Красимир Вълчев: Новата учебна година ще започне присъствено

Още 10 г. ще има проблем с учителите по природни науки, прогнозира той
26 юни 2020 18:52, Анисия Иванова
30
Красимир Вълчев: Новата учебна година ще започне присъствено
Снимка: БГНЕС

Започваме новата учебна година на 15 септември присъствено. Има няколко варианта за действие, ако се появи зараза, коментира просветният министър Красимир Вълчев в Стара Загора.

Той е в Тракийския университет, където коментира бъдещето на образователната система, която според него трябва да е все по-свързана с високите технологии.

Все още ситуацията е твърде несигурна, но от министерството са готови с няколко варианта за старт на учебната година в зависимост от ситуацията с COVID-19 наесен, съобщи БГНЕС.

Според министър Вълчев продължава да съществува тежкият проблем със застаряването на учителския състав, средногодишно от "оборот“ заради пенсиониране излизат около 4500 преподаватели.

Най-тежка е ситуацията с учителите по математика, физика и химия. Това е наложило да се предложи нова месечна стипендия от по 100 лв. на студенти, които ще завършат и педагогика.

„Поне още 10 години ще съществува този проблем", прогнозира Вълчев, който призна, че електронното обучение заради коронавирусната пандемия е задълбочило недоброто познаване на българския език сред децата от ромските общности.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Новата учебна,неприсъствено за красящият мира и за кавармата на сач иза всичката цороцоидна пасмина
28
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ся разбрахте ли?! Най-добре да си даскал у ромско село. Там нито дигитализация ги лови, нито пенсия ги плаши. Работят до живот - пенсия и заплата. Това дистанционното обучение само го чули, ама не го разбрали. Ром нема комп. Те над 60 не знаят що е комп. Иначе сега ги ограмотяват лятно. Ромите на полето, даскалите у школото - те това е дистанционно. И понеже са рискова група - над 60, вземат мерки - яко цигари и кафета у коридора и двора - борят вируса! Иначе пишат отчети! Отчитата доходите!
27
1
 
5
 
! Отговори
Никита преди 3 години
Да бе.... И после кво правим когато някой хване короната В училище само се псуваме, бием и си предаваме болестите! Така че е лоша идея.
26
3
 
8
 
! Отговори
Павлова преди 3 години
Как ще предпази децата????? В училището, в което учи моето дете са 1400 ученици. Как ще спазват дистанция, как ще стоят по цял ден с маски, как ще се извършва дезинфекция, как ще се установи дали детето е с КОВИД19 или с друга инфекция, като есента те много често боледуват????? И още много неизвестни има, господин Вълчев! Впрегнете усилия за усъвършенстването на неприсъствената форма на обучение, а не да си играете на руска рулетка със здравето на децата, нищо че те го карат по-леко!
25
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Без учители няма бъдеще, защото няма да има никакви професии. Ама не какви да е, а КАЧЕСТВЕНИ учители. Има само един начин да ги намериш - с повече пари.
24
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 22Ne e samo tova - kak c 5 kompa se u4at 100 u4enika???
23
2
 
10
 
! Отговори
морал преди 3 години
Нито един учител, който е работил съвестно не остава след пенсия, защото се е раздал и амортизирал. Остават кръшкачите, които са си отбивали номера в училище. Остават тези, без чест и достойнство. Защото да товариш бюджет на училище и държава за сметка на младите е недостойно. Хора без съвест и морал дадоха права на същите да стоят след пенсия, подкрепяни от директори-пенсионери. Един омагьосан кръг, който върти децата ни. Едни теглят кредити за оцеляване, други взимат пенсии и заплати!
22
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това, че въвеждат предмет ДИГИТАЛНА КРЕАТИВНОСТ изби рибата и е шедьовъра на тяхната чиновническа креативност - демек, толкова им е акъла.Дигитална креативност ?!? ще преподават предпенсионни учителки, които зорлем чукат по клавишите с един пръст, на полуграмотни тийнеджъри, които идват напушени на училище.
21
1
 
