Вярата влиза в училище: Предметът "Религия" предпочитан от 1 и 4 клас

Предметът ще е свободноизбираем
5 юли 2020 19:11, Анисия Иванова
284

За първи път след Втората световна война в училищата в България отново ще се изучава религия. Предметът е предпочитан при голяма част от децата между 1 и 4 клас.

Как ценностите и добрите нрави стават достъпни за учениците?

Повече от година Ани Господинова и Дафина Стойчева работят върху съдържанието на новите учебници по религия. Двете начални учителки са автори на текстовете по благонравие. 

"Религията не е онова страшно нещо, което плаши много хора за различни неща. Всъщност по този начин човек има възможност да достигне до добрия характер, който да го постави в добра позиция сред хората, с които живее", каза Ани Господинова.

Според Дафина Йовчева в обществото ни се забелязва дефицит на нравствени ценности, на добродетели.

"Видях една възможност, в която аз мога да дам своите способности и способностите да развия това нещо в децата", допълни тя пред Bulgaria ON AIR.

А посланията, записани в Библията, двете начални учителки успяват да пресъздадат на достъпен за децата език.

"Нашата цел беше тази, първокласникът като разгледа картинките да придобие яснота за това що е например щедрост, или що е грижа, или що е вяра. Много е трудно да се напише такъв учебник, защото това са много сериозни неща, но познавайки децата и работата сред тях ние знаем и изхождаме от техния практически опит", каза още Дафина Йовчева.

След като десетилетия такъв предмет липсва в учебната програма, сега интерес от изучаването на религията в клас проявяват както родителите, така и децата.

Вижте повече в репортажа на Михаела Карабельова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


284
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
186
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Средновековно лицемерие и промиване на мозъка е религията...Независимо каква е...
185
3
 
7
 
! Отговори
Пижо преди 3 години
Нравствени ценности се възпитават в семейството. Човек може да е добър без религиозни обучения. Пример за това са хилядите доброволци в "Лекари без граница", които в голямата си част са атеисти или най-малкото не са изучавали "Религия" в училище, която да им оформи "добрия характер"! Обратно на тях, добри хора вършат чудовищни злини, водени от религиозната нравственост. Това са хилядите мисионери в Африка, които пропагандират срещу употреба на пезервативи в села, покосени на 100% от СПИН!
184
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само като видя сектантските картинки в този "учебник" за промиване на мозъци и се отвращавам!Пробутван много галантно и хитро.И нито една православна икона в него,хора протестирайте!
183
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво! Твърдо подкрепям!
182
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не ми харесва зарибяването на децата с религии,вредно,вредно,вредно!Може да изучат историята на българското православие и Азбука,просвета,Възраждане,но не и зарибяването с гола религия и да им унищожат бъдещето,като им промиват мозъците!Трябва да се осланят на науката,а не на зарибяването с религии и от там пропадането на живота им!
181
3
 
13
 
! Отговори
Истината е преди 3 години
Не съм учил религия в училище, но вкъщи са ми обяснявали какво е щедрост, вяра и кое е добро и ло.шо. Родителите ми не са религиозни. На мен това ми звучи като учебник за нравствени ценности. Истината е, че едно дете добро и кротко ли е другите деца му се подиграват, че е задръстено , а учителите го тъпчат. Децата, които са по-възпитани са от обикновени семейства. Богатите са винаги разглезени и им се втълпява, че всичко им е позволено. Тоя предмет е напълно излишен.
180
0
 
3
 
! Отговори
продължение преди 3 години
......след това Алексий се качва на престола след много кръвопролитие и грабеж,извършено в Константинопол от кръстоносците и Алексий започва да граби местните жители във Византия,затова местните жители и области се бунтуват и дори официално искат да преминат на страната на България и пращат пратеници до българския цар с молба да преминат към България,за да не бъдат тормозени и ограбвани
179
3
 
6
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 години
Каква религия ще вкарвате в училищата бе пропагандистки безбожия?!?! Религиите може да си ги заврете в !
178
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименАми ти абсолютно не си запознат с историята,низвергнатия и изгонен Алексей от Византия иска да напави преврат в Константинопол,за да се качи на престола и търси подкрепа от кръстоносците,но няма с какво да им плати,затова първо кръстоносците заедно с Алексий разграбват и разрушават града Зара на Балканите,след това Алексий се качва на престола след много кръвопролитие извършено в Константинопол от кръстоносците и започва да граби местните жители във Византия,
177
3
 
7
 
! Отговори
vlady преди 3 години
Най-важната тема е колко е блажно виното - има много духовници с отлична алкохолна подготовка на професионално ниво, които могат да разяснят подробно темата на децата и да ги научат на пианизъм.
176
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А пък ,че православните били видиш ли ангели небесни и не убивали си ги говори на децата.Когато е силна Византия пали и убива наред всякакви езичници.Пълна лъжа е че Византия била мирна и видиш ли някакви лоши рицари я опропастили.Византия е мразена от славяните и българите заради хилядите убити и ослепени люде.И клади ,имало е клади и са горяли много на тях,богомили,павликяни.Вие или не си знаете историята или сте лъжци.
175
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До българинОт какъв зор ДПС?ДПС не са крайни ислямисти,крайните ислямисти са подкрепяни от едни други малки(но мощни) партии в България и най-вече от Шоросоидите!ДПС,ГЕРБ,ОП и БСП не са вредни партии.Ако падне ГЕРБ,ще видите какво е ислямизъм,защото ще дойдат Шоросоидите на власт.
174
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хайде,хайде.Асенецци вкл.Калоян през1189 даже предлагат 100 000 хил на Барбароса да унищожи Константинопол.но императора тогава не се решава.И това не знаете.А го има в документите.Четете,не бъдете коне с капаци.Симеон не водеше ли люта война с Константинопол!И той искаше града.Е,рицарите го взели с щурм през 1204.Сигурно Калоян им е завидял ,че не е бил той.После след рицарите погва и византийците.Доста хубаво нещо е когато знаеш историята ,нали!
173
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименРимляните са били православни до схизмата(разделянето на църквата на две части - източна и западна,след като православните византийци ги анатемосват).И до днес ,католиците нямат най-високата титла - патриарх,а папата е с титла митрополит,с титла равна на митрополит.
172
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Баба Гуци ще е в учебниците така ли?
171
1
 
2
 
! Отговори
До 172 преди 3 години
Именно, същото нещо се опитвам да обясня и аз! Напълно съгласен!
170
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Европа трябва да остане християнска,но без вредни секти,а с традиционните православие и католицизъм.Проблема е,че когато преподавате православие,трябва да преподавате и историята на българското православно християнство,как се е образувало при княз Борис и цар Симеон и как ни е дало Азбуката,книжнината,науката,Възраждането,а не само религията да се изучава,за да не попаднат децата на сектанти и станат жертви на сектантите и си съсипят живота и живота на семействата си!
169
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Две учителки, които не е ясно какви компетенции имат, ще пишат учебник по религия?!Учебникът трябва да е одобрен от Българската Православна Църква, иначе ще е някаква замазана евротолерастка боза.
168
4
 
5
 
! Отговори
Аз преди 3 години
Бе я им теглете една на аврамическите религии и да си се върнем кън тангрианството, мир да има, че стана банално. и едните и другите преди това сме почитали Тангра. Еххх времена...религиите разделят, а някои владеят. От старата вяра по-добра няма, както рекъл таралежа в легендата.
167
10
 
2
 
! Отговори
Некъф преди 3 години
Една от малкото хубави новини на последък макар, че пак децата които са от читави семейства ще я изучават !!!