4-годишните задължително на забавачка, кой ще плаща за интеграцията?

Електронното обучение ще произведе не личности, а биороботи
83
4-годишните задължително на забавачка, кой ще плаща за интеграцията?
Снимка: БГНЕС

4-годишните деца задължително ще бъдат обхванати в предучилищното образование. Гратисният период е 3 години, за да могат общините да осигурят детски градини. Това решиха депутатите като приеха на първо четене промени в Закона за предучилищното и училищното образование, внесени от правителството.

Мотивът за МС е, че обхващането в детска градина на децата на 4 години е изключително важно за езиковото, когнитивното, емоционалното и социалното им развитие.

Децата, които растат в среда на ниско образовани родители, а езикът, който говорят в семейството, не е български, най-често отпадат поради отсъствия, проблеми с училището, семейни и други причини. В повечето случаи на входа на първи клас тези деца са натрупали значителни дефицити, които не могат да се компенсират от училищата, и в етапа на V – VI клас отпадат от системата на училищното образование, посочва кабинетът.

Въпреки че според депутатите от мнозинството задължителната забавачка на 4-годишните е от изключително значение, от БСП изразиха резерви относно ефекта на мярката.

"Има цели генерации, за които българският е напълно чужд и нещо повече – демонстративно не искат да го учат. Те нямат нужда от социализация, защото живеят в своя свят и смятат, че българското общество е длъжно да ги търпи. Държавата се усети най-сетне в 12 без 5, че тя има проблем, имаше една стратегия за ромското включване, но със стратегии не става. Българското общество сега ще плаща, защото това струва пари, за най-елементарното нещо да говорят елементарен език и да имат някакви елементарни хигиенни навици, т. е. на 30-ата година от прехода държавата е решила да влезе в някакви анклави, които съществуват в страната. Като замисъл е чудесно, но нищо няма да излезе от това поради липсата на ресурси, поради некомпетност и поради страхливост от страна на управляващите“, скочи социалистът Иво Христов.

Красимир Богданов от ОП посочи, че цели групи в ромските махали не само са деинтегрирани, но те дори не са част от държавата България.

"Те не само няма социални навици, но нямат и хранителни навици. Оказва се, че когато отидат в първи клас не знаят да ядат с вилица и лъжица. Знам и за по-брутален случай - едно дете, което беше яло през целия си живот само хляб и лимонада. Задължително трябва да са на детска градина 4-годишните, това че нямало места в детските гадини не може да е аргумент. Само в София и още 1-2 града има проблеми“, отсече той.

Статистиката сочи, че от 2014 г. насам в България процентът на участие за деца на възраст от 4 години до задължителната училищна възраст намалява. Последните налични данни показват равнище на записване 83,9 на сто, което е значително по-ниско от средната стойност за ЕС - 95,4 на сто.

През 2018 г. делът на лицата, преждевременно напускащи системата за образование и обучение, е 12,7 на сто, което все още надвишава националната цел на България по стратегията „Европа 2020“ от 11 на сто и средната стойност за ЕС от 10,6 на сто.

Според МОН неравностойното социално-икономическо положение все още е ключов фактор за ниското равнище на умения и ниските образователни резултати в контекста на значителни несъответствия между търсените и предлаганите умения, както и на техния недостиг.

В данните от PISA за 2015 г. се посочва, че около 40 на сто от подрастващите в България не притежават основни компетентности в областта на четенето, математиката или науката, като процентът на ниски резултати е над 60 на сто сред учениците в неравностойно положение.

Милен Михов от Обединените патриоти посочи по време на дебата, че по силата на промените в Закона задължение на родителите е да пращат децата в забавачките. В същото време задължение на държавата е да осигури забавачки за всички.

Според него тази мярка има силни интеграционни функции.

Евдокия Асенова от БСП коментира, че все още няма пълна обществена подкрепа за тази политика и настоя, че 4-годишните не трябва да бъдат задължени да ходят на детска градина.

