В пандемията: До 15 ученици в клас, другите пред компютъра

Без занималня за първолаците, за да са по-малко
Обновена: 11 авг 2020 12:46 | 11 авг 2020 08:56, Камелия Цветанова
171
В пандемията: До 15 ученици в клас, другите пред компютъра
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Между 13-15 ученици ще са в клас, ако пандемията от коронавирус не затихне. Паралелките ще се разделят наполовина - едната група ще учи седмица дистанционно, после се сменят, каза в интервю за "Телеграф Медиа" Асен Алексанров, директор на 51 СУ и председател на Сдружението на директорите.

Още по темата
"Пак ще има камера, свързана с компютъра. Учителят ще е пред екрана, но камерата трябва да бъде насочена към дъската, за да може детето да вижда преподавателят и да слуша какво говори. Ако има въпроси, ги задава. После си пише домашните и се подготвя за следващия урок“, обясни той.

Обсъжда се и отмяна на кабинетна система за големите.

Според Александров трябва да се смени системата, защото засега идеята е, ако някое дете от паралелка се зарази, само тя да бъде карантинирана, не всички.

"При кабинетната система учениците ходеха в отделните стаи в зависимост от предмета, който имаха. Сега ще е обратното – учениците ще седят в стаята, а учителите ще се местят. Трябва и да направим график за излизане след всеки час на въздух, за да можем да отваряме прозорци, за да проветряваме и да дезинфекцираме. Може да има блокове. Например ученикът да седи 70 минути в клас, после да излиза за 15 минути навън, в които се проветрява класната стая. Ще направим отделни графици за отделните класове“, посочи той.

Междучасията пък няма да са по едно и също време за всички.

"Могат да излизат 3-4 паралелки от 9 до 9.15, други от 9.15 до 9. 30 и т.н. за да има достатъчно място, където да играят. Всяка паралелки може да си има своя част в двора. За моето училище съм го измислил", разясни Александров.

Голямо междучасие няма да има. Ще има три-четири междучасия по 15 минути.

А първолаците няма да имат занималня, защото класовете ще бъдат разделени.

"В моето училище има четири първи класа. Разделям ги на две групи и стават 8 групи. Тези 8 групи са в училище само присъствено. Учителите от занималнята поемат единия поток, а класните ръководители другия. При този вариант обаче няма да има занималня следобеда. Докато сме в извънредна епидемична обстановка, разбира се. Когато класовете станат цели, ще я върнем. Иначе не можем да намерим друга възможност. Нямаме друг избор, освен по-малкото зло в тази ситуация.

Другото, което можем да предложим на родителите, е първата седмица 13 деца от първи клас да са присъствено в училище като по-големите, а следобед да са на занималнята. През това време другите трябва да са вкъщи на дистанционно обучение. Защото, за да се спази социалната дистанция вариантът е да са наполовина. Родителите трябва да избират или една седмица дистанционно и присъствено или изцяло присъствено, но без целодневно обучение", обясни училищният директор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


171
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
11
 
5
 
! Отговори
Цонко от Цонковград преди 3 години
Ковид, не си отивай ! Всички станахме равни на ниво биологични единици, като си отидеш, ковид, онези пак ще пътуват, ще въртят бизнес, ще идват чужденци, децата им ще учат в чужбина, а с ковид е хубаво, всички с *** на устата, равни сме, лузърите си искаме ковид форевър.
72
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 72Може да стане на "произволен" принцип със софтуер със затворен код.Другия вариант е да въведат месечна такса за присъствено обучение.
71
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 63 "които се притесняват за своите деца да си ги обучават в къщи."Такова решение трябва да се вземе на държавно ниво. И да се направи регламент за оценяване на получените вкъщи знания. Но нали се сещате, че дори и да обучите добре детето си, все нещо, преподавано в училище, няма да знае. Може да знае много други неща, но няма да му свършат работа при оценяването. Освен това, системата е прекалено консервативна и тромава, за да позволи такова нещо.
70
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И как ще изберат 15 от 30, чоп или ще се бият и който остане. Поредната абсолютна глупост, и това необразовано 12-16г дете ще е бъдещето на държавата? Преди ден чух от позната в СУ как си плащат за изпити, как преписват и ги оставят да го превят и как на професорите им все една. И тя ще става адвокат, оле майко ...Бъдещето на България е много черно, гледайте филма след 10-15г
69
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Според новите изисквания в час по физическо ще играят на Фифа за да не бутат топката понеже ако някой заразен е бутнал топката то може по този начин да зарази здравите.
68
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 66Е защо им подсказваш как да крадат сега?!
67
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Който е с хронично заболяване или е болен в главата и има хипохондрия - да си държи децата вкъщи. Нека останалите нормални здрави хора да ползват образователната система за това, за което е създадена и за което си плащаме от данъците си. В противен случай - ЗАКРИВАЙ!Играхме го учители вече един срок. Викам - стога толкоз. Или ми превеждате субсидията на мен за моите деца. Понеже аз съм им учител. Това смешно ДО на нищо не ги научи.
66
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма да се учедя ако наемат фирма да монтира плекси глас в класните стаи и тази фирма получи милиони левове.
65
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ненормални откачалки. Смисълът е никакъв. Дали ще са 15 или 25 ученика - все едно и също е. Отбий номер е това решение.Изобщоспиране на децата от училище е поредният безсмислен и увреждащ ход. Децата така или иначе си играят /малките/ и се събират /големите/ от месеци. Нито нещо ще спрете, нито ще намалите.Простотии само от вас!Родителите на 15.09 просто ще ви стоварят децата в двора, понеже им изхарчихте отпуските и толкоз.***.
64
2
 
