Срив по математика на НВО: Средно 36,33 точки изкарали 7-класниците

Трима седмокласници имат 100 точки и по двата предмета
Обновена: 1 юли 2020 13:25 | 1 юли 2020 12:58, Анисия Иванова
161
Срив по математика на НВО: Средно 36,33 точки изкарали 7-класниците
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Едва 36,33 точки средно по математика са изкарали 7-класниците от НВО. При резултатите по БЕЛ представянето е около средното ниво - изкарали са 51,06 точки от 100 възможни, съобщиха от МОН на пресконференция за резултатите от матурите.

Общият извод на МОН е, че сравнено с миналата година - по БЕЛ седмокласниците са изкарали средно 2 точки надолу, а по математика 3 точки повече.

"Остават много ниските резултати по математика", призна министър Красимир Вълчев. Голям процент ученици имат трудности и са демотивирани по предмета. По думите му резултатите по математика са "тревожно ниски".

Има трима седмокласници с по 100 точки и по двата предмета, а 20 ученици са с 0 и по математика, и по БЕЛ.

С максимален брой точки по БЕЛ са 8 ученици, а 349 - имат максимален брой от 100 точки по математика.

При матурата по БЕЛ учениците са се затруднили най-много с въпросите, които изискват извличане на информация от текст. Част от седмокласниците показват и недобри резултати при овладяване на книжовно-езиковите норми.

Учениците се затрудняват да определят части на изречението и частите на речта, оцениха още на пресконференцията. По отношение на преразказа - седмокласниците успяват да преразкажат текста, изграждат го като цялост, но не винаги подробно и последователно. Общият извод е, че децата малко четат книги и се затрудняват да разберат какво се иска от тях.

По математика голям процент от учениците са приели, че литрите гориво са равни на изминалия път в една от задачите. Положително е, че все повече от тях са решавали и задачите с отворен отговор.

По региони традиционно водещи са училищата в София, Смолян и Варна, а в края на графиката се нареждат Сливен и Монтана, посочиха още от МОН.

Националното външно оценяване беше проведено след онлайн обучение заради епидемията от коронавирус.

На изпита по БЕЛ са се явили 56 822 ученика, а по математика – 56 767.

Училищата с най-високи резултати по БЕЛ са МГ „Д-р Петър Берон“ - Варна (90.43 т.), МГ „Акад. К. Попов“ - Пловдив (90.11), ЧОУ „Света София“ (89.23), СМГ (88.46), ППМГ „Акад. Никола Обрешков“ - Бургас (86.16).

Първите 5 по резултати по математика са МГ „Петър Берон“ (96.45), ППМГ „Акад. Никола Обрешков“ (95.34), ПМГ (95.21), СМГ (94.46), МГ „Акад. К. Попов“ (92.26).

Трите деца с пълен брой точки на изпитите са от областите Бургас, Плевен и Варна, съобщи заместник-министърът на образованието Таня Михайлова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
134
1
 
3
 
! Отговори
реалнафантазия преди 3 години
До икономист,Ходили ли са на Олимпиади и какви медали са печелили? И дали са избрали да учат в някои от великите американски университети? Във всеки случай, тук би трябвало да става въпрос за хора, които полагат огромен труд. За деца, които са си самодостатъчни, хора обърнати повече на вътре в себе си... :)
133
3
 
4
 
! Отговори
икономист преди 3 години
До мързелПроблемът е, че "мързелът", както го наричаш, също е функция на гените, а не съзнателен избор. Тук много важна е и способността на децата да се съсредоточават, която е много различна при различните хора. Зависимостите, също играят негативна роля в този процес. И не само при ученето, а и при последващата реализация. Всичко това зависи от гените!
132
3
 
9
 
! Отговори
Ддд преди 3 години
Бас хващам, че от тук коментиращите няма да изкарат и една точка ако направят матурата по матем
131
0
 
4
 
! Отговори
икономист преди 3 години
До реалнафантазияИмах съученици, които още във втори клас, бяха пълни отличници по математика, и решаваха без проблем новия материал, който в момента взимахме. Дори преди преподавателят да довърши условието на задачата, вече имаха готовия отговор. С какъв понятиен апарат са разполагали на тази възраст не знам...
130
0
 
8
 
! Отговори
мързел преди 3 години
Основният проблем е мързелът. Дори високо IQ не може да компенсира липсата на решаване на задачи или писането на съчинения - разсъждения.
129
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Накратко българите стават все по глупави. Каква изненада.
128
2
 
4
 
! Отговори
реалнафантазия преди 3 години
До икономист,Забележи, че такива деца може да са от най-обикновено семейство, без университетско образование, но със здрава ценностна система, морал и трудолюбие от най-ранна детска възраст. Ако са си прочели 1000та книги до 9 клас, всяка една, от която да е 600 страници, за да усвоят понятеният апарат, да са се занимавали с точни науки от рано, могат да постигнат свръх голямо нещо - далечни асоциации, на границата между науката и изкуството от една многосвързана личност. :)
127
0
 
