Зрелостниците писаха есе по "Чорба от греховете на отец Никодим" на Елин Пелин

Разказът се учи в 11 клас
Обновена: 1 юни 2020 12:25 | 1 юни 2020 12:03, Камелия Цветанова
141

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Зрелостниците писаха есе или интерпретативно съчинение по разказа „Чорба от греховете на отец Никодим” на Елин Пелин на последния въпрос от задължителната матурата по български език и литература.

Разказът стоеше под номер 18 в подготвени теми от образователното министерство.

Произведението е от учебния материал за 11-ти клас.

Миналата година зрелостниците също писаха по Елин Пелин. Произведението тогавабеше "Косачи".

Близо 49 000 зрелостници се явиха днес на задължителната матура по български език и литература. Изпитът им започна в 9 ч.

Още по темата

Училищата, които посрещнаха зрелостниците бяха дезинфекцирани и запечатани.

Матурата се проведе в 722 училища в страната при спазване на противоепидемичните мерки и осигурено видеонаблюдение.

Резултатите от изпита ще станат ясни до 15 юни.

18 ученици от тази и от предходни години обаче са под карантинаи, за тях изпитът ще е на 27 и 28 август.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименНяма такова нещо като "най-великия" български писател,всеки български автор има своите индивидиуални качества и талант,затова и литературата ни е разнообразна и интересна,Йовков е писал "Индже","Песента на колелата","Шибил",Хайтов,Страшимиров,Мутафова,Смирненски и много други автори също са писали великолепни произведения,за мен,криминалните романи на Райнов,нямат такава стойност,каквато стойност имат произведенята на други български автори.
47
1
 
5
 
! Отговори
Топ 3-ма преди 3 години
На мен любим автор ми е Димитър Талев . Железният Светилник , Преспанките камбани, Илинден и Гласовете ви чувам са гениални. Никога не го дават на матура или изпит. Не го ли харесват от МОН? След това Иван Вазов с ,, Под игото". И на трето място Елин Пелин с ,, Гераците".
46
1
 
11
 
! Отговори
до 42 преди 3 години
Еми, аз написах много приятно есе- доста има какво да се каже и как да се преплете с нашата действителност. Елементарна матура, очаквам отлична оценка. Завишени изисквания?! Не ме разсмивай, много те моля. Изискванията са абсолютно занижени с цел да проверят дали ученикът не е със спряло развитие в 8-ми клас.
45
3
 
4
 
! Отговори
До 42 преди 3 години
На Браздата се учи в 5 клас. Помня защото писахме класно за тая творба. Изискванията на МОН както винаги са завишени. Не знам какво ще мъдрят като ЕСЕ. И аз подкрепям , че творбата е хубава като всяка на Елин Пелин. Най-много харесвах разказа Л.по. Млад войник завърнал се у дома и разбрал, че сестра му е избягала в София, защото синът на кмета я е обезчестил. Възрастният му баща работи за 10 лева на същия тоя чорбаджия, който не му плаща умишлено другите 30 лева. Главният герой отива и го убива.
44
6
 
6
 
! Отговори
Иванчо+Марийка преди 3 години
Как може матурата да съдържа есе ? Все едно всеки да може да решава задачи за математическа гимназия. Матурата трябва да съдържа само правила за правопис и граматика.
43
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 37 от честноЙордан Йовков е гениален майстор на разказа,не мога да го сравнявам с Елин Пелин, макар,че и Пелин не е лош автор,но предпочитам Йовков.А това,че са писали по подобни сюжети,не е изненада,такъв е бил живота и сюжетите през тези времена.
42
1
 
