Родители не извоюваха дистанционно започване на учебната година

Вариантът за тях - частно училище или самостоятелна форма
97
Родители не извоюваха дистанционно започване на учебната година
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Родители, Министерството на образованието и науката, експерти и учителски синдикати не се разбраха за даването на възможност родителите сами да изберат как децата им да започнат новата учебна година – присъствено или дистанционно. Това стана ясно след среща, продължила повече от три часа в министерството, предаде БГНЕС.

На нея присъства и министър Красимир Вълчев, който през цялото време се е опитвал да намери баланс между страните, но не е успял, защото е липсвало изслушване.

Още по темата

„Все още решение не е взето. Обсъждат се много видове мерки като разширение на формите на обучение и достъпът до тях за повече деца и по-малки. Няма конкретни решения взети. Ресурс – няма, кадри също се оказа, че проблемът с тях също ще се окаже доста сериозен. Тепърва ще се обмисля какви мерки да се взимат“, каза Ива Недялкова, която се закани да не пусне детето си на училище, докато не бъде дадена възможност то да учи дистанционно и добави, че и други 100 родители са взели същото решение за своите деца.

Тя каза, че ѝ е било предложено да избира между частно училище и самостоятелна форма на обучение, които обаче не я устройват. Недялкова подчерта, че около 3000 родители, обединили се около това искане, не искат да отнемат правото на другите родители да пуснат децата си на училище, а в момента са отнети техните. „Основната причина да не се съгласят с предложението ни са кадрите. Няма как да се обучават толкова много деца на различни места – виртуално и в клас. Кадрите е един от основните проблеми“, заяви тя и добави, че основните противници на това предложение са учителите.

На въпрос дали ще има последващи действия от тяхна страна, Недялкова каза, че няма да оставят така нещата и ако трябва ще се обърнат и към по-високи инстанции.

„Няма как да оставим нещата така. Проектозаконът ще бъде гласуван на второ четене около 15 септември. До тогава ще сме взели решение. Имаме право на избор със сигурност, както всеки гражданин в държавата. Като родители имаме пълно право да избираме как децата ни да уччат и при какви условия“, подчерта Недялкова.
Михаела Божанкова, която представлява няколко родителски организации заяви, че е против започването на учебната година дистанционно.

„Педагогическата работа за най-малките, която трябва да се свърши, няма как да бъде компенсирана по никакъв начин дистанционно. Това са неща, свързани с фината моторика, позицията на детето, стандартизиране на писането, на държането на молива. Това са неща, които няма как да се случат дистанционно и да са компенсирани. Малките имат нужда от социализация, учителят е този, който ги въвежда в света на образованието и тази връзка, която изграждат помежду си тя не може да става дистанционно. При големите вече стои друго, учениците традиционно не обичат да ходят на училище и с дистанционното обучение се отварят възможности за злоупотреба, както от страна на децата, така и от страна на учителите и това се видя по време на изминалото дистанционно обучение“, изложи Божанкова мотивите си по темата.

Тя припомни, че съществува индивидуална или самостоятелна форма на обучение, от които родителите могат да избират, както и в определени ситуации детето да си остане вкъщи.

Потърсени за коментар след края на срещата от Министерство на образованието отказаха коментар на този етап.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
0
 
31
 
! Отговори
Шмекера преди 3 години
До АнонименМного добър аргумент! Браво!
93
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Даскалите и те се изкурвиха и се правят на много уплашени, за да не работят, а да получават пари.
92
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А детските градини как работят? Или си давате малкото на градина, а голямото да стои вкъщи? И не излизат ли децата ви навън да играят? Горките те, ако им причинявате това!
91
1
 
34
 
! Отговори
питанката преди 3 години
Имам дете, което ще е първокласник и за нищо на света не бих се съгласила с дистанционно обучение. Претенциите на тези майки не мога да ги разбера. Децата им играят в парка и ходят в МОЛ-а, но точно в училище ще се заразят. Наистина ли има такова лицемерие? Пиша го точно по разговор с една от тия "загрижени" майки. Дъщеря й цяло лято играе пред блока с 6-7 деца, които ходят на детска градина. Държавата не е длъжна да обслужва всякакви лиготии. Има форма за частен ученик!! Успех!
90
8
 
40
 
! Отговори
Ннн преди 3 години
Навсякъде , накъдето погледнеш е пълно с деца: по заведения , по увеселителни паркове , по хотели , на плажа... А на училище не може ! Особено "загрижени родители" , няма що !!!
89
4
 
