55 студенти ще учат задочно "Право" на държавна издръжка

Възможността за задочно обучение е от новата учебна година
15
55 студенти ще учат задочно "Право" на държавна издръжка
Снимка: БГНЕС

Министерският съвет утвърди промяна във формата на обучение и броя на приеманите студенти по специалността "Право", която е от регулираните професии.

Определените с Решение № 332 на Министерския съвет от 14 май 2020 година 850 места за редовна форма, за които държавата осигурява средства за издръжка на обучението, се трансформират в 905 места и се разпределят на 850 места в редовна форма и 55 места в задочна форма на обучение.

Утвърдените 421 места за редовна форма за обучение срещу заплащане в държавни висши училища се трансформират в 416 места и се разпределят на 391 места в редовна форма и 25 места в задочна форма на обучение.

Предлаганата промяна е в следствие на отмяната на Наредбата за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността "Право" и професионална квалификация "юрист". В резултат през учебната 2020-2021 година висшите училища ще имат право да провеждат обучение по специалността "Право" и в задочна форма на обучение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
5
 
! Отговори
Ееее преди 3 години
Аз ще чакам да пуснат медицина задочно и тогава ще се запиша,мисля хирург да ставам..Дотогава ще разфасовам месо в халите.Трупам опит.
14
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
850 места в редовна форма и 55 места в задочна форма. Това не е ли дискриминация. Още в решението на юристите се налага дискриминация на едни спрямо други.
13
0
 
6
 
! Отговори
Еее преди 3 години
Те точно тези места са за нашите деца, прЕДопределени СВИШЕ ЗА РЪКОВОДНИ КАДРИ В НАШАТА СТРАНА. ОСТАНАЛИТЕ - В БЮРОТО ПО ТРУДА.А ЗА НАЙ- КАДЪРНИТЕ НИ КАЛИНКИ ИМА И ПЛАТЕНО В ЧУЖБИНА.
12
3
 
4
 
! Отговори
Само да допълня преди 3 години
Не познавам безработни прависти, но безработни програмисти и такива работещи за минималната, бол.
11
1
 
4
 
! Отговори
Млади хора преди 3 години
Не слушайте критиците. Учете право, другите специалности са ала-бала. Само право и никога програмиране, инженерни науки или медицина. Помнете, колкото повече прависти, толкова по-високи заплати.
10
2
 
3
 
! Отговори
читател преди 3 години
До Истината 3Правото е най-девелвиралата специалност. Десетки факултета произвеждат "юристи".Включително и тези с приемен изпит 3 коремни и 100м за 20сек.В днешния свят няма вече "широк набор от знания", а пък в българия - хич!Не може един и същ факултет да излизат прокурори по криминални дела, и банкови консултанти, или юристи в международни корпорации.За това т.н. "юристи" се бутат и блъскат един друг в Бг, а другаде изобщо не могат да работят.
9
3
 
1
 
! Отговори
Истината 3 преди 3 години
Накратко казано, правото дава широк набор от познания, които биха влезли в употреба за огромния набор от наличните професии и сфери на развитие. А дали човек ще успее да се възползва от тези познания, си зависи от самия него. Много често и връзките не помагат.
8
1
 
5
 
! Отговори
Истината 2 преди 3 години
А явлението "връзкарство" го е имало винаги. То си е неизбежно за нашите географски ширини, а и не само.
7
3
 
3
 
! Отговори
Истината преди 3 години
Самата диплома не гарантира нищо, но с право човек може да се реализира почти навсякъде, ако има желанието и полага усилията да се развива. Правото не подготвя тесни специалисти за една конкретна професия, както повечето специалности в бг университетите, и затова е предпочитана опция за повечето млади хора, които все още не са се е ориентирали с какво искат да се занимават. Друго си е да запишеш скандинавистика, колкото да имаш нещо на хартия, и на втората година да се чудиш що го учиш...
6
5
 
4
 
! Отговори
Вейхайвей преди 3 години
Това дали някой ще учи право /пк и не само право/ редовно или задочно няма никакво значение. Нещата опират до възможностите на всеки един. Срещала съм хора на работа, които цяла година не знаят къде се намират. Други, за отрицателно време успяват да се ориентират в обстановката. Може би все пак за медициината трябва да има изключение.
5
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това право вече го нямат за нищо,всеки втори право учи!
4
2
 
10
 
! Отговори
Кой не разбра преди 3 години
че завършилите "Право" остават безработни за дълги години, докато станат напълно непригодни да работят това, за което са "учили". Това са няколко хиляди всяка година. Кое налага да се връща задочното обучение по специалност "Право", нали го бяха забранили? Защо точно държавата дава лош пример? Само Спортаната академия не прозвежда пишман-юристи, пък после питаме къде да се реализират децата ни, защо висят по кварталните кафенета
3
0
 
9
 
! Отговори
Коментар преди 3 години
И един ден ще станат я главни прокурори я правосъдни министри тез синчета от "нашите" които естествено ще ги водят че учат ни накрая тати ще им купи диплома!
2
0
 
18
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 3 години
Адвокат или ЧСИ на Държавна Издръжка ??? И то Задочно ???Явно някой Депутат иска Децата му да имат Дипломи и Държавата да Плаща ???Защо Медицината не на Държавна Издръжка ???Моята Дъщеря Учи за Акушерка , Редовно , и Плащам като Депутат ???Мама ви да *** и Гърбавите .
1
1
 
17
 
! Отговори
За какво са? преди 3 години
На края на всяка учебна година излизат над 500 студенти завършили право...Престижно било и после няма работа.Познавам трима такива завършили право в София.Двама работят в мебелен магазин,другия още виси на мама и тате.Нищо трябва да се пере парата и да се усвояват средства,но дали има някаква ползва от това е друг въпрос.