Коронакризата показала кои университети са добри и кои не

Проф. Ангелов: Във ВУЗ-овете има отстъпление от правото
26 юни 2020 22:30, Анисия Иванова
5

Българите сме малко нихилисти и обичаме да казваме, че от България нищо не става и нищо не се случва. Всичко е лошо. Аз бих казал, че и във Франция има университети и университети. Имам партньори и в Англия. Има статистика, която показва, че само 1/3 от английските студенти са доволни от своите университети", каза за "Денят ON AIR" деканът на Френския факултет към Техническия университет проф. Кирил Ангелов.

Той посочи, че в България човек може да завърши, който и да било университет, и да получи едно и също нещо, като реализация.

"Получава диплома за висше образование, а на базата на тази диплома, ако не е нещо специализирано - той се оправя в живота. Във Франция не е така, там всеки университет дава различен старт в живота. Дава различна стартова заплата и дефинира докъде може да стигнеш", допълни деканът пред Bulgaria ON AIR.

Проф. Кирилов, че заради кризата от коронавируса е трябвало да се пренастроят работата си, но именно това е показало кои университети са добри и кои не.

"Аз представлявам ТУ и ние след седмица започнахме обучение. Но това не означава просто да има просто платформа, която да работи, а означава студентите да могат да са качени на тази платформа, да се е сменила цялата методология на работа, защото едно е да ги виждаш в залата, а друго е виртуално", категоричен е той.

Според него трябва да има изпити, а практиката показва, че изискванията при оценяването в София са по-различни от другите градове.

"Навремето аз учих за инженер 5 години и сега в момента в елитните френски специалности се учи за 5 години. Инженер за 3 години няма как да се случи. Един инженер  се съставя още от 1-ви клас. В момента всичките ми студенти си намират веднага работа, но далеч не мога да задоволя това, което идва като оферти. Сега се предлагат най-различни специализации и стажове, ние работим с френския бизнес, който е в България, но не можем да отговорим на всички търсения, защото в 12 клас няма достатъчно хора", каза още проф. Кирил Ангелов.

Той коментира, че най-добрата инвестиция е тази в образованието.

"Има леко отстъпление от правото, но няма отстъпление от психологията, което ми е малко непонятно", добави деканът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
6
 
2
 
! Отговори
Американ преди 3 години
Поне в Америка университетът не дава заплата, дава я работодателят. А на работодателя не му пука къде си завършил и с колко, а си прави интервю/изпит да прецени колко ствуваш. А колко ще получиш зависи от това как ще се спазариш.
4
10
 
6
 
! Отговори
V преди 3 години
Калашников .Шмайзер и Круп не са вишисти .А тоя ми обеснява че бил от по виша раса от тях. Въпреки че единственото нещо направил с ръцете си да си избърши гъзо. Алооо наглия .Ти ли ще решаваш съдби ? Вишото кетапостроене взема шансовете от най добрите и ги дава на посредствени претендиращи за по виша раса като тоя некадърник. На Калашников му пратиха Заев защото той не може да чертае .Това е единствения начин за вишиста. Като работник на кадърния ;) Има само два вида хора .Кадърни и вишисти.
3
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А що е в Англия и с кого не искам да знам с тоя тип хора зада ревеш от жена си като бебе значи е имало нещо друго само че излезе с другия номер е малко ме интересува тъи че ако чете това тука да си прави сметката господине нема смисъл да знам нито вашите нито с другите проблеми изпитвах от тая компания едно чувство момичето изпита чуство към друг аиде оправяйте се и си гледаите живот а и
2
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега за благодарност същите тия хорица дето не се знае какво е що е понеже си се събират ми прекараха човек които сега дори едва се спира при мен а другия пък въобще същите тия мили хора ми се изтъкват едва ли не че Теса какво сте не ме интересува когато ме товарят интересуваше питайте ли ме как съм бил единия ми пишеше глупости същия този бе с толкова лабилна психика че по цял ден ревеше и пиеше бре да ви имам помненето тогава рева от жена си като бебе и не се знае дали нее в англия
1
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като една Зе да ме сеща за истории тая вечер от преди дваисе години.Интересно мие ти да не си била гадже на тоя елемент че мине се не мине се присещаш като се събирайте викахте ли ме не носете си последствията тарикатчета.Навремето като беха млади бяха голямото Добро утро занимаваха се с какво ли не интересно мие едно само но се чудя що за умници господ мее наказал да съм бил с тях отишли на едно място извинявам се на съм присъствал точно два пъти единия път помня имам спомени ми скъсаха нервите