82% от учителите готови да се върнат в класните стаи, 13% искат пред компютъра

36% трудно ще се справят при дистанционно и присъствено обучение
117
82% от учителите готови да се върнат в класните стаи, 13% искат пред компютъра
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Анкета сред учителите на Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ показва, че преподавателите масово предпочитат да се върнат в класните стаи.

На въпроса какъв да бъде учебния процес от 15 септември, 82% от учителите са избрали редовен учебен процес, 13% пък са за обучение в електронна среда и 6% са съгласни на хибридно обучение - редовни часове и обучение в електронна среда след тях.

Още по темата

Следващия въпрос, дали биха се съгласили на хибриден формат, включващ редовен учебен процес и обучение в електронна среда, респондентите са отговорили с твърдо не 55%, а 36 % са споделили, че биха го направили, но ще им е много трудно.

81% от учителите не приемат родителите да могат да избират дистанционно обучение, при редовен учебен процес за своите деца.

15% отговарят, че родителите трябва да избират, защото така е демократично.

На въпроса, дали смятат, че организирането на редовен учебен процес от 15 септември носи риск за здравето на учители и ученици, 67%  от учителите смятат, че има известен риск. 9% смятат, че рискът е голям и няма да започнат работа. Но 23% вярват, че училището е сигурна среда.

По повод на варианта, в който да няма допълнителни плащания с цел осигуряване финансово дейностите за превенция и интервенция от коронавируса, 89% категорично не приемат тази хипотеза, а 9% са съгласни да дарят допълнителните си плащания за тази цел.

Във връзка с някои родителски предложения учителите да работят редовно, а след това да преподават втори път материала в електронна среда, 85% от учителите са готови да протестират със законови средства. Само 12 % от учителите са съгласни да работят над нормата, без заплащане, да осигурят електронно обучение на своите ученици.

58% от учителите пък не са съгласни да има камера със звук в класната стая, за да могат учениците и родителите да ги виждат, за да се обучават в електронна среда в домашни условия, чрез виртуалната класна стая в учебния час , по време на редовния учебен процес. 41% са съгласни на този вариант.

Позицията на Синдикат „Образование“ за началото на учебната година е непроменена и е за организация на редовен учебен процес, с повишени мерки за сигурност. Рамката от правила, която изработва МОН е на финалната права и всяко училище вече работи по аварийни планове, при заразен ученик или служител. Работи се за превенция на конфликтните точки, при среща на повече ученици и персонал, заниманията по интереси и компилацията между образователни институции, във връзка с заложените учебни и проектни дейности.
След започване на учебната година, динамиката на новата среда и усещанията за сигурност и опасност ще влияят на решенията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да се затваря всичко!
67
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тази година няма бонуси....
66
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Все още има паралелки с по 30, даже 33 ученика. Яко ще се мре.
65
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ParadigmСМЕНЯШ ТЕМАТА.
64
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия учители, нищонеправещи, не заслужават и сегашните си заплати, обаче пак ще получат увеличение. Това правителство много ги ухажва!
63
3
 
4
 
! Отговори
Paradigm преди 3 години
И от всичкото най-много ме дразни - че някакви чистокръвни, ама много чистокръвни немско-италианско-хитлеро-фашисти носят български имена като Симеон, Кардам, Кирил и т.н. Тия нямат един български ген в себе си. Те нямат връзка с тая земя с тоя народ, те само мислят какво да откраднат. В този ред на мисли да кажете на Ушев да яде сетете се к'во с твърденията всички комунисти трябва да умрат. Ама комунистите не крадяхаааааа-30 години крадете от тия комунисти и каквото се построило с народни пари!
62
3
 
3
 
! Отговори
Paradigm преди 3 години
Некви хора ми се обиждат, че наричам християнските свещенници и особено династията Сакскобурготи - национални предатели, ***, губернатор на колонията България, династията Харконен, убийци на изкуството и интелигенцията и т.н. В смисъл исторически, хронологически и фактологически аз съм прав! И няма нужда да се бия за да доказвам правотата си!
61
4
 
