Вълчев: Вероятно ще купим пречистватели за въздух в училищата

Ще бъде трудна година, призна министърът
26 авг 2020 14:33, Анисия Иванова
82
Вълчев: Вероятно ще купим пречистватели за въздух в училищата
Снимка: БГНЕС

Новата убечна година ще започне присъствено, увери отново министърът на образованието Красимир Вълчев.

"Живеем в условия на непредвидимост, но сме заявили, че обучението ще е присъствено. Ще бъде трудна година и е нужен баланс - да не прекъснем обучението и да запазим здравето", каза министърът пред БНТ.

Дистанционната форма все още не е достатъчно разработена. Затова през предстоящата учебна година ще се даде превес на присъственото обучение, но при определени противоепидемични мерки.

"Други страни са избрали сходни варианти. Грипната ваканция няма да е ваканция, надявам се да се приеме - да се превключва на работа в електронна среда", каза още той. Той призна, че има притеснени родители.

"Имаме списък с хронични заболявания, с които децата могат да изберат да останат вкъщи. Ще има дистанционна форма", добави Вълчев.

"Няма система, която да е напълно готова и напълно оборудвана. Имаме отпуснати средства от ЕС за компютри, вероятно ще купим пречистватели на въздуха, но това ще се забави. Не можем да сме сигурни, че всяко дете ще има персонално устройство за работа", каза още той.

Въвежда се принципът на невзаимодействие между паралелките в училищата и групите в детските градини. Ако има болно дете, стремежът ще бъде да се ограничат физическите контакти на децата извън паралелката или групата. Освен това ще има задължителни и пожелателни мерки за безопасност, като задължително ще се носят предпазни маски, но не в класните стаи, а в общите помещения.

По въпроса със заплатите на ректорите в България и конкретно за ректора на ЮЗУ Вълчев уточни, че има наредба, която ще подпише до края на седмицата и тя предвижда заплатата на ректорите да зависи от изпълнението на определени цели, важни за обществото – например колко са променили учебната програма, колко са развили млади преподаватели. С официална позиция от вчера, ректорът на ЮЗУ проф. д-р Борислав Юруков обяви, че заплатата му не е 16 000 лв., а е 4800 лв. месечно.

Матурите засега остават каквито са, но поради автономията на висшите училища, те имат правото да преценяват дали да използват резултатите от зрелостните изпити при бала за кандидатстване. Остава възможността висшите училища да решават дали да имат собствени кандидат-студентски изпити, както и да се полагат допълнителни кандидат-студентски изпити. Ще бъде преразгледано и заплащането на лекторите на базата на нови принципи.

"Наредбата, която ще утвърдя вероятно вдругиден... предвижда възнагражденията на лекторите да зависят от изпълнението на определени цели и задачи, които са важни за развитието на висшето училище и на обществото, например колко са променили и актуализирали учебните програми, колко са затегнали изискванията към студентите, каква политика за насърчаване на научните изследвания имат, за развитие на млади преподаватели..."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
0
 
3
 
! Отговори
Вени преди 3 години
***, да се научи на книжовен български или да си ходи незабавно! Що за министър и то на образованието е тази карикатура, дето миечи нещо на диалект и няма спиране!Няма сой да го вземе на сериозно
76
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Намалете часовете като в Хърватия.Нямаме добри условия за други финтове!Бедни сме.
75
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 75Няма да ползват междучасията. Ще дежурят в коридорите - кой ще проверява дали са с маски, дали са в коридора?..Ами тях ги нямат за хора тия учители.
74
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия само мислят обществени поръчки за крадене. Ще ги купят на далеч завишена цена.
73
0
 
4
 
! Отговори
Учуден преди 3 години
А пречистватели за детските градини? И друго - детската учителка няма 2 мин регламентирана почивка за 6 часа, но проблема е как в училище учителите ще си ползват междучасията...Вечно градините и тези в тях (и учители, и персонал и деца) са престъпно забравяни...
72
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Баи Не ги пращайте!
71
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дист. ще е обучението, когато дойде нареждане отвън... затова сега сучат и мучат ...
70
1
 
8
 
! Отговори
Баи преди 3 години
За мен да се правят опити сьс здравето на децата е краино лошоВсеки ден умират хора от вируса да пуснем децата да се заразяват в училище е безумие Знаете как е сьс учениците сьбират се да пафкат цигарки да пият кафе , за какви мерки ни говори - или тои е бил на друга планета като ученик
69
0
 
12
 
! Отговори
Предложение преди 3 години
Часовете да са по 30 минути и макс 5 часа за деня. Така ще могат да издържат престоя с маски.
68
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И какво ако детето е без маска? Ще му намалят поведението? Моето е в четвърти клас и нямат "поведение". Ще го изгонят от училище? То е малко и това не става. Ще го изключат? То има право на образование. Ще ме глобят? Не може, не съм присъствал. Или учителката ще глобят? Тя и без това не иска да ходи на работа от страх.
67
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Учениците от среден и горен курс след 6 или 7 час са на консултации, допълнителни часове фвс, часове по проекти ... излизат 8-9 часа всеки ден. Ами то толкова е работният на възрастен човек, а детето се прибира и има да учи и да пише домашни!Затова е тоя хал - уморени са.Едно време често свършвахме след 5 час, но сега е от.врат.
66
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До НЕКОЙИ колко от училищата ще могат да им плащат тока?
65
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименПричината за разболяването, а не само пренасянето на вируса, е дългото време допир с него. Затова и умират лекари.
64
0
 
12
 
! Отговори
НЕКОЙ преди 3 години
Вие, гАспАдин министър имате ли представа колко струва един антибактериален пречиствател на въздуха и колко е скъпа поддръжката му?!
63
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 68ТО ЛЕКАРИТЕ СЕ РАЗБОЛЯВАТ ....
62
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
КРАТЪК ЧАС = ЧИСТ ВЪЗДУХ
61
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като не искате да ви се разболяват децата,няма да плямпате,че е диктатура и т.н.Затваря се отново всичко,маски,шлемове,график за пазаруване,КПП,никво мърдане от къщи.Това е!Пуууу....голямо мрънкане,голямо плюене.Значи училищата да се затворят,а всичко останало давай-юруш.Не става така.Вирусът е отслабнал и симптоматиката полека изчезва.Нямате и представа колко други здравословни щети може да нанесете на децата си,пазейки ги от К19.
60
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато различните класове имат 35, 40 и 45 мин. учебен час в някои моменти все се срещат!
59
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен , 59ДА - малките да започват в 8,15. а големите - в 8,00 и така ще се разминават!
58
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
30 МИНУТЕН ЧАС БЕ!!!