„Практиката показа, че има недостатъчно места в детските градини особено в големите градове. Децата в групите са много, което пречи да има индивидуален подход. Освен това се дава възможност, когато на детска градина в дадено селища, забавачката да е училище, а това означава на едно място да са 4-годишни и 16-годишни“, коментира тя.

Асенова поиска държавата да осигури безплатни детски градини за всички. От ДПС също настояват за такава мярка.

Депутатът от движението Ерол Мехмед посочи, че 75% от децата посещават детска градина, като за повечето от останалите българският език не е майчин.

Според него обаче децата от етническите общности наред с българския, трябва да изучават и майчиния си език в книжовната му форма. Той се оплака, че МОН не осигурява учебните по турски език и се е наложило ДПС да купува помагалата.

С промените в закона се въвежда и уредбата на обучението от разстояние в електронна среда чрез използване на средствата на информационните и комуникационните технологии.

Обучението от разстояние в електронна среда може да се използва от училища при обявяване на грипни епидемии или други непредвидени обстоятелства. Дистанционото обучение ще се прилага за не повече от 30 учебни дни и за ученици, които по здравословни или други уважителни причини не могат да посещават училище, а също и като елемент на иновация в организацията в иновативни училища при съответните ограничения – не повече от 20%.

Иво Христов от БСП разкритикува и тази мярка.

„Пътят към ада е постлан през електронното дистанционно обучение. Ясно е, че живеем в електронна среда, че нашите деца не са прочели нито една книга, но ще ви разкажат всяка една електронна игра. Това ще произведе биороботи“, коментира той.

„Ако продължаваме по този път, защото сега сме отворили само процепа на ада, практиката в България е показала, че когато нещо е до 20%, следващата стъпка ще е до 50 на сто и така, докато не отменим старата форма на обучение, но целта на обучението е да формира личности и това става чрез социализация, а не с кликване с мишки“, разкритикува още Христов.

Според него през информационна система не може да се обхванат повече от десет човека, а качеството на обучението е ниско.

„На учителите да кажа, че бурният ентусиазъм, които част от тях демонстрираха колко било хубаво, това е началото на края на вашето съсловие. Тук няма партии и деление, става въпрос за нашите деца и ние ще ги изпуснем“, предупреди той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
2
 
1
 
! Отговори
О, не! преди 3 години
А задължителни психотестове на изперкалите учителки кога? Аз няма да си пусна децата при ненормални кокошки, които имат 'видения'. С педагогическа правоспособност съм и съм отблизо запозната колко са смахнати. Ако им направят психотестове трябва да махнат над 90% от всички в системата. Тези са вредни за децата. Не може на психически болни да се поверяват малки деца
63
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
аууу,тука някой е чувал за топлата вода!!???
62
0
 
1
 
! Отговори
Ясен Желязков преди 3 години
До До Ясен Желязков Точно така, на едно мнение сме. Утре започва от днес и за да е държавата задоволително богата (едва ли скоро ще стигнем Германия или Швейцария) нещо трябва да се направи. Не може група, ако ще и много голяма, но малограмотна, да определя бъдещето на съвестни, полагали усилия за себе си и децата си, наистина знаещи и можещи. Без да съм расист, не искам да съм с равни права с някой, който не си спомня кога се е мил последно и му събирам *** от улицата с възмущение.
61
0
 
3
 
! Отговори
До Ясен Желязков преди 3 години
Нека пак да си получават помощите хората. Все пак и те трябва да ядът нещо, но не трябва да се дава право на глас без завършено средно образование. Помислете. Вие на едно дете в четвърти клас ще позволите ли да гласува? Не нали? Защото ще гласува за мики-маус! Грижите се за него и вие вземате отоворните решения вместо него. Това е и за негово добро. Същото е и с хората на по 40 години които все още не могат да пишат и четът.Гражданството трябва да се заслужава а не да се получава!
60
0
 
3
 
! Отговори
Книжовен език? преди 3 години
Че те нямат книжовен език, защото нямат книжнина. И писменост нямат. И даже за много неща нямат свои думи, а използват от нашия език.
59
0
 