36
 
! Отговори
До 89 преди 3 години
До АнонименМного безгрижно раздавате квалификации за хора, чийто живот не познавате. Никой няма да Ви спре да пуснете Вашите деца на училище и няма да Ви квалифицира за това Ваше решение. По-комфортно ли се чувствате, когато проявявате словесна агресия към непознати хора с различно от Вашето мнение? Впрочем, доста типично напоследък по нашите ширини....
88
3
 
38
 
! Отговори
МНого, преди 3 години
много ама МНОГО глупаво решение. Иначе до "отговорния" от долу- няма как отговорно да си пускаш децата на училище в тази пандемия. Тъй че не се прави на много интересен, моля
87
10
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Заради няколко побъркани от страх , психично болни родители , няма смисъл да побъркват и останалите деца.Имам двама ученика ,и заявявам най-отговорно , че изолирането в къщи нанася повече психически вреди на децата , отколкото хипотетично заразяване и боледуване.Децата имат огромна нужда от физически социални контакти.
86
4
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Точно така. Да приберат комисионните от учебните помагала. И след месец хууубаво като се заразят някои учители, може и някой родител да изгърми, пари за тестове да си изхарчат едно хубаво,няма да има и кой да ги учи....... Пак ще се мине на дистанционно. Само че сега все още има 3 седмици да се подготви всичко, а тогава ще бъде като през март - от главата за краката. Не е ли по-добре да не се стига до това, отколкото после да се чудим как да намалим пораженията??
85
0
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
най-вероятно така ще бъдеЩе започне присъствено и след месец като започне сезонът на настинките и грипа , по къщите ще се учиПреди нямаше проблем и да кихаш и да кашляш- пак си ходиш на училище , сега няма как да стане това
84
5
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе вие не се ли сещате защо ще ви бъдат децата присъствено.??Сега ще ви приберат парите за помагала за да си вземат комисионните.Издателствата са вързани с министерствата.Иначе има и електронни учебници. Ако са дистанционно, пестите от помагала и pcr тестове!!
83
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 80Говоря за 100 деца.11 и 12 клас.
82
8
 
33
 
! Отговори
Срам за Държавата ! преди 3 години
Те 20 рекетьора безправно блокират цяла София, вие питате икакво трябвало да се прави в училищата ако някой бил заразен ! Ами НИЩО -както и с незаконните окупатори на 3 софийски кръстовища !!!
81
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 73Да , дишат в градския транспорт , но стоят там 15 мин.и са с маски.В класните стаи ще са без маски.
80
2
 
35
 
! Отговори
“Родители не извоюва преди 3 години
Е нали нямало вирус Ковид-19 според опорките на БСП - каква дистанция тогава, щом няма вирус ?!
79
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Коментар 74,какво имате предвид, казвайки че има отворени позиции в кол центровете?Не разбирате, че учителите са кът!!! Ако нямате квалификация не можете вие да ги заместите почнат ли масово да напускат! Това е огромния проблем, нима не разбрахте. Какво ще правите с децата си?
78
0
 
38
 
! Отговори
така де преди 3 години
До Анонимен 69И вероятно говорите за едно дете? А питате ли учителите по колко проверяват всеки ден,защото не преподават нито на едно дете,нито на един клас само? Лесно им било,как пък не...
77
5
 
36
 
! Отговори
хахах преди 3 години
До Анонимен 76 Ами да, няма да ядем, да се возим и т.н. ще ходим пеша за здраве....Може и скафандри да си купим,за да се пазим(изобщо не се подигравам,нито подценявам ситуацията, а напротив),но и така не може.Децата не могат все затворени да живеят.Да не говорим колко много майки ги извеждаха,когато това не беше разрешено,защо не спазваха мерките тогава?Аз лично всеки ден виждах и виждам деца заедно навън с родителите си, в училище е същото.Каквото и да правите,каквото има да става, ще стане.
76
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мислите ли наистина, че заплатата на квалифициран човек-учител 1350лв. е мотивация да се жертва за вашите деца? Касиер в хранителна верига със средно образование е със стартова заплата 1450 лв. Обявите висят и се виждат отдалече.Не обръщате внимание на помощния персонал в детските градини, а без него не може! Те как по-точно ще ги накарате да рискуват здравето си за мин.заплата?
75
0
 
35
 
! Отговори
не е така преди 3 години
До Анонимен 67Не е точно така, и те са толкова отговорни към предмета си,да, може и да има изключения,но все пак? Като е толкова лесно,защо не станете учители след като не искате децата Ви да ходят в училище и преподавайте, за да Ви е лесно и на Вас,какво толкова?