Учители избират да излязат в пенсия пред коронавируса

Над 1350 са свободните места в цялата страна, има недостиг по точни науки, езици и предприемачество
26 авг 2020 07:08, Елка Василева
69
Учители избират да излязат в пенсия пред коронавируса
Снимка: архив, БГНЕС

Пандемията от COVID-19 е допринесла учители да предпочетат да излязат в пенсия, въпреки че са имали планове да преподават още. Това е една от тенденциите, свързани с коронакризата, която се наблюдава в София малко преди началото на новата учебна година, пише “Труд”, като се позовава на началника на Регионалното управление на образованието в столицата Ваня Кастрева.

Обикновено динамиката със свободните места за учители преди всеки 15 септември е свързана с големия процент преподаватели, които са в пенсионна възраст. Тази година към този фактор се прибавя и коронавирусът.

“COVID-19 се отразява върху нашите колеги в рискова възраст. По инициатива на самите учители някои колеги, придобили право на осигурителен стаж и възраст, се възползваха от това да се пенсионират”, обясни Ваня Кастрева.

Моментна справка към 24 август на вакантните места в страната за преподаватели сочи, че се търсят 1354 педагози. Това отчетоха от Министерството на образованието и науката и уточниха, че след 11 септември ще има ясна картина колко места са запълнени и колко са останали, тъй като предстоят още интервюта с кандидати.

Още по темата

На първо място с най-много свободни позиции към момента е Пловдив с 256, следван от София-град с 250 вакантни места. Със 134 незаети на трето място е Стара Загора.

Въпреки че недостигът на учители е по-малък в сравнение с 2019-а, от МОН отчитат, че той е най-остър по математика, физика и астрономия, както и чужди езици. Сред най-търсените са и началните учители, отчете Ваня Кастрева. Нужда от преподаватели се очертава и по предприемачество, където трябва да сработи програмата “Мотивирани учители”.

По 40 души кандидатстват за позиция преподавател по физическо

Тази година, обявявайки свободни места, имаше много колеги по физическо възпитание и спорт, които кандидатстваха за учители. Това е друга последица от ковидпандемията, каза Ваня Кастрева.

Хиляди четвъртокурсници готови за педагози

Хиляди са студентите четвърти курс по педагогика в страната, които могат да попълнят резерва за учители в пандемия, каквото е идеята на МОН.

“Всички четвъртокурсници в педагогическите специалности на Шуменския университет “Епископ Константин Преславски” биха могли да влизат в клас, ако се наложи заради COVID-19”, коментира доц. д-р Виолета Кюркчийска, координатор по качеството на обучение в Педагогическия факултет.

Болшинството от студентите от Педагогическия факултет към ВТУ “Св. Св. Кирил и Методий” вече работят по специалността, докато следват. Това се отнася най-вече за задочниците, заяви деканът на факултета проф. Венка Кутева.

Най-атрактивни се очертават двойната специалност “Предучилищна и начална педагогика”, както и “Педагогика по физическото възпитание и спорт”.

В Педагогическия факултет на Тракийския университет в Стара Загора 4-курсниците тази година ще са 215, а магистрите - 122, които мога да се включат в списъка за преподаватели.

А в ПУ “Паисий Хилендарски” през предстоящата учебна година 1320 студенти завършват педагогически специалности.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До InsideТе са полуфабрикати!
49
0
 
7
 
! Отговори
Inside преди 3 години
Имам двама ученика - в 4 и 9 клас. Младите учителки са масово неграмотни и стават за смях даже пред учениците. Имам тетрадки, в които вярното написано е задраскано и коригирано неправилно. Те собственият си учебен предмет не владеят, какво остава възпитание и обща култура. Чалготеки, купони, пък какви профили в Интернет имат, за смях пред учениците! Как да я уважават!
48
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Дья е то да си гуйдар, дья е да си даскал. Даскълът на топло седи, а гуйдарят и дъжд го *** и сньяг *** ***....Това е от българската класика.Такова е отношението ни към интелигенцията от турско време до днес.Чудно е как сме оцелели. Явно с много възрожденски плам, даскалите са успяли да ни опазят като нация.Поклон на тия достойни хора-Днес им е много трудно с опростаченото ни общество.
47
0
 