10
 
! Отговори
до ? преди 3 години
За 1000 лева и по-малко работят младите учители. Има училища, в които половината са пенсионери. Получават пенсия и заплата, а някои и пенсия по болест. Има такива абсурди, че никой няма да влезе в училище и да го юркат, а пенсионерите да викат - Нека младите да работят, а те да си клатят краката с пенсия и заплата! Затова синдикалната лидерка им даде право да работят след пенсия, та и тя да работи, тя е родена 1947г. За какво образование говорим. Масово възпитателките са над 65г. поколения разли
20
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вярно, че се мълчи за заразените учители на матурата . Защо? Давай ,те ще си траят ,ще им иде отпуската да се лекуват..Идиотщина!
19
2
 
13
 
! Отговори
природа преди 3 години
Няма да има учители по математика и природни науки, защото са поставени на едно ниво с физкултурника. Получават еднакви заплати с тези, които ритат топката. А по вереме на това дистанционно знаете ли как се преподава математика?! А онзи, който и топката не е ритал - взима и повече. Я, стига! Изчистете си пенсионерите - протежета от училищата! Какъв стимул има млад учител, който чисто взима 800 лева да гледа пенсионера с пенсия и заплата над 2000. И как се преподава дистанционно над 60?!
18
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В ПЛЕВЕН в у-ще Вазов е пълно с пенсионери-Митев си ги държи те са направо много стари. По англ.език е на 66 год., по физика на 66 , по физическо е мъж на 67 , направо са искуфели.Така отиват много пари за заплати, защото те имат голям стаж.Може и да има млади,ама като не са платили....
17
2
 
10
 
! Отговори
оборот преди 3 години
Много малко излизат от "оборот". Повечето остават да работят след пенсия. Има училища, особено в малките ромски села, в които повечето от половината персонал са пенсионери. Изплащат им се 10 брутни заплати - около 18000лв. Взимат заплати над 1300 лева и пенсии 500 - 800 лева, над 2000 лева месечен доход от БЮДЖЕТА НА ДЪРЖАВАТА. В тази ситуация това е престъпление. Направете си проверки и промени. Ако някой иска да работи, да избира пенсия или заплата. Има млади учители, няма шанс!
16
1
 
3
 
! Отговори
до 10 преди 3 години
".Без да се вижда с реални хора как ще разбере кое е реалното в живота?"А ти знаеш ли какво е ,,реален живот,,?Нали не вярваш,че блъсканицата в градския транспорт те прави ,, реален човек,,. И дали опознаваш човешкото лице на някоя недоспала лелка ,която те благословя ,ако си я настъпил неволно в трамвая?
15
2
 
13
 
! Отговори
Родител преди 3 години
Ох на мама сервитьорчето, вместо да казваш как ще започнат училище, кажи нещо за заразените учители на матурата. Нали уж матурите бяха много сигурно място, как така се заразиха. Ама не, зор да има матури да си вземат даскалята парите от уроците.
14
0
 
10
 
! Отговори
ССС преди 3 години
Вълчев най-добре е да не се раждат деца , че има "вирус" !!! Образование в България отдавна няма !!! "Заразените " политици още са живи и крадат !!!
13
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"ако се появи зараза", що, сега няма ли ? :)
12
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
kakva e roliata na bg obrazovanie za ikonomicheskoto regionalno ravnomerno razvitie v rbg i za ikonomicheskata i politicheskata nezavisimost na vsiako bg kmetstvo?!
11
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами министре като заплатите на учителите са ниски няма да има учители. Затова никой не иска да учи физика или химия. Никакво приложение в България освен учител. И деца не останаха. Р.о.мските деца не посещават училище след 7 клас. А ти си измислил нови предмети за децата в 5 и 6 клас. Дигитално моделиране и не знам още какво. Кой ще ги предава тия предмети?
10
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ама без да се виждат виртуално само ако учат стават вярващи,че всичко е игра в нета.Няма ли контакт с други хора как ще се социализират и ще бъдат пълноценни после в професиите?Като пример ще дам детската градина в която едно дете падна от прозорец защото си милеше,че е Батман или Спайдърмен.Друго порастнало на 22 с джипа си уби Милен Цветков.Без да се вижда с реални хора как ще разбере кое е реалното в живота?!