Родители не извоюваха дистанционно започване на учебната година

Вариантът за тях - частно училище или самостоятелна форма
97
Родители не извоюваха дистанционно започване на учебната година
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Родители, Министерството на образованието и науката, експерти и учителски синдикати не се разбраха за даването на възможност родителите сами да изберат как децата им да започнат новата учебна година – присъствено или дистанционно. Това стана ясно след среща, продължила повече от три часа в министерството, предаде БГНЕС.

На нея присъства и министър Красимир Вълчев, който през цялото време се е опитвал да намери баланс между страните, но не е успял, защото е липсвало изслушване.

Още по темата

„Все още решение не е взето. Обсъждат се много видове мерки като разширение на формите на обучение и достъпът до тях за повече деца и по-малки. Няма конкретни решения взети. Ресурс – няма, кадри също се оказа, че проблемът с тях също ще се окаже доста сериозен. Тепърва ще се обмисля какви мерки да се взимат“, каза Ива Недялкова, която се закани да не пусне детето си на училище, докато не бъде дадена възможност то да учи дистанционно и добави, че и други 100 родители са взели същото решение за своите деца.

Тя каза, че ѝ е било предложено да избира между частно училище и самостоятелна форма на обучение, които обаче не я устройват. Недялкова подчерта, че около 3000 родители, обединили се около това искане, не искат да отнемат правото на другите родители да пуснат децата си на училище, а в момента са отнети техните. „Основната причина да не се съгласят с предложението ни са кадрите. Няма как да се обучават толкова много деца на различни места – виртуално и в клас. Кадрите е един от основните проблеми“, заяви тя и добави, че основните противници на това предложение са учителите.

На въпрос дали ще има последващи действия от тяхна страна, Недялкова каза, че няма да оставят така нещата и ако трябва ще се обърнат и към по-високи инстанции.

„Няма как да оставим нещата така. Проектозаконът ще бъде гласуван на второ четене около 15 септември. До тогава ще сме взели решение. Имаме право на избор със сигурност, както всеки гражданин в държавата. Като родители имаме пълно право да избираме как децата ни да уччат и при какви условия“, подчерта Недялкова.
Михаела Божанкова, която представлява няколко родителски организации заяви, че е против започването на учебната година дистанционно.

„Педагогическата работа за най-малките, която трябва да се свърши, няма как да бъде компенсирана по никакъв начин дистанционно. Това са неща, свързани с фината моторика, позицията на детето, стандартизиране на писането, на държането на молива. Това са неща, които няма как да се случат дистанционно и да са компенсирани. Малките имат нужда от социализация, учителят е този, който ги въвежда в света на образованието и тази връзка, която изграждат помежду си тя не може да става дистанционно. При големите вече стои друго, учениците традиционно не обичат да ходят на училище и с дистанционното обучение се отварят възможности за злоупотреба, както от страна на децата, така и от страна на учителите и това се видя по време на изминалото дистанционно обучение“, изложи Божанкова мотивите си по темата.

Тя припомни, че съществува индивидуална или самостоятелна форма на обучение, от които родителите могат да избират, както и в определени ситуации детето да си остане вкъщи.

Потърсени за коментар след края на срещата от Министерство на образованието отказаха коментар на този етап.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
9
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз не съм учител, но съм бил в цивилизовани държави, там не е проблем да си караш курса онлайн или по нашенско дистанционно :)) .-.-.-.-.-.-.-.-.-Да "си караш курса" е едно, дете да учи по цял ден на компютъра дистанционно 8-9 месеца - е съвсем, ама съвсем друго. Освен, че не сте учител, вероятно не сте и родител. Питайте родители, които преминаха 3-месечния дистанционен абсурд през пролетта. Трябва да си много ковид-зомбиран, за да желаеш доброволно да причиниш това на собственото си дете.
53
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"От 1 до 4 клас -присъствено.Класовете се делят на 12-13 деца. Другата половина я взема възпитател".....и т.н.....-------------Още в първите изречения става ясно, че нямате и понятие какво пишете. Това на практика е невъзможно. И заради законния норматив на педагозите, и заради различната правоспособност и умения на учителите от тези на възпитателите, и заради специфичните учебни мебели за малките ученици, и т.н. и т.н Който е стъпвал в училище (не само като родител), ще разбере.
52
8
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 52Аз не съм учител, но съм бил в цивилизовани държави, там не е проблем да си караш курса онлайн или по нашенско дистанционно :)) Отиват когато има тест или по нашенско изпит, който научил научил, къв е проблема ? :))
51
6
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така или иначе, средния курс и студентите са си все заедно та нямат нужда от дистанционно обучение, преблема е за по възрасните преподаватели, но и вируса май не е чак толкова смъртоносен колкото се опитват да го изкарат, има далеч по смъроносни и залазви болести
50
4
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами тези родители,които не искат да си пускат децата в училище,да не ги пускат,бе.Какво ни занимават сутрин,обед и вечерОткак се помня го има като възможност,нарича се индивидуална форма на обучение.Става много лесно,на практика всички желаещи се допускатОчевадно няма техническа,организационна и кадрова възможност учителите да се разчекнат,за да удовлетворят персонални изискванияЗатова се взима решение как да се води обучението на всички,а малцинството несъгласни минават индивидуално и това е
49
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като си помисля -ние имаме 1650 деца.Каква дистанция , те и сега са на 2 смени.
48
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами може да се направи компромис за тия предмети. Да са присъствено.При мен не е проблем - английски е.И за матура се подготвиха и доста добре изкараха. Аз - с лаптоп, вайбър, ел. поща и школо. Въпрос на организация.
47
4
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до 44Трябват програми, нали сте ИТ-та....хахаха.Дали в училище, дали пред компютъра, важното е да ги образовате, пък за изпитите ги привиквайте, може и да изкарат някой тест :)) Не че има значение какво ги учите, все пак 90% от материала е непотребен в реалния живот :))
46
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще се пишат този път отсъствия.Ако има срив във връзката -има школо, телефон, вайбър, месинджър, за да се обясни ситуацията.
45
3
 
