Детски градини вече и в блоковете, целта - да има повече места

Забавачките ще имат отделен вход и подсилена пожарна безопасност
26
Детски градини вече и в блоковете, целта - да има повече места
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Детски градини ще се отварят в жилищни блокове и други сгради. Това предвиждат промените в наредбата за поддържането им, пуснати за повторно обществено обсъждане. Според проекта, ако детската градина е в жилищна или административна сграда, ще има отделен вход за нея и пожарната безопасност трябва да е подсилена.

Още по темата

От регионалното министерство аргументират промените в наредбата с възможността  да се се намали недостигът на места в детските ясли и градини. Според действащите сега изисквания детските заведения могат да се изграждат само като самостоятелни сгради в обособени за целта поземлени имоти. В същото време към момента съществуват голям брой т.нар. филиали, разположени в части от сгради, в които се извършва пълноценно отглеждане и обучение на деца. Затова се предлага да отпадне това изискване за детските заведения, независимо от собствеността им. Детската градина ще може да ползва полуподземни и подземни пространства за обслужващи помещения, допълва "Монитор".

Ще трябва да се осигурят зони с възможност за поетажно преместване на хора при пожар или авария. Забавачките ще са оборудвани с предпазни парапети на балкони и тераси с цел обезопасяване срещу възможно падане,които ще се проектират с височина най-малко 1,05 метра за обезопасяване срещу падане от височини до 20 метра и с височина най-малко 1,20 метра за обезопасяване срещу падане от височини над 20 метра.

Оградата на детското заведение се предвижда с минимална височина 1,6 метра. Когато то е разположено в част от сграда, се допуска частично ограждане на площта от двора, ползван от детската градина или ясла. Не се допускат изцяло плътни огради. Според действащите изисквания детските заведения могат да се изграждат само като самостоятелни сгради  в обособени за целта поземлени имоти.

В същото време към момента съществуват голям брой т.нар. филиали, разположени в части от сгради, в които се извършва пълноценно отглеждане и обучение на деца. Затова се предлага да отпадне това изискване за детските заведения, независимо от собствеността им.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
2
 
! Отговори
Анонимко преди 3 години
Новото е добре забравеното старо.
23
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 23 Въпроса Ви: "Къде са ДГ към големите фирми? е точно в десятката. Но в Б-я за големите фирми не е приоритетно - явно.. след като не се развиват в посока грижа за децата на своите работещи или служители. А относно защо спят на чаршафчета децата - така трябва да е. При над 32 деца ако няма хигиена - ще има много болести. Освен това децата изграждат навици как да се грижат за себе си. Събличат се и подреждат дрехите. Учат ги на навици в ДГ в Б-я.. не само ги възпитават - обучават ги.
22
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Къде са детските градини към големи фирми? Децата по света не спят на обяд с пижама и чаршафи. Ако искат спят, ако спят лягат на постелки колкото да дремна. Всички мебели са лесни за пренасяне, има кътове за почивка и уединение. Често градините са до обяд. Жените или не работят или работят почасово. Ако градината е целодневна, в петък е до обяд. В България жините работят целодневно, побъркват се от майчинството и висене вкъщи, защото няма баланс между работа и грижа за децата.
21
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Прав е, наливането на 10 млн. в туристическия бранш си е абсолютна глупост. Това са пари на вятъра. Те ако не могат да се организират и да примамят туристите и в тази ситуация, по-добре да закриват тия които не могат да се справят и да се ориентират към друго. Кризата е споходила всички. Ами намалете цените да запълните хотелите. Цените не са спаднали от миналата година. Само знаят да просят.
20
0
 
3
 
! Отговори
1 преди 3 години
До Анонимен-20 прав си закриха ги,освен това ги продадоха на свои хора.
19
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
70 И 80 ГОДИНИ В МНОГО БЛОКОВЕ НА ГОЛЕМИТЕ ГРАДОВЕ ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ ИМАХА ФИЛИАЛИ, ПОСЛЕ СЕ ЗАКРИХА, А СЕГА ЩЕ ГИ ОТВОРЯТ ОТНОВО- ЧУДЕСНО. В ЦЯЛА ЕВРОПА ДЕЦАТА В ГРУПИТЕ СА 7/10 ДЕЦА И СА ОТ 8Ч ДО 17.30Ч, КАТО ДЕЦАТА СПЯТ НА ПОСТЕЛКИ НА ЗЕМЯТА. НИЕ ОТГЛЕЖДАМЕ ДЕЦАТА В ОГРОМНИ ДЕТСКИ ОБРАЗУВАНИЯ, КОИТО ДО СКОРО БЯХА И СЕДМИЧНИ, А ДЕЦАТА В ТЯХ 34/36 Д В ГРУПА С ДВЕ УЧИТЕЛКИ- ТОВА ГО НЯМА НИКЪДЕ ПО СВЕТА- В ЕВРОПА 36 ДЕЦА Е ВЕЧЕ ДЕТСКА ГРАДИНА С ДИРЕКТОР...
18
0
 
