От гетото до рекламно лице на гимназия в Нидерландия - Александрина от Пазарджик

16-годишното момиче завърши с пълно отличие училище
71
От гетото до рекламно лице на гимназия в Нидерландия - Александрина от Пазарджик
Снимка: Pixabay

16-годишно момиче от пазарджишкия ромски квартал "Изток" е рекламно лице на нидерландска гимназия. На билбордовете на училището и в сайта на учебното заведение е снимката на Александрина и нейната класна ръководителка. Преди седмица момичето завърши гимназията с пълно отличие и в момента се готви да продължи образованието си в медицински университет, съобщи БНР.

Родителите са убедени, че успехът на Александрина се дължи на нидерландската образователна система, която успява да развие потенциала на всяко дете, независимо откъде идва.

Бащата на Александрина Янко Янков е категоричен, че тя нямаше да има този шанс, ако беше останала в пазарджишкото гето.

Той и съпругата му имигрират в Нидерландия и преминават през тежък период, докато получат статут на нидерландски граждани. От години и бащата има вече законен бизнес - фирма за довършителни строителни дейности. Тамошните власти не се шегуват и интеграцията на е въпрос на желание, а на задължение, категоричен е той.

"Беше на три години и половина и от общината получих писмо, в което ме уведомяват, че в Холандия децата започват училище на 4-годишна възраст. Детето беше от самата община записано на училище, според района, в който живеем. По същия начин се случи и със сина ми".

Всеки родител, без значение на раса и етнос, е длъжен да праща детето си на училище, а правилата са толкова строги, че няма шанс някой да надхитри системата. Заради смъртен случай в семейството на Янков, преди години децата пропуснали една седмица уроци. Той получил писмо от директора на училището, че ако до 3 дни децата не са на училище, го грози глоба от 8000 евро.

Подходът към всяко дете е индивидуален според интересите му.

Янков е убеден, че ромската интеграция в България един "сапунен мехур", а обхватът на т.н "рискови деца" в българската образователна система е само на документи.

Пазарджишкото гето продължава да се противопоставя на правилата, само защото държавата го позволява, убеден е той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво, Янко! Точно така.
28
19
 
5
 
! Отговори
орт преди 3 години
И в България нямало дискриминация и се давали равни възможности на хората.Ето този пример ясно показва,че не е така каквото и да твърдят българите.
27
1
 
26
 
! Отговори
--- преди 3 години
Е тук ако ги хванат така ще писнат хелзинските грантояди, че им се нарушават правата. Тук има доста заинтересовани фондации ромите да са в тинята за да си получават едни пари. В Холандия са ги пипнали с желязна ръка за гушата и а мръднат малко 8000 евро глоба... *** не може я плати дорде е жив...
26
3
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Прекрасна статия! Всички роми в Германия, Холандия и Швеция! Ето виждате. Там интеграцията работи. Да ги взимат всичките и да ги интегрират. От това печелят всички - печелят ромите, печелят холандците с работна ръка, печелят и българите защото не искат да живеят с ромите. Това е решението от което печелят всички! Всички роми в Германия, Холандия и Швеция!
25
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
това все пак е единичен случай...масово ромите в нидерландия не се интегрират и това е факт.то и в българия аз познавам роми лекари,прависти,филолози и т.н.едно момиче от ромски произход е отличничка и край... сега трябва едва ли не да има всенародни празнества.
24
2
 
25
 
! Отговори
Додо преди 3 години
Чудесно! Явно са супер способна ! Браво! А сега сериозно - всички знаем защо и от кои се прави този цирк. Знаем и целта им!
23
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Въпроса е защо тук не ходят на училище, при положение че е безплатно и получат хиляди помощи? И нека не се лъжем, такива добри примери са малко при ромите, където и да се намират.
22
1
 
18
 
! Отговори
Тренчо преди 3 години
Тука неправителствените организации правят всичко възможно ромчетата да израснат *** неуки и зли за да тормозят после българите.
21
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До SsЕ как бе, ромите никога не са виновни, жертви до дупка. Това че масово ги мързи да учат и работят , е поредното доказателство, че държавата е виновна.
20
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От 16коментара поне едно браво да имаше!!!! (ЖАЛКА КАРТИНА СТЕ) росенец парк откъдето помпят паричките на българия а вие сте си свили опашките хахаха
19
9
 
9
 
! Отговори
Ss преди 3 години
В бг нямаше да има шанс, тука в Нидерландия няма искам не искам на училище, в бг е тогална разруха и на никои не му се занимава, не е проблема в ромите, проблема е в държавата-мащеха
18
3
 
8
 
! Отговори
българин преди 3 години
До: номер 19Не, много по-просто е. В Нидерландия не е имало комунизъм.Тук комунизмът целеше да ни направи всички равни, а се оказа че не става.
17
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тук като има строги правила и се започва едно реване, едно мучане от разни НПО-та, съдене в Страсбург, препоръки от Брюксел и т.н. простотии, а тоя сега ми говори как всеки бил длъжен да си праща детето на училище и как държавата трябвало да наказва!?
16
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Родителите са убедени, че успехът на Александрина се дължи на нидерландската образователна система, която успява да развие потенциала на всяко дете, независимо откъде идва."----Ааа, пак ние сме виновни. Или по-скоро в Холандия номерма не минава?
15
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Излиза че аз съм виновен, че Джеки от пазарджишкото гето не си пуска в училище за да се образоват.
14
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Христо Христов,изяснявал факти. Но почва изречението с "проблема е...". Казах аман от черногледци и хейтъри.
13
1
 
10
 
! Отговори
Междувпрочем преди 3 години
В България междувпрочем също има примери за хора от гетата които са направили успешна кариера след завършено образование.
12
0
 
12
 
! Отговори
Браво преди 3 години
Когато човек положи усилия - може!
11
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Представя ни се все едно е казнала на маср.
10
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво остават още милион два такива.