Ученици се завърнаха с пет медали по физика от Европейска олимпиада

Децата спечелиха четири бронзови и един златен медал
29 юли 2020 21:09, Петя Славова
13

Четири бронзови и златен медал завоюва отборът ни на четвъртата Европейска олимпиада по физика. Александър Проданов, който спечели единствения златен медал, е десетокласник от математическата гимназия в Казанлък. Останалите деца са от София.

Олимпиадата се проведе дистанционно. Извънредната обстановка обаче не попречи на българските физици да се представят достойно, предаде Bulgaria ON AIR.

Участниците са били проследявани с квестори, камери и микрофони, а част от практическите задачи са били заменени с компютърни симулации. А най-трудната задача на олимпиадата се оказва и най-интересна за златния ни медалист Александър.

"Да се изучи по някакъв начин защо очите на котките светят, когато се светне в тях", обясни той.

Медалистите признават, че подготовката за състезанието им продължава близо две години и често са мислели да се откажат, а добрата подготовка дължат на своите ръководители. Именно те са им помогнали да се почувстват като на истинско състезание.

Младите физици от малки мечтаят за образование в чужбина, но напоследък все повече се интересуват от възможностите за реализация у нас. И се надяват да разработят свои научни теории в областта на физиката, които да улеснят ежедневието ни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Петинката със сигурност медал по български език не е печелила.
8
0
 
3
 
! Отговори
???!!! преди 3 години
Ако ще е за някоя гологъзка или някой ритнитопковец, имената ще са на първо място, както подпомагащите ги. Тук почти не пишете имена на младежите и съвсем липсват хората и институциите, които ги подготвят!!!! Така, както гледате какво пише младежът на дъската, имате ли спомен да се учи в редовно средно училище?????Вие от медиите очевадно неглижирате истински стойностните неща! Но ползвате ежедневно най-модерна техника? Тя да не е от труда на гологъзките и ритнитопковците?На които дават милиони.
7
0
 
4
 
! Отговори
Има ги преди 3 години
Когато моя позната беше приета със стипендия в Университет в Швейцария ,лично декана беше дошъл да я посрещне.Както сам обясни всички завършили българи са били сред отличниците и са гордост за Унито. . По голяма похвала ...здраве му кажи.
6
0
 
5
 
! Отговори
Pen преди 3 години
Брех, една хубава новина! Как е възможно това ?
5
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво на учениците и им желая много успехи в бъдеще!
4
0
 
11
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 3 години
Във всеки един...начинаещ млад физик,дреме един Айнщайн,който е...казал: -Въобръжението е по...важно,от знанието.
3
2
 
22
 
! Отговори
Аз преди 3 години
Жалко, че не сте във водещите новини.
2
2
 
21
 
! Отговори
Напишете преди 3 години
Напишете имената на участниците, но и на ръководителите на младите физици. Заслугите за медалите са и техни. А иначе - браво и честито на учениците за отличното представяне!
1
3
 
21
 
! Отговори
Поклон преди 3 години
Мили деца, браво и дълбок поклон.вие сте нашата надежда, гордост и слава.поклон.