Детски градини вече и в блоковете, целта - да има повече места

Забавачките ще имат отделен вход и подсилена пожарна безопасност
26
Детски градини вече и в блоковете, целта - да има повече места
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Детски градини ще се отварят в жилищни блокове и други сгради. Това предвиждат промените в наредбата за поддържането им, пуснати за повторно обществено обсъждане. Според проекта, ако детската градина е в жилищна или административна сграда, ще има отделен вход за нея и пожарната безопасност трябва да е подсилена.

Още по темата

От регионалното министерство аргументират промените в наредбата с възможността  да се се намали недостигът на места в детските ясли и градини. Според действащите сега изисквания детските заведения могат да се изграждат само като самостоятелни сгради в обособени за целта поземлени имоти. В същото време към момента съществуват голям брой т.нар. филиали, разположени в части от сгради, в които се извършва пълноценно отглеждане и обучение на деца. Затова се предлага да отпадне това изискване за детските заведения, независимо от собствеността им. Детската градина ще може да ползва полуподземни и подземни пространства за обслужващи помещения, допълва "Монитор".

Ще трябва да се осигурят зони с възможност за поетажно преместване на хора при пожар или авария. Забавачките ще са оборудвани с предпазни парапети на балкони и тераси с цел обезопасяване срещу възможно падане,които ще се проектират с височина най-малко 1,05 метра за обезопасяване срещу падане от височини до 20 метра и с височина най-малко 1,20 метра за обезопасяване срещу падане от височини над 20 метра.

Оградата на детското заведение се предвижда с минимална височина 1,6 метра. Когато то е разположено в част от сграда, се допуска частично ограждане на площта от двора, ползван от детската градина или ясла. Не се допускат изцяло плътни огради. Според действащите изисквания детските заведения могат да се изграждат само като самостоятелни сгради  в обособени за целта поземлени имоти.

В същото време към момента съществуват голям брой т.нар. филиали, разположени в части от сгради, в които се извършва пълноценно отглеждане и обучение на деца. Затова се предлага да отпадне това изискване за детските заведения, независимо от собствеността им.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
18
 
! Отговори
народа преди 3 години
Е ***, та знае ли се. Сградите на детските градини ги разпродадоха на безценица и сега да има как и в софийския затвор ще набутат дечицата - нали са българчета , милите, от малцинството. Па и неувредени останали ... Ужас...642
3
0
 
24
 
! Отговори
It преди 3 години
Нека господата от регионалното министерство да открият детски заведения в сградите , в които живеят самите те. Така ще усетят ефекта от "гениалната си идея", която е некоректна към живущите и нездравословна за децата.
2
0
 
7
 
! Отговори
имало е и ще има преди 3 години
Да си се родил ром или инвалид. Иначе - друго не ти се полага. Детска градина в блок е много яко. По три поколения са гонили *** там.
1
2
 
6
 
! Отговори
ДДРОнег преди 3 години
Че то от много години в Русе има детски градини в жилищните блокове !!!