Зрелостниците писаха есе по "Чорба от греховете на отец Никодим" на Елин Пелин

Разказът се учи в 11 клас
Обновена: 1 юни 2020 12:25 | 1 юни 2020 12:03, Камелия Цветанова
141

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Зрелостниците писаха есе или интерпретативно съчинение по разказа „Чорба от греховете на отец Никодим” на Елин Пелин на последния въпрос от задължителната матурата по български език и литература.

Разказът стоеше под номер 18 в подготвени теми от образователното министерство.

Произведението е от учебния материал за 11-ти клас.

Миналата година зрелостниците също писаха по Елин Пелин. Произведението тогавабеше "Косачи".

Близо 49 000 зрелостници се явиха днес на задължителната матура по български език и литература. Изпитът им започна в 9 ч.

Още по темата

Училищата, които посрещнаха зрелостниците бяха дезинфекцирани и запечатани.

Матурата се проведе в 722 училища в страната при спазване на противоепидемичните мерки и осигурено видеонаблюдение.

Резултатите от изпита ще станат ясни до 15 юни.

18 ученици от тази и от предходни години обаче са под карантинаи, за тях изпитът ще е на 27 и 28 август.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
128
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 122Пич... не ти е наред нешо. За такива като тебе ... подкрепям лоботомията.
127
0
 
0
 
! Отговори
Бау преди 3 години
А къде е острият социален патос?! Къде е жестоката капиталистическа действителност? Къде е справедливият протест на каруцарчето Андрешко и нещастните Белчо и Сивушка? Къде са Гераците и разгрома на бита, идилията и традициите на прекрасното българско село....? Оставени са за грях на комунистите, очевидно! Бля-бля душевни трепети и джендеризъм по време на пандемия! Тема с маска и със грим - зализан домашен любимец!
126
0
 
2
 
! Отговори
До 126 преди 3 години
Знам че се казва приЕпише . Клавиатурата ми го набира автоматично. По-долу в предния си коментар съм го поправил след като се е изписало, но шибаното нахално ди.ване не млъкна и го поставих на мястото му. А Рамбо Силек след тая изцепка е трябвало да си пръсне мозъка. Има наглостта да се покаже пред цяла България.
125
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до местен свинарБе, важното е да не е революционна поезия и проза, въстания, бунтове и Македония и най вече - ,,робството"! Нещо по аполитично, като за правилната политическа линия днес!-------Е, какво толкова има да пише за робството и за Македония, това не е матура по история. Тук се иска да може да направи анализ, а не да раздува героични клишета. Аре земи се скрий, че такива като тебе патриотични *** расти крепят простаците във властта.
124
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
според мен е искал да припише, ама не могъл-------Ти, дето се присмиваш на Рамбо Силек, си още по-тьп и ог него. Казва се да прЕпише, тьпчо!
123
1
 
2
 
! Отговори
До 122 преди 3 години
Жалки сте и пр0сти сегашните 18 годишни. Това да се правиш на пр0ст НЕ е cool и зад гърба ти да ти се присмиват дори приятелите ти.
122
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 121 Муахахахахах...аз даже съм и Командо + Терминатор и Роки! Муахахаахахахах
121
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи за да напишеш на 18 години РАМБО СИЛЕК викате човека е толкова малоооумен, че да вярва че има друг РАМБО, освен Силвестър Сталоун?? )))Муахахаахаа....направи ви на мармалад и вие му се вързахте. То бива да сте уникално прооости, но това вашето не се описва с думи!Муахахааххахахаха....
120
1
 
1
 
! Отговори
До 120 преди 3 години
Хайде,хайде ясно че ти си тоя Рамбо. Пусни си Рамбо и пий една студена вода. Не си учил и си се изложил. Ако ти платят за студент, учи.
119
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 117 А бе колко пъти да го пиша? Тоя дето написал Рамбо Силек даде интервю пред журналисти и си призна че не е знаел нищо от произведенията на Ран Босилек и казва че така и така ще го скъсат, защо да не си направи майтап като напише Рамбо Силек. Тооолкова ли сте тъпиии?Имате нет, вижте интервюто му.
118
0
 
1
 
! Отговори
До 116 преди 3 години
Ами може да е бил и неграмотен и да не може да чете добре. Ако е богато синче от известна фамилия ще е на шега , че в 12 клас още срича
117
1
 
1
 
! Отговори
До 118 преди 3 години
Ми не вярвай, бре. Един беше писал акт в Пловдив. На личната карта пише ул. "Хан Кубрат", а той беше писал Ханко брат. И актът падна, като съдът прие, че такава улица няма, демек няма как да извършиш нарушение на несъществуваща улица. Не е тайна, показаха го по телевизията.
116
0
 
2
 
! Отговори
До 118 преди 3 години
Този дето е написал Рамбо Силек, ако наистина го е направил нарочно, а не защото е кьорав, е уникално пр0ст. Жал ми е за родителите му. Дано не са пръснали много пари по частни уроци. Ако са го скъсали и на следващата матура, кой знае колко е трябвало да плащат майка му и баща му , за да вземе диплома. Да не се случи на никого такъв син: мързелив, нахален и т. Ъ п.
115
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 117 Муахахаха...Значи ще му напишат Ран Босилек на дъската, но той ще го прочете Рамбо Силек? Викаш не си е направил майтап, а е толкова проост тоя? Муахааххаа...Неее, не мога повече с вас- вие сте уникални идиоооти! Лек ден! Муахахахахаа....то бива вашето проосстотия....ама чак толкова не вярвах!
114
2
 
1
 
! Отговори
За Рамбото преди 3 години
Дори да са я написали на дъската на темата, тоя зрелостник като не е учил нищо от Ран Босилек може и да не е прочел правилно написаното. Представете си че е късоглед и не е могъл да седне най-напред.Да седне толкова назад според мен е искал да припише, ама не могъл.
113
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 112 Пак си измисляш...даже в темата няма начало и край на изпита изписан от момичето- това предполага че си фантазираш какво е можело да бъде написано от момичето на дъската. Смешенн си!
112
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Знам че е Иван Вазов. Поколението родено преди началото на 90-те учихме много повече и не бъркахме авторите. Иван Вазов е най-известен с романа ,, Под Игото". Още помня Бойчо Огнянов и Рада Госпожата. Жалко , че бяха убити от турците в края на романа. Мислех, че ще се оженят.
111
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 111 Ей, не се прави на ***! Моята матура беше" Обесването на Васил Левски" стихотворение на Христъо Ботев...да му направя анализ. И написаха на дъската- "Обесването на Васил Левски" от ХРИСТО БОТЕВ!Анализ!
110
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 111 Ахааа, викаш не си написал Баба Илийца от разказа "Една българка" на Иван Вазов на дъската? Брех да му се невиди! Направо ти повярвах как някой анонимен е написал нещо за баба Илийца, а ти да не напишеш автора щото анонимен. )))Що се правиш на ***, бе? Не говорим за тема, а за името на автора, мозък!
109
1
 
2
 
! Отговори
До 110 преди 3 години
Пише държавен изпит по литература Начало на изпита и край.Темата я няма