Красимир Вълчев: Тестовете след 7 клас ще станат комбинирани

Въвежда се нов предмет "Дигитални технологии", променят и скалата за ДЗИ
25 юни 2020 13:21, Анисия Иванова
50
Красимир Вълчев: Тестовете след 7 клас ще станат комбинирани
Снимка: БГНЕС

През учебната 2022-2023 година тестовете за национално външно оценяване ще бъдат интегрирани. Така децата вече ще полагат комбинирани изпити по български, заедно с обществени науки и по математика и природни науки.

Това заяви министърът на образованието Красимир Вълчев на пресконференция, посветена на бъдещите промени в образованието, формата на държавните зрелостни изпити и националното външно оценяване.

Промените са основно в прогимназиален етап, основната е в провеждането на НВО след 7 клас.

"Трудно успяваме да мотивираме учениците за по-задълбочено учене в областта на природните науки. Това се вижда от оценките и от малкия брой зрелостници, които полагат матури по тези предмети. Затова идеята ни е изпитът по БЕЛ да се съчетае с обществените науки, а този по математика – с природните”, поясни министърът.

Увеличават се с половин час часовете по математика в 5 и 6 клас, както и тези по география в 6 клас. В обучението по природни науки ще отпаднат редица термини, които усложняват учебното съдържание.

"Новите учебни програми съдържат 60% време за придобиване на нови знания и 40% – за упражнения. Когато това време не е достатъчно, учителят препуска през материала и учениците се демотивират. Най-често проблем има при математиката, особено в 5-6 клас. Затова предлагаме увеличение на седмичните часове по този предмет с половин час”, обясни Вълчев.

Не се предвиждат промени в програмата заложена за предметите – български език и литература и история.

В 5 и 6 клас с е въвежда нов предмет "Дигитални технологии" - комбинация между "Компютърно моделиране" и "Информационни технологии".

Учениците ще надграждат знанията с дигитално моделиране и креативност, заяви министърът. Дигиталната креативност ще бъде увеличена за сметка на час по чужд език, добави Вълчев.

За първи и трети клас се предвижда да бъде въведена една седмица за проектни дейности, които да включват дейности по интереси. Промяна ще бъде направена като името на предмета "Околен свят" ще стане "Родинознание". Всички теми остават, но ще има отпадане на понятия.

Промените ще влизат поетапно в сила – в пети клас промените ще са от учебната 2021/2022 г, в шести клас – от 2022/2023 г., а в седми клас от 2023/2024 г.

„Опитваме се да направим концептуална промяна в целодневната организация на учебния ден. В момента тя е слабо регулирана и върви по рамка, поставена преди десетилетия. Учениците, които са на целодневно обучение, нямат време да се включат в други дейности по интереси. Опитваме се да направим преход от занималня към личностно развитие”, каза още Вълчев.

Очаква се да има промяна и в скалата за оценяване на матурите. "Минималният праг за успешно полагане на изпит ще бъде 30 точки при максимално 100”, каза министърът. Досега за оценка "Среден 3" бяха достатъчни 23 точки. Промени се очаква да има и във ВУЗ-овете у нас.

"Висшите училища трябва да развият повече интегрални специалности, да заложат на придобиването на повече знания и умения извън професионалните направления. Ще има по-сериозен контрол при формирането на крайната оценка. Скоростното учене от сесия в сесия не е ефективно. В някои университети студентите са изпитвани всеки ден, дават им се проекти. Така трябва да бъде навсякъде”, категоричен е министърът на образованието. Ще има съвместни програми между европейски висши учебни заведения.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Преди променяха формата на изпитите и учебните програми на около 4 години. Сега не се свенят да го правят на всеки две. Няма задълбочени анализи, на базата на които да има дългосрочна политика. Но има ударно печатане на НОВИ учебници и помагала по НОВАТА ПРОГРАМА/НОВИЯ ФОРМАТ, които трябва да бъдат купени от народонаселението. Печалбата е гарантирана, числото е поне от 7 цифри.
39
0
 
4
 
! Отговори
Един мой приятел преди 3 години
Само стрес прави на децата!!! Да се маха от мон!!?😤
38
0
 