11
 
! Отговори
Наблюдатели от ЕU преди 3 години
Колкото по-малко образовани са хората, толкова по-лесно е за корумпирано правителство.
126
1
 
4
 
! Отговори
икономист преди 3 години
Сещам се за една моя любима съученичка, която по БЕЛ трябваше да отговаря на конкретни въпроси, зададени от преподавателя. Тази моя съученичка, беше научила наизуст, сигурно целия учебник, но когато и зададоха конкретен въпрос, върху материала, който е "рецитирала" преди малко, въобще не можеше да зацепи за какво става дума. Но това не означава, че не е положила усилия. Кой от вас може да научи цял учебник по каквото и да е наизуст? Обаче, явно и е трудно да анализира информацията... Генче!
125
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много добре. Математици в BG колкото искаш. Лошо е, че неграмотниците са по-вече. Особено като виждам правописа и на някои журналисти.
124
0
 
8
 
! Отговори
реалнафантазия преди 3 години
До икономист,Самият Теодосий говори, че не е нужно всеки да стане някой велик физик или професор, но да използваме потенциала на всяко дете да реализира тавана на възможностите си? Е правим ли го?В България всеки гледа да работи според това колко му се плаща, но дали работи докато работата не се свърши? :)
123
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Срив по математика"БРАВО !!Страхотна новина. Стадото става все по тъпУ.БРАВО !!П.П. Няма как да знаете но това ще има страхотна негативна проекция напред във времето за това грозно балканско племе което си избира вече 10 години за лидер един откровен бамбук.
122
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Математика и физика в БГ? Освен да станеш строителен инженер или може би някой счетоводител, не виждам да има нещо общо с ИТ сферата.Но щом математици се занимават с ИТ в БГ, ми е ясно нивото им...
121
2
 
5
 
! Отговори
икономист преди 3 години
Защо според вас се правят тестовете "Пиза", които мерят функционалната грамотност? Защото именно те показват, какво е реалното ниво на децата в отделните държави. Те мерят интелигентността, която училището не може да ти даде. Макар и там резултатите да не са съвсем достоверни. Децата в скандинавските страни са много силни на тези тестове, но те се и упражняват повече, което води до недействителни резултати. Децата според мен, не трябва да имат никаква специална подготовка, преди тестовете.
120
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
да ви е честито т.нар. дистанционно обучение. На всички е ясно, че на практика при тази схема обучение няма! Просто това е някакъв начин, за да може хем да текат заплатите и стажа на даскалите, хем неграмотните ученици да вземат заветната диплома, хем и училището да може да си получи държавната субсидия. Изобщо всички са доволни, пито-платено
119
0
 
13
 
! Отговори
До 118 преди 3 години
Прав си. На някои хора им е в гените да са математици, но не се предава на всички. Майка ми е роден математик. Добре, че ми помагаше със задачите. Обясняваше ми ги и аз ги научавах и така изкарвах високи оценки по математика. Добре, че беше тя да начертае пирамида и други сложни за мен фигури. Моите все накриво бяха.На мен ми харесват чуждите езици. Уча ги с лекота.
118
4
 
10
 
! Отговори
икономист преди 3 години
Тези деца, които посещават уроците на учителя Тео, са деца със заложби, а не някакви случайни ученици, решили да опознаят света на физиката... Затова и резултатите са такива, а не защото се упражняват по 2000 или 5000 часа....
117
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Срив по математика на НВО: Средно 36,33 точки изкарали 7-класницитеТрима седмокласници имат 100 точки и по двата предмета"-Не знам колко е имала аФторката по БЕЛ, но дали може да запомни, че на български език е "седмокласниците", а не "седем-класниците", както е написала!И второ - трима изкарали "и по дваТА предмета", ама няма никакво споменаване на втори предмет в заглавието, а тя даже го го членува...Вземете се в ръце, бе хора! Деца ще отглеждате и учите!
116
3
 
12
 
! Отговори
икономист преди 3 години
До реалнафантазияВ голяма грешка си, че повечето решени задачи по математика ще те направят добър математик! Нищо подобно, най-много да зазубриш решенията на някои задачи и да изкараш по-висока оценка на изпита, но това не означава, че можеш да мислиш математически. Ти или се раждаш математик или не! Може да ти трябва малко побутване от образователната система, но само до толкова, че да постигнеш по-бързо резултата, който и без това ще постигнеш. Важни са гените, които носиш!
115
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ПрограмистАйде че си някакъв 50г. big deal по български, ще те оставя в розовите ти сънища.Каква диплома искаш за ИТ, в училище учат ли да разбираш от тази сфера или трябва да имат минимум 2 висши за да станат чиновници...!?Кевин Митник какво образование има, Бил Гейтс какво образование има, айде чичко Бил си е взел идеите...Примери бол за хора които разбират и не толкова.....