Родители не извоюваха дистанционно започване на учебната година

Вариантът за тях - частно училище или самостоятелна форма
97
Родители не извоюваха дистанционно започване на учебната година
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Родители, Министерството на образованието и науката, експерти и учителски синдикати не се разбраха за даването на възможност родителите сами да изберат как децата им да започнат новата учебна година – присъствено или дистанционно. Това стана ясно след среща, продължила повече от три часа в министерството, предаде БГНЕС.

На нея присъства и министър Красимир Вълчев, който през цялото време се е опитвал да намери баланс между страните, но не е успял, защото е липсвало изслушване.

Още по темата

„Все още решение не е взето. Обсъждат се много видове мерки като разширение на формите на обучение и достъпът до тях за повече деца и по-малки. Няма конкретни решения взети. Ресурс – няма, кадри също се оказа, че проблемът с тях също ще се окаже доста сериозен. Тепърва ще се обмисля какви мерки да се взимат“, каза Ива Недялкова, която се закани да не пусне детето си на училище, докато не бъде дадена възможност то да учи дистанционно и добави, че и други 100 родители са взели същото решение за своите деца.

Тя каза, че ѝ е било предложено да избира между частно училище и самостоятелна форма на обучение, които обаче не я устройват. Недялкова подчерта, че около 3000 родители, обединили се около това искане, не искат да отнемат правото на другите родители да пуснат децата си на училище, а в момента са отнети техните. „Основната причина да не се съгласят с предложението ни са кадрите. Няма как да се обучават толкова много деца на различни места – виртуално и в клас. Кадрите е един от основните проблеми“, заяви тя и добави, че основните противници на това предложение са учителите.

На въпрос дали ще има последващи действия от тяхна страна, Недялкова каза, че няма да оставят така нещата и ако трябва ще се обърнат и към по-високи инстанции.

„Няма как да оставим нещата така. Проектозаконът ще бъде гласуван на второ четене около 15 септември. До тогава ще сме взели решение. Имаме право на избор със сигурност, както всеки гражданин в държавата. Като родители имаме пълно право да избираме как децата ни да уччат и при какви условия“, подчерта Недялкова.
Михаела Божанкова, която представлява няколко родителски организации заяви, че е против започването на учебната година дистанционно.

„Педагогическата работа за най-малките, която трябва да се свърши, няма как да бъде компенсирана по никакъв начин дистанционно. Това са неща, свързани с фината моторика, позицията на детето, стандартизиране на писането, на държането на молива. Това са неща, които няма как да се случат дистанционно и да са компенсирани. Малките имат нужда от социализация, учителят е този, който ги въвежда в света на образованието и тази връзка, която изграждат помежду си тя не може да става дистанционно. При големите вече стои друго, учениците традиционно не обичат да ходят на училище и с дистанционното обучение се отварят възможности за злоупотреба, както от страна на децата, така и от страна на учителите и това се видя по време на изминалото дистанционно обучение“, изложи Божанкова мотивите си по темата.

Тя припомни, че съществува индивидуална или самостоятелна форма на обучение, от които родителите могат да избират, както и в определени ситуации детето да си остане вкъщи.

Потърсени за коментар след края на срещата от Министерство на образованието отказаха коментар на този етап.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
6
 
49
 
! Отговори
нема такава държава преди 3 години
"Родители не извоюваха дистанционно започване на учебната година"След два месеца - лекарите ще извоюват дистанционното обучение!
13
3
 
38
 
! Отговори
До 5 преди 3 години
Абе ей,грамотният папуняк,до кога ще скачаш от тема в тема само да броиш нечии грешки? Аман от безработни дървени философи!
12
0
 
43
 
! Отговори
НА ГЕРБ преди 3 години
На ГЕРБ не му требе образован електорат - много въпроси задава!
11
6
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За родителите който си нямат работа или имат баби и дядовци, вариянта с дистанционно обучение може и да е добър, но защо не питат другите родители, който ходят на работа и нямат баба и дядо дали са ок, с дистанционната форма на обучение.
10
1
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не им трябва да се учат.Един недоучен, дето псува като хамалин и дори не може да говори правилен български, стана премиер.
9
5
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо да не са извоювали, по медицински причини ще е възможно. Останалите също имат избор. Все пак имаше формат и се обсъждат нещата. Няма безкрайни възможности. И министерството работи с ограничения, съобразно възможностите на училищата финансиране, капацитет и персонал, както в министерството така и в училищата. Има и училищни настоятелства, които могат да разрешат някой неща, свързани с капацитета и възможностите на конкретни училища. Така че няма драма.
8
9
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Училищата с създадени за да се посещават.
7
12
 
33
 
! Отговори
До 5 преди 3 години
Само не разбрах, какво е твоето мнение по темата... Или е по-лесно да влезеш в дискусия, за да раздаваш акъл... Ако много ти се преподава, върши си работата в училище, но май ви е по-лесно от вкъщи на дивана 🤔
6
7
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само да не наложат маски ковид измамниците.
5
6
 
52
 
! Отговори
До 2 преди 3 години
Моля те, върни се в училище, заедно с детето си, за да научиш, че "не знам" не се пише слято.... Това е изумително! Множите се, а сте с IQ на гъба, че и решения искате да взимате.....
4
5
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Септември ще почне редовно,след това ще си е..е мамата!
3
6
 
48
 
! Отговори
111 преди 3 години
Който иска да си учи дистанционно, но да полага изпити в училище.
2
24
 
56
 
! Отговори
Родител преди 3 години
Аз лично не познавам родител, който да е съгласен с дистанционното обучение.Незнам откъде се появи тая, че и още 100 на същото мнение. Нека да се вземат необходимите мерки, но мястото на децата пред учебно време е в училище.
1
12
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вируса е истински,като стане студено ще разберете най-добре,зимата иде!!!