41
 
! Отговори
до 44 преди 3 години
Проблемът е, че има дисциплини за които има нужда от пряк контакт между преподавател и обучаем - физика, химия, математика. Да не говарим за университетите - медицина, фармация - не напразно закона не допуска подобна форма на обучение.
44
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От 1 до 4 клас -присъствено.Класовете се делят на 12-13 деца. Другата половина я взема възпитателя.От 5 до 12 клас - дистанционно.Часовете по физическо ще са присъствено.Ще се разхождат ли, нормативи да покриват. Какво толкова.Часовете ще бъдат в една платформа - школо не е като Майкрософт Таймс да забива, по- елементарничко е. Часове по 30 мин с 5 мин междучасие, повечко консултации с децата, ако нещо не е ясно. Разбира се , по селата някъде не е възможно, но са по-малко деца.Ще има дистанция.
43
6
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поредното признание от власта, че коронавируса е измислица или се боледува по- леко от обикновен грип.
42
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 42Защо ? Ако имаш лаптоп или таблет, какъв е проблема ?
41
7
 
37
 
! Отговори
до 36 от славянин преди 3 години
Съжалявам за детето на вашата позната, но вие защо сте убедена, че е починало от коронавирус, не сте ли разбрали, че алгоритъмът за манипулиране и промивка на мозъците на населението по цял е почти един и същ!? Как без провеждане на единственият начин за установяване за причина за смърт - аутопсията, се установява че някой е починал от коронавирус!?
40
9
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стига с тази дистанционна глупост, аз като преподавател не желая да работя пак по този нелеп начин!
39
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябва да разберете, без да обиждам никого, че ние сме фалирала държава, която живее на кредит и еврофондове, които са малко.Не очаквайте от една страна, на която основните приходи, са от комунални услуги и строителство :) Разбира се, като вземем Гърция с 300-те милиарда, не е чак толкова зле, но те си имат отрасли, които лека полека въстановяват дълга им, плюс това, те са им в учебниците на западняците, няма как да предадат зараждането на западния свят :)))
38
2
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе тези майки-героини, при толкоз активно вършене по министерства и тв студиа, не разбраха ли, че проблемът им е много лесно решим. Като толкова държат да си правят детето затворник, пускат молба до директора, минава на индивидуална форма, готви се само в къщи и в края на годината се явява на изпит. Толкова е просто.
37
1
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ИвоМного сте ми интересни - казват ви, че един учител не може да води двете форми паралелно, а резервни учители няма, вие пак искате да избирате. Няма го този избор, от какво ще избирате? Реално искате да увеличите двойно капацитета на училищата - няма как да стене нито за месеци, нито дори за няколко години.
36
7
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Ива Недялкова, която се закани да не пусне детето си на училище, докато не бъде дадена възможност то да учи дистанционно и добави, че и други 100 родители са взели същото решение за своите деца."---------------------При положение, че у нас има няколко стотин хиляди ученици, защо трябва ежедневно да слушаме и четем за Ива Недялкова и "други 100 родители", техните проблеми със здравия разум и неудовлетворените им претенции.
35
6
 
44
 
! Отговори
Жана преди 3 години
Имам позната, която живее в Лондон. Децата и бяха едни от първите, които се разболяха от covid19, преди още да предприемат мерки. Идното детенце почина, беше на 6. Здраво и много енергично дете. Толкова за партенката, че децата не се разболявали и го карали по-леко. Ката и казах, че в България се разпространява тази глупост и тя остана без думи. Няма да сш пусна децата и ще заведа съдебно дело ако някой ме принуждава на присъствено обучение. Не ме интересува нищо освен живота на децата ми.