15
 
! Отговори
Зарко Попа преди 3 години
Както има хора, отричащи съществуването на ковид, така има и друга страна на медала- хора, които години наред след изчезването на тази зараза, ще продължават да твърдят, че той още е тук, в коронакризата такива хора намериха оправдание за страховете, които ги изпълват открай време, шубелии със заешки сърца.
63
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Децата да ходят на училище, а онези родители, които се притесняват за своите деца да си ги обучават в къщи. Притесненията могат да бъдат най-вече за възрастните учители. За съжалени е тези над 50 г. са 70% от цялото учителство. Уж високите заплати обещани от властта не доведоха млади хора в образованието.
62
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Който го кара леко без да усети,заразява леко и другите.Опасно е ако се заразиш от вече тежката фаза на болен,който е много зле и вирусите са се размножили много в него.Най-добре е точно от дете да се заразиш,може само антитела да изградиш.Ако те зарази някой дето яко кашля и не може да диша тогава е опасно и ако имаш други заболявания.Е в Италия има и 100 годишни го изкараха и оздравяха.
61
14
 
19
 
! Отговори
123 преди 3 години
Няма никакъв ковид. Искат да дистанцират децата социално. Дистанционното обучение не е никакво образование. Боко изпълнява това което му кажат Глобалистите-cатанисти. Тези психопати искат бавно да ви убият. Събудете се.
60
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Варианта е един да си учат децата както си беше преди.Стига с тази паника!Колкото и да се пазите ще се заразите не ви ли стана ясно?!То е измислено от някой и е пуснато нарочно.Съпротивата е излишна.
59
3
 
4
 
! Отговори
До 57 преди 3 години
Ехоу, експертите, как точно са го изкарали повечето без да заразят роднини? Това вашата логика е потресаваща. Карате го на усещания, размисли и страсти и на какъв амин сте се събудили, но не и на факти, статистики и изследвания... И после що децата ви разчитат повече на пищови, вместо да седнат и да учат като хората.
58
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Ени Има и много родители,баби и дядовци с придружаващи заболявания.Не е само това. Ако родителите работят, бабите и дядовците ще стоят с детето. Ако се редува присъствено и неприсъствено, децата пак ще донесат вируса вкъщи с почти същата вероятност. Разумните варианти са два - или изцяло дистанционно, или изцяло присъствено. Компромисът няма да смекчи недостатъците на дистанционното обучение, и ще е свързан със същите рискове като изцяло присъственото.
57
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз съм убеден,че повечето деца са го изкарали и дори не са разбрали.Страшна тъпня е това да пратиш половината,а другите от вкъщи.Да не се събирали много на куп.А лятото да не са седяли у дома и не са контактували така ли?!
56
10
 
9
 
! Отговори
Вс преди 3 години
За интроверти като мен е прекрасно. Мразех училището, заради ненормалните ми съученици. Залупен тип съм, лузер. Там всеки тъпче, за да стъпи отгоре, иначе и той е лузер. Постоянно мислех как да отърва и моето дете от този ад, но Коронката ми помогна. Няма и да го пускам на училище. Все ще измисля нещо, ще приучва някакви глупости, колкото да има тапия, а ще си учи нормалните неща, с които ще се справя в бъдещия свят. И няма да е затворено насила в изперкали пубери и пенсионирани даскали.
55
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бойко дялка децата по свой образ и подобие
54
2
 
8
 
! Отговори
ОСТАВКА преди 3 години
На счетоводителя и лелките от МОН!