Срив по математика на НВО: Средно 36,33 точки изкарали 7-класниците

Трима седмокласници имат 100 точки и по двата предмета
Обновена: 1 юли 2020 13:25 | 1 юли 2020 12:58, Анисия Иванова
161
Срив по математика на НВО: Средно 36,33 точки изкарали 7-класниците
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Едва 36,33 точки средно по математика са изкарали 7-класниците от НВО. При резултатите по БЕЛ представянето е около средното ниво - изкарали са 51,06 точки от 100 възможни, съобщиха от МОН на пресконференция за резултатите от матурите.

Общият извод на МОН е, че сравнено с миналата година - по БЕЛ седмокласниците са изкарали средно 2 точки надолу, а по математика 3 точки повече.

"Остават много ниските резултати по математика", призна министър Красимир Вълчев. Голям процент ученици имат трудности и са демотивирани по предмета. По думите му резултатите по математика са "тревожно ниски".

Има трима седмокласници с по 100 точки и по двата предмета, а 20 ученици са с 0 и по математика, и по БЕЛ.

С максимален брой точки по БЕЛ са 8 ученици, а 349 - имат максимален брой от 100 точки по математика.

При матурата по БЕЛ учениците са се затруднили най-много с въпросите, които изискват извличане на информация от текст. Част от седмокласниците показват и недобри резултати при овладяване на книжовно-езиковите норми.

Учениците се затрудняват да определят части на изречението и частите на речта, оцениха още на пресконференцията. По отношение на преразказа - седмокласниците успяват да преразкажат текста, изграждат го като цялост, но не винаги подробно и последователно. Общият извод е, че децата малко четат книги и се затрудняват да разберат какво се иска от тях.

По математика голям процент от учениците са приели, че литрите гориво са равни на изминалия път в една от задачите. Положително е, че все повече от тях са решавали и задачите с отворен отговор.

По региони традиционно водещи са училищата в София, Смолян и Варна, а в края на графиката се нареждат Сливен и Монтана, посочиха още от МОН.

Националното външно оценяване беше проведено след онлайн обучение заради епидемията от коронавирус.

На изпита по БЕЛ са се явили 56 822 ученика, а по математика – 56 767.

Училищата с най-високи резултати по БЕЛ са МГ „Д-р Петър Берон“ - Варна (90.43 т.), МГ „Акад. К. Попов“ - Пловдив (90.11), ЧОУ „Света София“ (89.23), СМГ (88.46), ППМГ „Акад. Никола Обрешков“ - Бургас (86.16).

Първите 5 по резултати по математика са МГ „Петър Берон“ (96.45), ППМГ „Акад. Никола Обрешков“ (95.34), ПМГ (95.21), СМГ (94.46), МГ „Акад. К. Попов“ (92.26).

Трите деца с пълен брой точки на изпитите са от областите Бургас, Плевен и Варна, съобщи заместник-министърът на образованието Таня Михайлова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
11
 
6
 
! Отговори
ddd преди 3 години
Докато дават абстрактни задачи, които нямат НИЩО ОБЩО с реалността така ще е. За какво ми е косинус и синус като почвам работа. Ако някой ми обясни му давам жената.
13
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
36 oт 100... ГЕРБ, дами и господа, 10 години...
12
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
чудесно, всичко върви по план
11
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Остават много ниските резултати по математик", призна министър Красимир Вълчев
10
3
 
30
 
! Отговори
обвинител преди 3 години
Все по-надолу ще слизат резултатите, защото все повече са учителите, които създават зубърачи на дефиниции и термини и не учат на логически разсъждения децата от началните класове и прогимназията. С въвеждането на тестове спряха да ги учат как да излагат мислите си ясно, логиески подредено и изчерпателно. В първи клас правят съчинение по картинка и ги научат кое е важното, кое второстепенно, фон, излишно? Не могат да схващат смисъла на прочетен текст дори в гимназията! Ей, хора, дайте си сметка!
9
2
 
17
 
! Отговори
ПИ преди 3 години
Е как може такова нещо, нали после IT специалисти ще стават с по 3-4К заплати?
8
1
 
29
 
! Отговори
Джипсиленд преди 3 години
30 точки от 100 възможни дори не е 3-ка в другите държави. За да хванеш 3, трябва да имаш 50 или 60 точки. За 6-ца точките бяха към 90.
7
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Българина 4За матурата по математика е статията, г-н патриотар, а не по бълг. език.По математика майчин- немайчин език не оказва влияние.Но на вас винаги другите етноси са ви виновни.
6
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Руското посолство помогнете
5
1
 
15
 
! Отговори
:) преди 3 години
Сега дистанционното обучение ще го изкарат виновно.При толкова занижена сложност на задачите, пак не са доволни.На учениците им давайте задачи само за събиране- изваждане, деление- умножение... с калкулатор.
4
4
 
12
 
! Отговори
Българина преди 3 години
Заради рязкото нарастване относителния дял на хората с немайчин език българския, средния успех ще пада неминуемо. Жокер, давайте всяка година едни и съши задачи, така поне имате шанс да задържите това постижение. Другия жокер е да карат тестовете на индийски и турски...
3
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво ни интересува това? Нали всички ще влязат, в която гимназия пожелаят? Нали всички ще ги приемат, в който университет искат и ще се дипломират? Ако някой се интересуваше от грамотността на учениците, нямаше да назначава всички учители по критерий "партийна принадлежност".
2
8
 
25
 
! Отговори
!!! преди 3 години
Резултатите не са изнанадващи! Все пак да не забравяме, че децата три месеца учиха дистанционно, т.е. реално нищо не научиха.
1
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дайте по-лесни задачи и ще се реши проблема