1
 
! Отговори
Paradigm преди 3 години
И колкото и да ми обяснявате и монархична форма на управление и Батембергите и Сакскобургите са резултат от геополитически игрички, зони за влияние, власт и контрол и висша форма на паразитизъм. Пример: Орлин Павлов и Хари - принц на Великобритания. А да ме светнете, защо жените и на двамата все едно са си сестри и то близначки!!!
60
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В моя роден град училищата масово взеха да опустяват цели семейства избягаха я към София я в чужбина *** му намериха чалъма попълват ги с колумбийци от махалата просто ми се плаче като гледам как загива нашата мила родина
59
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До КрасимирТова за учителите или за "програмистите" се отнася? Ако е за програмистите, сте сбъркал темата - съседната е, за заплатите. Там има много от тези индивиди.
58
14
 
6
 
! Отговори
Красимир преди 3 години
МНОГО ПО-ЛЕСНО Е ДА ЛЕЖИШ ПРЕД КОМПЮТЪРА И ДА ТИ ВДИГАТ НА ВСЕКИ ШЕСТ МЕСЕЦА ЗАПЛАТАТА !
57
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 58Ту не е в цял свят. Може би сте забелязали, че трудно и мудно увеличават заплатите и на редовните учители, с цел да се изравнят с тези на шофьорите на автобуси. Засега не успяват. Вие искате и помощник-учители да се включат в този грабеж на "парите от нашите данъци".
56
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен В ЦЯЛ СВЯТ(ЦИВИЛИЗОВАНИЯ) ИМА ПОМОЩНИК-УЧИТЕЛИ!!!
55
5
 
1
 
! Отговори
Paradigm shift преди 3 години
И докато некви хора си дрънкат празни приказки за това как Системата ги убива трябва да кажа, че има известна истина в това твърдение. Но системата е последствие и резултат от парадигма. Парадигма докалазала се толкова вредна през вековете и особено през последните 147 години. Простата истина е, че съвременната реалност налага не просто да се забрави социалистическия режим, а и предишния германско-хитлеро-фашистки. В момента точно той е проблемът, а не социалистическия!
54
3
 
13
 
! Отговори
ЛЕЛЕ преди 3 години
До АнонименХОДИЛ ЛИ СИ НА ИНТЕРВЮ ЗА РАБОТА?ИМА МНОГО БЕЗРАБОТНИ УЧИТЕЛИ.НАЗНАЧАВАТ СЕ САМО "НАШИ" ХОРА.
53
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До развържи кесията!!!Тези "втори учители" ги продават на пазара в Илиенци, според Вас? И ако имаш парите, можеш да напазаруваш колкото и каквито ти трябват.
52
4
 
2
 
! Отговори
Презумция 2: преди 3 години
Ето ви пример за Парадигма. Общоприето схващане в българската история е например, че Батемберг и Сакскобурготите са Български князе и царе. Общовъзпиетото схващане е също така, че християнството е правилната и истинската доктрина за българският народ. И двете твърдения са абсолютно неверни, също така трябва да се отбележи факта, че вярването в горните две твърдения нанася изключителни тежки щети всяка година.Тези парадигми са сгрешени според естествените и биологични, социални и органични закони
51
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До развържи кесията!!!И ще се дели класа на 2 групи по 10-12 деца.
50
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 48"Дистанционното обучение е нова образователна магистрала"Ако не се даваха толкова пари за необразователни магистрали, а за нормално образование, нямаше да се налага сега да даваме акъл и "да гоним опашката си".
49
0
 
11
 
! Отговори
развържи кесията!!! преди 3 години
Е, щом МОН са толкова загрижени за образованието, то да подсигури втори учител за всеки колега, който работи с 20 и повече деца!!!