8
 
! Отговори
Един българин преди 3 години
Според мен е било по-правилно да дадат като ЕСЕ повестта Гераците. Децата по-рано биха съпоставили ценностите от преди 100 години и сегашните. Биха анализирали по-лесно. Ще излезе , че днес семейство няма и голяма част от хората работят в чужбина. Иначе това е много хубаво произведение, но както и някой друг написа по-долу зрелостниците на 21 век едва ли ще разберат копирайки мутри и ку.урви.
41
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А можеше да напишат по тема "На нивата"("На браздата"),пак по Елен Пелин,за да се научат на съчувствие към ближния и животните,има необходимост от изучаването на такива разкази.
40
2
 
6
 
! Отговори
Само питам преди 3 години
Ама тия другите попове защо му изядоха бобените зърна -грехове накрая? Мислех, че ще ги заровят заедно с него. Нали са си на отец Никодим!!!
39
11
 
1
 
! Отговори
До 37 от честно преди 3 години
За мен пък Йордан Йовков копира изцяло Елин Пелин. Елин Пелин е писал :,, На Браздата" за Боне Кладенеца и нещастната Сивушка и Йордан Йовков пише ,, Другоселец" с почти със същият сюжет. Съдили са се на времетои и печели Елин Пелин делото. Затова Йовков е по-избутан. Да напишеш нещо почти същото върху нещо вече написано е както днес въпросът за авторските права.
38
0
 
16
 
! Отговори
Някой си преди 3 години
Творбата е много хубава само че не мисля, че зрелостниците могат да я разберат и да напишат ЕСЕ. По-скоро е за анализ като литературна творба. По мое време се правеше интерпретация на самия текст. Какви доказателства да намерят за тезата от греховете зърна? Ще я съпоставят с техните собствени и тези на познати ли? Интересно ще ми е да поместите няколко есета, които ще бъдат оценени с отличен, за да ги прочета. Да видя какво са писали зрелостниците на 21 век.
37
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма Йовков, Няма Пелин, няма никой! Най-великият български писател е Богомил Райнов!
36
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Предпочитам Йордан Йовков пред Елин Пелин. Някак си е избутан по- назад във българската литература, а е изключителен и вълнуващ разказвач. Потапяте в един невероятен свят.
35
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 17 И как точно ти потрябваха знанията ти да решаваш задачи със синус , косинус, тангенс и котангес, за да си направиш ремонт на аспартамента ти??? Много ми е любопитно!
34
1
 
15
 
! Отговори
Споделено преди 3 години
Много добър автор и пише стойностно. Съвременните български автори като знам какви глупости пишат!!В книгата на някаква певица, която се лансира и като писателка просто отворих първата страница в книжарницата, още първото изречение започваше с псувня. В днешно време ти издават книгата само ако си на някой човек. Какво не му харесвате на Елин Пелин? Това, че описва българското село , а днес има села с по-дълго от 100-на души?Разказите и повестите му са всичките оригинални и показват реалния живот
33
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До лично мнение до 25Благодаря за уточнението, явно в училище съм чел тази творба доста повърхностно, за което моля за извинения. Харесвам Елин Пелин, но този другия, по-духовития - с печената тиква, с умник Гюро и с баба Меца, дето яздела магарето.
32
0
 
13
 
! Отговори
нац.лотария преди 3 години
Ех,това тото се отразява и върху матурита.Миналата година Елин Пелин,сега-пак.Както в тотото пускат еднакви числа в два тиража.
31
2
 
28
 
! Отговори
лично мнение до 25 преди 3 години
Попът не е кръшкал. Просто помнел любовта, която изпитвал към някаква жена и затова, че е още я обича го смята за грях и за този свой помисъл вместо да се бичува както западните свещеници увивал с хартийка че.рно бобено зърно. Няма нищо политическо в това което е писал Елин Пелин, че някой го изкара и ,, червен". ,,Чорба от греховете на отец Никодим" е творба за важното и духовното в живота и че смъртта идва за всички. Елин Пелин пише много добре.Повестта ,,Гераците" е шедьовър. Защо го плюете?
30
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По-лесно щеше да пишат върху Чорба от грехове на шайката.
29
7
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
ужас