Пелин. Произведението тогавабеше "Косачи".

Близо 49 000 зрелостници се явиха днес на задължителната матура по български език и литература. Изпитът им започна в 9 ч.

Още по темата

Училищата, които посрещнаха зрелостниците бяха дезинфекцирани и запечатани.

Матурата се проведе в 722 училища в страната при спазване на противоепидемичните мерки и осигурено видеонаблюдение.

Резултатите от изпита ще станат ясни до 15 юни.

18 ученици от тази и от предходни години обаче са под карантинаи, за тях изпитът ще е на 27 и 28 август.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 83С оглед на това, че среднат възраст на посетителит е с 16 години по-голяма от средната възраст на зрелостниците ... НЕ ДУМАЙ, БРАТ!!!!
87
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 85 Ми той явно е бил проост, но не толкова че да не знае как се пише името Ран Босилек. Импровизирал е смешникa, a ти си мислиш че неумишлено го е направил. Затова ти казвам че сте повърхностни! Проост прооост- колко да си прооост? Щом му се вързахте, не знам кой е по- прoстия в случая! )))
86
0
 
3
 
! Отговори
До 83 преди 3 години
И аз си мисля , че май пишещите тук знаем повече за творчеството на българските писатели от зрелостниците. Някой писа , че есето му е за отличен. Аз го питах да сподели основната теза, която е защитихл,като изложих собствените си аргументи. Тези, които бих защитил. Нито дума. Момче зрелостник нали се хвалеше с есето си? Защо така замлъкна? Просто сподели идеите на младите за грехове и любов щом си харесваш есето.Нищо повече.Обясни с две изречения тезата си. Това е
85
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 44Йовков е неповторим!Отвратителна тема!
84
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 84ОК ... един бил шегаджия. И си е ***. Няма нищо ум о в това, да си орецакваш матурата, за базука ...
83
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 65 А бе човече, тоя зрелостник дето беше написал Рамбо Силек вместо Ран Босилек си беше някакъв майтапчия и сам си призна в интервю, че умишлено го е написал това. А такива като теб с повърхностно мислене, си помислиха, че го е написал щото бил уникално проост! Муахахахаха... направи ви на кайма!
82
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То, като Ви гледам....! Изпитът май се провежда тук! По добре се представяте от младите диванета!
81
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
тъ
80
0
 
4
 
! Отговори
До 79 от един българ преди 3 години
Виж, всеки с литературните си предпочитания. Абсолютно честно си признавам, че от Йовков харесвам най-много ,, Индже", но не всичко написано от него. По жицата на мен лично не ми харесва.От Елин Пелин пък ми харесва всичко и разкази и повести. Като малък харесвах много от Елин Пелин и ,, Ян Бибиян" както хрониките за Нарния.Тогава нямаше Хари Потър. Романът за малко дете е интересен. Всеки с литературните си вкусове както казах. Няма да си скубим косите.
79
0
 
2
 
! Отговори
местен свинар преди 3 години
Имам предвид - ,,Пролетна измама" и похотливия отец Игнатий!
78
5
 
2
 
! Отговори
до 76 преди 3 години
Ти си Един българин - един разказ! Буквално! Всичко на Йовков е истинско, българско, човешко, народностно, романтично, легендарно като Старопланинските легенди! И войнствено патриотично и пацифистко! Бели рози, Серафим, колелетата на Сали Яшар, Белият ескадрон, Мустафа Ачи..
77
0
 
4
 
! Отговори
До 77 преди 3 години
Вярно, че не трябва да има нещо свързано с робството и Македония, ама недей така разсъждава за това произведение на Елин Пелин. Никъде отец Никодим не си е искал от въпросната жена. Тя по него време отдавна е била омъжена. Според мен е било несподелена любов и затова се е замонашил. Не принизявай хубаво написания разказ.
76
2
 
4
 
! Отговори
местен свинар преди 3 години
Бе, важното е да не е революционна поезия и проза, въстания, бунтове и Македония и най вече - ,,робството"! Нещо по аполитично, като за правилната политическа линия днес! Да разсъждават там за цветята, за чорбата, за мераците и греховете на дяда поп, който се кандилка пиян на кобилата и си мечтае плашиото в нивата да е от женски пол! ,,Ех да има - ех, една женичка - ах! Че е жена - жена е! Младичка трябва да е..!" И дядо поп отец сдърпа юздите на добичето нататъче!Нещо такова.
75
5
 
4
 
! Отговори
Един българин преди 3 години
От Йовков ми харесва само ,, Индже". Тая жица с бялата лястовица хич не ми беше интересна като разказ. Отворен финал защо?
74
0
 
4
 
! Отговори
До 61 преди 3 години
Е как ще има вариант а б и в? С матурата вече може да влязат и Право в СУ. А и отговорите на а, б и в лесно могат да изтекат в мрежата предварително. Помня една година на матурата по английски после имаше наказание в министерството за изтекли отговори. Иначе ще кажа и прависти да станете зрелостници пак ще сте безработни. Държавата няма нужда от толкова специалисти, защото няма държава.
73
3
 
4
 
! Отговори
До 73 преди 3 години
А тя пък бялата лястовица, защото пък ще го излекува? Като искат да вярват в чудо да се молят на Бог.
72
5
 
3
 
! Отговори
До 70 и 72 преди 3 години
Ами да, вместо да заведат момичето на лечение в специализирана клиника в Турция, те го лъжат, че ще оздравее. Там щяха да го излекуват.
71
4
 
3
 
! Отговори
До 71 преди 3 години
Силен съм по литература и не гледам повърхностно. Просто не ми хареса финалът. Някак си недовършен. Помня болката на родителите на момичето. Йовков трябваше да напише поне, че накрая момичето вижда бялата лястовица и умира. Бялата лястовича не е изцелението, а смъртта в случая. По пътя трябваше да срещнат лекар който можеше наистина да й помогне. А за родителите й няма ли да е по-жестоко да носят трупа на починалото момиче от далеч, за да го погребат в селото сам- сами? Замисли се
70
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 65Пак ти казвам,не си разбрал смисъла на разказа "По жицата" и повече няма какво да споря.Гледаш твърде повърхностно на произведението,което означва,че не си научил нищо по литература в училище.В литературата няма лоши или добри,има описани характери, случки,преживявания,вълнения,емоции,емоционални връзки и чувства,разбор.
69
7
 
5
 
! Отговори
До 65 преди 3 години
Запознат съм с разказа : ,, По жицата". Не ми хареса, защото един вид лъжат момичето, че ще се излекува. Вероятно ще умре по пътя вместо да си изживее последните щастливи мигове у дома и освен родителите си да е далеч от другите хора, които също са я обичали в селото. Някъде беше споменато в разказа за други момичета дружки с които тя работила преди да се разболее. Не е ли по-жестоко да умреш далеч от дома и няма ли да е по-тежко на родителите й да пренесат трупа й после от толкова далече?