13
 
! Отговори
до24 преди 3 години
Големи дезертьори - на по 70 години Ако е речено на тази възраст да се грижиш за деца, ще ги раждаме на 70 годишна възраст.празни приказки се приказват лесноДай да видим статистиката. Ако не са пенсионерите, доста зле ще изглежда образованието.А пък с правата , които си присвояват някои родители и деца - не е чудно, че няма мераклии да се занимават с педагогика.
46
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Крайно време е да дадем път на ромите - учители.
45
1
 
12
 
! Отговори
педагози до ФАКТ преди 3 години
И какво правим в тази ситуация ? Педагозите - неграмотни, населението - още по неграмотно. Професор Иво май ще се окаже прав за 80-те %.
44
2
 
20
 
! Отговори
Факт преди 3 години
Над 90% от дипломираните студенти с педагогическа правоспособност са неграмотни. От тях повечето не говорят нормално български език
43
2
 
10
 
! Отговори
*~* преди 3 години
Учителят никога не е имал избор!
42
2
 
5
 
! Отговори
ААА преди 3 години
НЕ Е ИЗБОР, А СТРАТЕГИЯ И ТАКТИКА НА ДОЛНИТЕ ОТГОРЕ!
41
1
 
24
 
! Отговори
педагози преди 3 години
Както казахме - за без пари никой няма да си троши нервите със "новото" поколение, израстнало с насилие, холивудски фантазии, чалги, криворазбрани демократични "ценности" и да не изреждаме повече. Да не говорим за малцинства и други етноси, които не разбират български изобщо и не го говорят във семействата си, но живеят в България и се водят по документи български граждани !?!? За по-малко от 5к лева и пенсиониране на 55 никой нормален няма да се хване с такава неблагодарна работа.
40
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
от детската рисунка ясно се вижда, че любителчето на дъгите вижда във всеки комин пушещо дуло на оръжие... но като порастне, ще обвинява целия нормялен свят в агресия.
39
3
 
22
 
! Отговори
Млад учител преди 3 години
"Време е да дадат път на младите."Като ги гледам младите как напират да я работят тази работа...Ако не са пенсионерите, сега децата щаха да учат само по 3 часа на ден, защото нямаше да има кой да ги учи.
38
4
 
6
 
! Отговори
Кина преди 3 години
Чудесно. Тъкмо да се смени възрастовия фон на преподавателите. А ако въпросните наблегнат на качество и достигнат до ниво учители, още по-добре.
37
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До педагозиТук някой беше писал, че професорите в СУ не получават колкото вас, а за 5к и нагоре да не говорим. Това според Вас нормално ли е?
36
16
 
8
 
! Отговори
педагози преди 3 години
Предучилищна и начална училищна педагогика трябва да е платена добре. Начална заплата 5к и нагоре. Иначе няма да имате качествени учители. За тази отговорност да работиш с малки деца това е минимум като заплащане. Ако не ви стиска да плащате такива заплати, внасяйте си хора от Гвинея или Тамбукту или от където щете.
35
5
 
8
 
! Отговори
Чоко преди 3 години
Време е да дадат път на младите. Който го е страх да се пази и да си стои в къщи.
34
0
 
3
 
! Отговори
Геро преди 3 години
До с учителска дипломаИ това какво отношение има към новината ?Да плащат по 2к заплата, като на всички останали заплатите са 600-800лв ?
33
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе, човек, от вчера си ни емнал с тая парадигма.Остави Палестина и Израел да се оправят.Дай да си гледаме в нашето канче! Не сме в у-ще !
32
0
 
2
 
! Отговори
Дядо Петър преди 3 години
Де да беше така и с "управляващите" ни ьлчни, некадърни и корумпирани разбойници!
31
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 27Държат ги защото са хора на директора.Иначе има и млади,но как да ги вземат на работа като са никой.На съседката децата учат там и викат ,че само бабички ги учат.