Джордж Флойд починал от задушаване, Тръмп заговори за тероризъм

Независима аутопсия потвърждава убийството му
179

 
Убитият при арест от полицаи чернокож Джордж Флойд е умрял от задушаване заради притискане на шията и гърба. Това сочи независима аутопсия, извършена от лекаря, който е преглеждал тялото на Ерик Гарнър - невъоръжен чернокож мъж, който почина през 2014 г. в Ню Йорк при подобна ситуация.
 
"Не само коляното на врата на Джордж  е било причина за смъртта му, но и тежестта на другите двама полицаи на гърба му, които  са попречили  на притока на кръв в мозъка му, както и на въздушния поток в белите му дробове", се казва в констатация на независимата аутопсия на Джорд Флойд.
 
Заключенията потвърждават версията за убийство след полицейски произвол.
Още по темата
Аутопсията, която бе поръчана от семейството се различава от официалната аутопсия, която включва и основните здравословни проблеми и потенциални упойващи вещества, открити в тялото на мъжа, но не намира доказателства за насилствено причинена смърт.
 
Смъртта на Флойд стана причина за масови протести в различни градове на САЩ против расизма и полицейското насилие, които продължават вече почти цяла седмица. Задържани са около 4100 души. 
 
В над 40 града в цялата страна е въведен полицейски час, включително и в Ню Йорк.
 
Полицаите бяха уволнени веднага, а заподозреният за причинената смърт бе арестуван и е с повдигнати обвинения.
 
Американският президент Доналд Тръмп пък сравни нападенията срещу полицаи с вътрешен тероризъм.
 
Той мобилизира наличния федерален ресурс - граждански и военен, за да се спрат бунтовете и грабежите, разрухата и палежите.
 
"Препоръчах на всички губернатори да използват националната гвардия, за да доминираме улиците. Ако щат или град откаже да предприеме необходимите действия за опазването на живота и имуществото на гражданите си, аз ще разположа американски военни и бързо ще реша проблема вместо тях", заяви Тръмп.
 
"Всички американци с право бяха отвратени от бруталната смърт на Джордж Флойд. Справедливостта ще възтържествува за него и семейството му, той не ще е умрял на празно. Но не можем да позволим мирните протести да бъдат заглушени от една разгневена тълпа."
 
Тръмп обвинява за възникналите безредици крайнолявата група "Антифа". 
 
Според анализатори обаче протестите се използват и от крайнодесни, които също разпалват актове на насилие и вандализъм.
 
Според ФБР има организирани групи, чиято цел е да унищожават частна собственост и да провокират насилие, прикривайки се зад протестите. Властите вече следят и социалните мрежи, за да идентифицират хората, призоваващи към насилие.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


179
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари