82% от учителите готови да се върнат в класните стаи, 13% искат пред компютъра

36% трудно ще се справят при дистанционно и присъствено обучение
117
82% от учителите готови да се върнат в класните стаи, 13% искат пред компютъра
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Анкета сред учителите на Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ показва, че преподавателите масово предпочитат да се върнат в класните стаи.

На въпроса какъв да бъде учебния процес от 15 септември, 82% от учителите са избрали редовен учебен процес, 13% пък са за обучение в електронна среда и 6% са съгласни на хибридно обучение - редовни часове и обучение в електронна среда след тях.

Още по темата

Следващия въпрос, дали биха се съгласили на хибриден формат, включващ редовен учебен процес и обучение в електронна среда, респондентите са отговорили с твърдо не 55%, а 36 % са споделили, че биха го направили, но ще им е много трудно.

81% от учителите не приемат родителите да могат да избират дистанционно обучение, при редовен учебен процес за своите деца.

15% отговарят, че родителите трябва да избират, защото така е демократично.

На въпроса, дали смятат, че организирането на редовен учебен процес от 15 септември носи риск за здравето на учители и ученици, 67%  от учителите смятат, че има известен риск. 9% смятат, че рискът е голям и няма да започнат работа. Но 23% вярват, че училището е сигурна среда.

По повод на варианта, в който да няма допълнителни плащания с цел осигуряване финансово дейностите за превенция и интервенция от коронавируса, 89% категорично не приемат тази хипотеза, а 9% са съгласни да дарят допълнителните си плащания за тази цел.

Във връзка с някои родителски предложения учителите да работят редовно, а след това да преподават втори път материала в електронна среда, 85% от учителите са готови да протестират със законови средства. Само 12 % от учителите са съгласни да работят над нормата, без заплащане, да осигурят електронно обучение на своите ученици.

58% от учителите пък не са съгласни да има камера със звук в класната стая, за да могат учениците и родителите да ги виждат, за да се обучават в електронна среда в домашни условия, чрез виртуалната класна стая в учебния час , по време на редовния учебен процес. 41% са съгласни на този вариант.

Позицията на Синдикат „Образование“ за началото на учебната година е непроменена и е за организация на редовен учебен процес, с повишени мерки за сигурност. Рамката от правила, която изработва МОН е на финалната права и всяко училище вече работи по аварийни планове, при заразен ученик или служител. Работи се за превенция на конфликтните точки, при среща на повече ученици и персонал, заниманията по интереси и компилацията между образователни институции, във връзка с заложените учебни и проектни дейности.
След започване на учебната година, динамиката на новата среда и усещанията за сигурност и опасност ще влияят на решенията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
2
 
1
 
! Отговори
Презумция: преди 3 години
Парадигмата е променена. Парадигма е статуквото - нещата такива каквито са били и са по времето на човешкия живот. Говорите за система, което ме отвращава в смисъл системни процеси има много- системни структури много, от едноклетъчния организъм до човешките социално системни структури. Никой не говори за парадигмата и нещата в нея които не работят!!!
47
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дистанционното обучение е нова образователна магистрала, която трябва да бъде обгрижвана по най-ефективен начин. Осигуряват се служебно компютри на учителите по домовете, а самите учители трябва да изкарат безплатен курс за работата си с компютър. Държавата субсидира училищатапо проблема. Избягвайки въпроса със средствата, всичко само се върти в уж обсъждане. Ефектът е един смешен кръг: куче гони опашката си.
46
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Според мен е проблема за 1-4 клас.От 5 до 12 са си половин ден в у-ще, после са си у тях. Нали до сега са си седели сами. Карат си онлайн, после си готвят уроците и това е. като искат после си излизат и се социализират. Пък тия малките да са присъствено.Нали са само с 1 учител.При ония другите влизат по 10-12 учители Тия учители като влязат в още 5-12 класа... Кой знае каква верижна зараза ще тръгне.
45
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 44Поздравления за исключителния принос в епидемиологията - влияние на ръста на заразеното лице върху разпространението на инфекциозния агент! А ако детето се качи на дърво или на чин, се превръща в суперзаразител, нали?
44
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всеки който иска да "преподава" зад компютъра да си подава оставката и да си заминава. Ако обучението можеше да става от екрана, то да пуснем по един телевизор в класната стая и всички учители стават излишни
43
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
САМО ОТ 1 ДО 4 КЛАС В УЧИЛИЩЕТО!КАКТО И ДЕТСКАТА ГРАДИНА.ТОВА СА ДРЕБНИ НА РЪСТ ДЕЦА И НЕ РЪСЯТ ВИРУСИ, ТАКА КАКТО 2 МЕТРОВИЯ ДЪЛГ.УЧ.
42
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До СветозарДобре де, добре. Наясно сме. Но какво предлагате - дистанционно. Както виждате, по света това не го приемат за вариант. При това държави, които имат оборудването, традициите, материалите, средства за допълнително заплащане и т.н. Причините са много - ниска ефективност, липса на социализация, невъзможност за адекватно оценяване на знанията, отрицателни ефекти върху здравето и психиката на учениците, невъзможност от осигуряване на родителско присъствие за по-малките ученици и т.н.
41
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе го е и дискриминация към тия,дето ще седят в къщи и ще зяпат в некъкъв екран. Човек трябва да мисли отнапред.Не може да се спазват тия мерки в у-ще. Ще излязат даскалите виновни,ще се разболеят.После ще ви обърнат на дистанционно, ама ядеш - даскалите дали фира.И пак зле за децата . А и да им плащат тестовете,ами родителите. Значи ако сте 4- гответе 360 лв. Като ги имате..Имали сте бол, дали сте...
40
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вместо да раздават милионите на олигарсите, заради кризата,да дават на единия родител( на ученик 1-7 клас) в семейството - отпуск, намален работен ден, помощи.
39
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Анкетата е лъжа! Вижте как са зададени въпросите -че кой учител ще иска да преподава 7 часа в у-ще и после като се прибере трябва да изкара още 7, ако предположим , че в тия 7 класа е имало по 1 болно дете.Това значи като вземе часовете от 7.30 до 13.20. БЕГОМ в къщи , може и с такси ,ако е в друг квартал , зада почне от 13.30 до 19.20. Тоя даскал го пиши бегал след 2 седмици. А проверки на писмени работи?Обикновено остават за събота и неделя.
38
2
 