8
 
! Отговори
6 преди 3 години
Отново поредица от недомислени "проекти ". Като не могат да организират качествено обучение по природните предмети ще ги вкарат в изпитите !? Нищо нама да се получи от тези комбинации ,защото например химия и физика се учат зубрашки , тоеритизирано , без опити и наблюдения и каквито и изпити да им правите никаквамотивация няма да има !А за 4-ти и 7-ми класове изпитите са само стрес , частни уроци , пари и пр.глупости .В тази възраст децата нямат "дълга " мотивация .А и децата не са собственост
37
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гн Министър, как ще бъдат изразходени парите на училищата от направените икономии по време на ИП - болнични на сметки за ток, вода, газ, гориво, незаети длъжности и тн. Има ли някаква отчетност, финансови ревизии и проверки за злоупотреби.
36
0
 
14
 
! Отговори
24689 преди 3 години
***, побъркахте децата и родителите с вашите експерименти в образованието. Няма спирка, нали така ?
35
0
 
7
 
! Отговори
До програмист преди 3 години
Недей да се правиш на важен, че скоро някоя по-умна от тебе машина, ще ти вземе работното място. Ако светът беше само математика, в България защо няма желаещи да учат математика? Държавата тая година дава право на желаещите кандидат- студенти, които искат да се явяват математика да не плащат такса в СУ. Просто няма желаещи.
34
0
 
10
 
! Отговори
Споделено преди 3 години
Какво е това дигитално моделиране?? Звучи ми доста сложно за деца на 11 години да го изучават. Аз съм от по-старата генерация, не бях чувал за подобен предмет. Мислех, че ИТ специалистите го учат в университета. Ако някой си има понятие да обясни . Вълчев ти компетентен ли си да ми обясниш?
33
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ко става с тоя нали го разследваха ,!!
32
0
 
3
 
! Отговори
Вирус няма преди 3 години
Пишете за Пешо Еврото и шефа му Пеевски! Защо мълчите, как се заграбват бизнеси??!
31
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ahaaaa, видя се, че 40% не владеят български език, щото не им е майчин....
30
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колко още комбинирано ще се плаща на учителите? Някои за 1, или за 5?Направете справка колко пари се изплатиха за ДЗИ 2020.едни и същи нищо не вземат, а други по 400лв... комбинирано.
29
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поредното безумие. Оставка!
28
1
 
9
 
! Отговори
Колега ? преди 3 години
Кой счетоводител в МОН наложи делегираните бюджети след учителската стачка ?Каквито и да са реформите нищо няма да стане.
27
1
 
7
 
! Отговори
Програмист 16, преди 3 години
Това може да е твоят свят, но изразен така е видимо, че е твърде тесен.Светът е много повече от математика. Той включва много и различни лица на световната наука.
26
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С бодри крачки по пътя на Меглена Кунева.Как не му стана срамно - пълен провал на образователната система с този закон,а коронавирусът уби последните оцелели - провал с дистанционното обучение- учениците присъствали,щото учителите им писали присъствия да не се занимават лятото с тях,децата се върнали в детските градини,щото учителките заплашили родителите със спрени детски,с полиция и закрила на детето.Е няма такава държава!
25
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
този който знае всичко, не знае нищо -Ф. Ницше, другарю министър, поредна калинка!
24
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
на баба ти фърчилото, тия деца ги откачихте от учене, те студентите не учат толкова!
23
1
 
12
 
! Отговори
реалнафантазия преди 3 години
До 23,Образованието в България е една конфекция, един сурогат. Талантливите деца успяват въпреки системата, и родителите може да са бедни и без университетско образование, но да притежават здрава ценностна система, която да предадат на децата си. Друг е въпроса дали тези деца после работят за България. :)
22
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От сума години слушам лай на разни истерични загрижени родители. Вижте, ако сте аутсайдери, и децата ви ще са такива и шансът е голям. Роден в гетото или на село носи този манталитет и трудно се променя. Неслучайно училищата в Дружба и Люлин изграждат касиерки, сервитьорки, фризьорки и склададжии, а елитните гимназии- адвокати, лекари, програмисти, архитекти. Разбира се, има редица примери как едно дете надминава простите си родители, защото дори то самото осъзнава как не иска да е като тях.
21
1
 
6
 
! Отговори
Антрополог Социум преди 3 години
Tова е чистияТ образ на пълното недоразумение!Никой нормален човек,без гениите и сексуално малтретираните,не изглежда така..този..едва ли е генийй!