До дни ще е ясно кои ученици започват учебната година онлайн

Лекар: Рискът е само при децата със сериозен имунен дефицит
Обновена: 21 авг 2020 07:30 | 21 авг 2020 07:20, Анисия Иванова
15
До дни ще е ясно кои ученици започват учебната година онлайн
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

До дни става ясно кои ученици ще започнат учебната година онлайн и кои ще се върнат в клас. Това ще определи Експертният съвет по педиатрия. В момента медиците подготвят списък с кои хронични заболявания не е препоръчително децата да посещават училище. Това обясни главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Според специалиста по детски болести - д-р Пламен Масларски, рискът е само при децата със сериозен имунен дефицит, нуждаещи се от тежка терапия. А техният брой у нас не е толкова голям.

"Да кажем провеждана химиотерапия или имуносупресивно лечение. Децата с ревматологични заболявания, децата с болести на съединителната тъкан или с нефрологични заболявания”, обясни д-р Пламен Масларски.

А децата с други хронични заболявания, при които няма последици върху имунната система, биха могли спокойно да се върнат в училище.

"Астмата с всички респираторни инфекции протича малко по-тежко, но една добре контролирана астма, не е противопоказание за посещаване на детско заведение. Децата с диабет също трябва да посещават училище, когато диабетът е добре контролиран”, смята д-р Масларски.

Мария е родител на двама бъдещи второкласници. Само единият от тях обаче е с тежката диагноза диабет.

„За нейното хронично заболяване и един вирус, грип пак са опасни. За всички обстановката е много притеснителна, неясна. Не знам какво ни чака”, споделя Мария Карауланова пред Нова тв.

Мълчание по темата засега запазват от просветното ведомство. Оттам очакват експертите по педиатрия да съобщят официално кои диагнози при децата трябва да са предпоставка за дистанционно обучение. Така за родителите като Мария остава въпросът, ако едното дете посещава училище, а другото учи онлайн - няма ли рискът за здравето да остане същият.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
3
 
! Отговори
Брадвата преди 3 години
Който не затваря всичко, майдан, справка Беларус! Така че, мирувайте и си запушете устите!
14
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някои родители ги тресе голяма параноя! Цяло лято децата си ходят където искат и събират, цяло лято детските градини също не са затваряни, при малките деца да не мислите че се спазва дистанция? Мислете по трезво на нещата и по-спокойно.
13
3
 
17
 
! Отговори
джави преди 3 години
Ех,на мама и на тате сериозно им натежа да гледат собствените си деца 3 месеца.
12
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 7"Кога ще има ваксина ?" няма да има ваксина, то и за обикновеният грип няма. Отново проличава с пълна сила интелектуалната инвалидност на управляващите. Тоз доктор ще поеме ли отговорност за смъртта (да не дава Господ) на учител или дете?
11
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Най добре е връщане на всички мерки и ново затваряне (онлайн обучение на всички учащи, затваряне на всички търговски обекти и т.н.) и когато внесем ваксина от САЩ, след задължително ваксиниране, едва тогава освобождаване на всички мерки."---------------Надявам се да е опит за шега и сарказъм, че ако го мислиш сериозно, човече, закъсал си го... ама много...
10
3
 
6
 
! Отговори
НЕКОЙ преди 3 години
До Родител: Алююююю, ку-ку, нали не се създавал имунитет?! За какво ваксиниране пишеш?! Ку-ку,ку-ку, ранно изкукване.
9
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така са го измислили,че децата от вкъщи сами да се откажат. Ето това е! Така ще си ходят всички заразени,докато не се стигне до усложнение при родител или учител. Вчета Кънчев каза,че нямало смисъл защото нямало профилактична стойност от скрийнинг.
8
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега слушам министъра. Нищо!! Да си мият ръцете, дистанция няма, не се мери температура, евентуално маски по коридорите, шлемове за учителите и МОЖЕ БИ ще се правят тестове на деца и учители при случай на ковид. Да се говори на децата и родителите да говорят с децата си за мерките.Деца с хронични болести евентуално гледат само урока. Консултации на учителите - платени, от къщи ,ако децата не разберат нещо.Порнография!Нищо не са измислили!
7
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Адекватно решение ! Защитете децата ,които от медицинска гледна точка са в рискована позиция.Всички останали -присъствено !До кога ще учат дистанционно ?Кога ще има ваксина ?Когато ослепеят,затлъстеят и психясат между 4 стени ???
6
2
 
8
 
! Отговори
Някой да знае преди 3 години
какъв software мислят да използват от чисто любопитство. Zoom, Skype, Teams? Някой български software разработен от МОН хехе
5
27
 
10
 
! Отговори
Родител преди 3 години
Най добре е връщане на всички мерки и ново затваряне (онлайн обучение на всички учащи, затваряне на всички търговски обекти и т.н.) и когато внесем ваксина от САЩ, след задължително ваксиниране, едва тогава освобождаване на всички мерки.
4
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До НЕКОЙНе само на млади. Тази хибридна система ще разкаже играта също и на учителите и родителите.
3
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Горките учители - хем присъствено, хем за домашно дистанционно.
2
7
 
14
 
! Отговори
НЕКОЙ преди 3 години
Бъдете сигурни, че този социален експеримент ще донесе горчиви плодове след десетина години. Ще има бум на млади социопати и психопати.
1
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами болестите на учителите?Аааяа, те не са важни!