4
 
! Отговори
100 -82 - 13 % преди 3 години
А пък аз съм от онези 5%, които не искат нито едното, нито другото.
37
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Ins До анонимен 28Сега комп. обучение започва още в 3-и клас...
36
2
 
16
 
! Отговори
Светозар преди 3 години
На всички трябва да е ясно едно нещо. При присъствено обучение няма да бъдат спазвани никакви ограничителни мерки - нито маски, нито дистанция, нито разделно движение и т.н. Дори и да стане в час / трудно за изпълнение /, какво ще е в междучасията, тоалетната, коридора, на двора и т.н.? Не се заблуждавайте, че тези мерки реално могат да се спазват в училищата. Дали ще е присъствено или дистанционно, няма да го решим тук, но никой не бива да си прави илюзии, че някакви мерки, ще се спазват в уч.
35
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 29За сметката за телефон - вярно е, набъбва осезаемо вследствие дистанционното обучение. И никой няма да ни я плати тази сметка. Но при присъственото също никой не ни плаща транспорта до училището, маркерите за дъската и други подобни. Разходи за осъществяване на дейността, така да се каже. Опит за шега е това, не ме разбирайте погрешно.
34
2
 
12
 
! Отговори
Ins До анонимен 28 преди 3 години
Несериозно е да има ученик след 4 клас без компютър. Как си прави проектите? Или минава между капките и без тях, заради делегирания бюджет? Щом имате пари за скъпи телефони, ще намерите и за компютър.
33
0
 
11
 
! Отговори
лекар преди 3 години
До АнонименНе само при вас е така!След 5 г. и лекари няма да има,не само учители!!!65-70% са в предпенсионна възраст!!!
32
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До става и такаМоже и по трима заедно и да се редуват родителите им.Щом в часа може да са по 25-30 души.
31
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Искат да приберат парите от помагала та. Издателствата са вързани с министерството. Ако е дистанционно -писти от помагала, pcr тестове! Щели да правата кабинети по математика! Какво толкова трябва да има там??? Просто да откраднат едни пари,на и директорите няма да останат по-назад! НЕ очаквах учителите пък толкова да не ги е страх .Те са все над 50 г.Тази анкета е манипулирана. Какво става ако се разболеят? Какви студенти, какви пенсионери ще ги заместят?? Пак ще е зле за учениците. Не се мисли
30
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Учителите да бъдат обучени на бг правоговор и правопис. И медиите също, както и отгоре додолу в Републиката.Положението с полуграмотността по роден език в РБ е трагикомично. "Тя е един от хората, която единствено се грижи за цветята..." Такъв стил се лее безспир по медиите. "Вие сте БИЛ /А там, нали?" (вм. правилното БИЛИ) "Вие сте ВИДЯЛИтова, нали? (вм. ВИДЕЛИ) И т. н. и т. н. Тежко, мрачно незнание и владее ефира. Ефирът плаче. Плач в пустиня.
29
3
 
3
 
! Отговори
става и така преди 3 години
До казах ви ...КОЙТО няма компютър да ходи при другарчето си!