6
 
! Отговори
ъъъ преди 3 години
За мен, когато говорим за деца на 4, не би трябвало да има нищо задължително. И да - щом е задължително, трябва да е безплатно.
58
2
 
9
 
! Отговори
Ясен Желязков преди 3 години
И, ако мога да обобщя няколко мнения, нужно е следното. На 16-годишна възраст, преди получаване на лична карта кандидат - гражданина на България и ЕС (незвисимо ром ли е, нером ли е) да му се направи проверка за стабилни познания по български език и история. Като теста ттрябва да е на компютър, в изолирана стая със запис, който да се пази години. Ако издържи теста, става гражданин на България и ЕС, иначе - категория втора с орязани граждански и социални права. След още учене - нов изпит.
57
1
 
4
 
! Отговори
непредубедено преди 3 години
До 60 никой не те спира да дадеш детото си в частна ДГ.
56
3
 
1
 
! Отговори
всичко наопаки преди 3 години
А би трябвало БСП да е първият защитник на соцално слабите катевгории български граждани !!!Това *** ли е, или истинската им същност ?!!!
55
2
 
10
 
! Отговори
Лично мнение преди 3 години
Детската градина от какъв зор трябва пък да е свързана с интеграция? Ясно кой ще я плаща тая интеграция.
54
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като искст да учат майчин език да го правят вкъщи, официалния език на държавата е Български и това ще се учи там. Които иска да се записва на други езици.Решението на проблема е децата да се отнемат от безотговорните родители след като отпадат толкова рано от училище ...
53
3
 
11
 
! Отговори
Шаши преди 3 години
От днес ни стана ясно, че в детските градини ще се учи само ци.***.ски. При 10 бели и 15 - 20 инакви, кой език ще се усвоява? И с коя азбука.
52
4
 
15
 
! Отговори
Пижо преди 3 години
Отново българчетата са наказани заради си ганчетата! Така де, от малки трябва да знаят, че българите не са граждани на тази държава!
51
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези,които създадоха проблема с етноса сега и в бъдеще не могат да го решат.Да не се заблуждаваме.Както винаги трябва да се откраднат 1 пари.Сметката е за нас.
50
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 58Препработваме гръцката азбука и език и така създавме първия бг език.След години се прераобтват и добавят други думи към бг езика от други езици.
49
2
 
12
 
! Отговори
. преди 3 години
Е, как ще ми вземете детето насила бе? Имате ли басейн, свеж въздух, трева, чистота, хубава храна и хигиена в тая *** детска градина. И колко пъти на 5 години чистите филтъра на климатика. Може и в обедната да му сложите 2-3 рутера под възглавницата. Хамави ли сте или да. Храната за чатните детски градини до работа в центъра се разнася по улиците от едни пенсионери с баничарки дето ум да ти зайде. Диагноза.
48
2
 
0
 
! Отговори
Ъпсурт преди 3 години
На тая възраст всичко е изгубено.
47
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 53Браво, я обясни тогава: как ние Българите имаме и писменост и култура на роден език много ПРЕДИ кой да е от тия народи?
46
1
 
24
 
! Отговори
БПФ преди 3 години
До Анонимен 51А, именно. Пълно безумие е да се дават помощи - т.е. да се НАГРАЖДАВАТ финансово, лица, реално нарушили закона. Нормално ли е 17-годишна да снася трето малко и прокуратурата да си затваря очите, а социалните да я финансират с нашите пари? Да се премахне и професията "самотна майка", защото в природата това нещо няма, но бащата да бъде заставен, със сила ако трябва, финансово да се грижи за малкото си, да видим тогава ще се въдят ли като мишки... щото *** само от труд се плаши
45
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БПФНе е виновен този,който яде баницата.Шепа престъпници им дават нашите пари за да се размножават.С тях трябва да се започне.Един по един и до стената за предателствоНе на подсъдимата скамейка.