Опасно ли е завръщането на децата в училище?

Решението да се вземе сериозно обсъждане", заяви проф. Александрова
24 авг 2020 09:46, Ния Христова
30

 

Какъв е планът на България за реакция след завръщането на близо 700 000 ученици в класните стаи в условията на коронавирусна пандемия?

"Наскоро излезе проучване върху 7480 деца с коронавирус. В 45,2% става дума за съвсем леки симптоми и в едва 2% от случаите децата стигат до лечение в интензивни отделения. В безпрецедентна ситуация сме, така че няма готови рецепти, учим се в движение. Децата над 10-12 години разпространяват вируса със същата ефективност като по-възрастните", обясни вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова пред Bulgaria ON AIR
 
Тя сподели информация от проучване, което показва, че децата до 10 години в по-слаба степен се заразяват и разпространяват вируса. Но преди 2 дни е излязло ново проучване, което пък показва, че в носоглътката на децата до 5 години се открива вирусна РНК в по-големи количества.
 
"Дания първа отвори училищата в Европа за най-малките. Техният пример беше обучение на децата в много малки групи - до 10-12 деца. В Израел бяха отворени всички училища през май. В едно училище появата на два случая доведе до едно от най-големите огнища - бяха инфектирани 152-ма ученици, 25 училите и повече от 80 близки в семействата. Причината е, че беше разрешено всички да са без маски", посочи проф. Александрова.
 
Тя е на мнение, че трябва да се мисли за по-гъвкава форма на обучение у нас. Проф. Александрова е категорична, че трябва да има алтернатива за децата и учителите със съпътстващи заболявания.
 
Според нея е нормално родителите да се притесняват, а решението е деликатно и трябва да бъде взето съвместно. 
 
"Ако искаме да отворим училищата и те да бъдат безопасно и привлекателно място за учениците и учителите, трябва да се проведе сериозно обсъждане", смята проф. Александрова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
3
 
! Отговори
на въпроса ... преди 3 години
много!
27
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами доста си е опасно!
26
0
 
2
 
! Отговори
112 преди 3 години
САМО НАЧАЛЕН КУРС В УЧИЛИЩЕ - ТОВА СА ДЕЦА ПОД 10 ГОДИНИ И МАТ И ВЪЗПИТАТЕЛИ НА РАЗПОЛОЖЕНИЕ!!!
25
0
 
2
 
! Отговори
ОХ преди 3 години
ОПАСНО Е!
24
0
 
3
 
! Отговори
В преди 3 години
В Италия, Испания, Франция, Белгия и т. н. учениците ще тръгнат ли на училище тая есен? Някой има ли информация?
23
0
 
8
 
! Отговори
Въпрос преди 3 години
Може и децата да прекарват по-леко, но ще заразят родители, роднини и учителите също. Какво училище, ако преподавателите са в карантина? Трябва да има някаква защита за всички в училище, както и изключителна хигиена навсякъде в училището, вкл. лавките, тоалетните, коридорите, стаите. В противен случай, отново ще има затваряне на градове.
22
10
 
2
 
! Отговори
Преподавател преди 3 години
Опасно е в Училище!Може да научат нещо! На улицата по цял ден и цяла нощ не е опасно. Събрани на групи по 20, пият, пушат и се друсат.Все безопасни неща.
21
0
 
12
 
! Отговори
гост преди 3 години
Да опасно е да се събират децата в училище.
20
1
 
0
 
! Отговори
Готин преди 3 години
До АнонименТи си "мозъчно очукан" , ама много здраво и неспасяемо! На т.н. "бабета" (както ги определяш) не само ти , ами и всички подобни на тебе ще "носят менчетата" и ще живуркат прости и ограничени (във всичко)! Но това им е достатъчно и им прилича! На този етап е важно - да не пречите (защото за помощ и дума не може да става)!
19
5
 
1
 
! Отговори
L. преди 3 години
Според мен не е опасно - не могат да станат мислещи същества и следователно не са опасни за режима.
18
1
 
8
 
! Отговори
Готин преди 3 години
До оффСтига си офкал! Ти да не се каниш да пропуснеш старческия период?Освен това - не си от инкубатор, нали? Имаш родители и по-възрастни роднини!Очевидно си доста лимитиран - ментално със сигурност!
17
14
 
1
 
! Отговори
офф преди 3 години
И кво ,да оставим децата неграмотни, заради някои болнави старци? Няма епидемия в България! До кога ще чакате Пика? Пускайте ги на училище !
16
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И какво толкова се чудят нашите професори, още февруари-март китайците нали казаха, че децата до 10г. имали по-малко рецептори в белите дробове, за които да се захване короната. Явно затова боледуват малко по-малко, но над 10г. т.е. 5 клас и нагоре е същото като при възрастните....То много деца имаме в държавата щото, ами и ще рискуваме по този необмислен начин
15
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
През 2 седмици са болни моите, аз съм с хроничен бронхит, имаме възрастни родители при които често ходим. Направо настръхвам какво ще има да става. Трябваше повечето деца да си тръгнат пак дистанционно, а само най-малките и там където има практически обучения и е невъзможно да са изцяло он-лайн, да има и присъствие.....Толкова е просто решението, ама нали имаме куп измислени "експерти" и чиновници-калинки....ще хвърлят на кучетата болните деца, учители и семейства,гаранция няма и за здравите
14
14
 
6
 
! Отговори
Некъф преди 3 години
Престанете с тия простотии и върнете децата в училище
13
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Децата под 10 години почти не разпространяват, тези над 10-12 разпространяват като възрастните, но преди два дена се разбрало, че тези под 5 години може и да разпространяват в по-голяма степен в сравнение с неясно кого. Можеше да каже просто, че не знае, дали е опасно завръщането на децата в училише.
12
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В общи линии, не се казва нищо конкретно.
11
2
 
25
 
! Отговори
^/^ преди 3 години
Децата ще видят сметката на бабите и дядовците...
10
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 9Аме ще избягат младите вирусолози, какво да правят. Стартова заплата в БАН е почти същата, като на чистачките в същия институт. По-ниска не може, защото ще е под минималната и е незаконно.
9
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 1:Да де но не и в България. Тук разрешават мачове, дискотеки и събирания но не и ходенето на училище.Знаеш ли защо: на тази държава не и трябват умни и знаещи, а консуматори и роби. факт!