14
 
! Отговори
Уууу преди 3 години
80те живяхме в Доброша махала в Разград. Отнеха къщата на съседа, защото граничеше с детска градина, а имаше много деца. След преустройство настаниха децата и се почна:-падат по стълбите, навеждат се от прозорците, убодени на роза, катерене по огради..отказаха се..накрая дадоха къщата под наем, защото беше вече общинска и от цялата операция нищо не излезе. Така че всяка сграда си има предназначението-особено за малки деца!! То по принцип на палатки ще им хареса най-много на малките..Яко!
17
0
 
6
 
! Отговори
Първите 7 преди 3 години
....и стига стия градини, не задължително да живеете в големия град. Време е да има политика която да е насочена към облагородяване на селата та младите да ги предпочетат...лекар, макар и по график задължително да има дежурства...аптека пък била тя и мобилна даже 2 пъти седмично...полицай ДЕНОНОЩНО във всяко село...
16
2
 
3
 
! Отговори
Първите 7 преди 3 години
Всеки да си гледа детето до първите 7, имането на деца е и задължение, а не чесане на егото колко голяма може да нацията ни.На всеки 6 месеца : на Х възраст да може...който изостава да получи съдействие(не $), другите да не реват, че децата били изтървани...ти не познават родителите си от яслата в градината, на училище, на занималня, на кръжок на ...а родителите кога и на какво ги учат...кога им дават пример и им предават семейните си порядки и ценности.
15
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В цяла Европа, със сигурност във всички държави членки на Европейския Съюз, България е единствената държава, в която жилищните блокове се използват и за нещо друго освен за живеене в тях!Дали ще е кръчма, дали фризьорски салон, дали павилион за закуски и банички, всичко!Защо не и детска градина! Таз година детска градина, догодина университет между етажите!
14
1
 
6
 
! Отговори
мак преди 3 години
До 11. Според мен няма да правят детска градина там, където няма място навън за игри. А щом има кръчми в блокове, защо да няма и детска градина, живущите да му мислят, пък и тази идея със сигурност не засяга блокове, в които живее да речем нЕкой кмет.
13
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Може бе, що да не може!Имаше идеи и игрални зали да откриват във входовете на жилищните блокове!Може и публични домове да открият, таман ще се съберат пари за ремонти на старите блокове! Чудесни идеи - Оставка на ГЕРБ!
12
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Детски градини в блокове/кооперации винаги е имало. Топлата вода открихте, ей!
11
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има сериозен недостиг на учители. Дори и да намерят бази - учители няма от къде да вземат. Може да се купи база и терени. Може да се направят ремонти, но учители трудно ще набавят. Говоря за квалифицирани учители - не за бавачки. Над 40% от учителите ще се пенсиотират до 2 години. Тогава кризата ще е огромна. Трябват години упорита работа. С лежене на Орлов мост и каси бира - младите няма да помогнат на никой. Образованието - приоритет!!!
10
3
 
13
 
! Отговори
У ред ли сте преди 3 години
А места за игра на открито къде ще им намерите??? Това е изискване за всички детски градини и трябва да бъдат обезопасени. Не може да ги пуснеш на паркинга пред блока. Че имало било такива в блокове и пълноценно се отглеждали децата! Я ги проверете тия за незаконна дейност и кой им е давал разрешенията.
9
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това ще да го е измислил и прокарал най-умния калинкаджийски гербераст. Срещу съответната комисионна разбира се. Ей тъй да има, за на банкянския шкафчинциту.
8
1
 
13
 
! Отговори
Въпрос преди 3 години
На Бойко каза, че ГЕРБ били построили стотици детски градини - защо ще отварят и у блоковете? Стотиците детски градини не са ли достатъчни?
7
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябва да има детски градини в хотелите по морето и в къщите за гости, построени с европари.
6
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Може и направо на покрива на блоковете,да ги направят.
5
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Министерството на Геноцида в действие!