Връщането на децата в училище - риск, но пък управляем

Не било едно и също дали родителите им са млади или по-възрастни
43
Връщането на децата в училище - риск, но пък управляем
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Връщането на децата в училище е вид риск и той може да бъде управляван, както могат да бъдат управлявани и други рискове, смята пулмологът д-р Александър Симидчиев.

Още по темата

Според него в условията на пандемия от COVID-19 не е един и същи рискът при едно дете на млади родители този при децата в по-горен курс на обучение с по-възрастни родители и евентуално с хронични заболявания, както и при деца с баби и дядовци вкъщи.

"Рисковете не са еднакви за всички деца и не можем да имаме едно решение за всички. Трябва да индивидуализираме решението и да дадем отговорността за това решение в ръцете на най-близко стоящите до вземането на това решение- класни ръководители, учители и директори на училища. То трябва да бъде на базата на ясно дефинирани предварително правила от Министерството на образованието и Министерството на здравеопазването", каза той пред БНР.

"Коронавирусът се намества по такъв начин в нашия организъм, че е много трудно той да бъде блокиран, без да бъдат блокирани нашите клетки, т.е. страничните ефекти от подобно лечение биха били неприемливо високи. По тази причина, основните надежди, които се залагат, са на биологично активните средства, каквито са воксините, за да може организмът да си изработи антитела и клетъчен имунитет, който да ни предпазва", обясни пулмологът.

Той подчерта, че повторното заразяване става с мутирал щам от вируса и преминава по-леко. 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен "Нали на затворени обществени места трябва да си с маска поне докрая на септемри?"Класните стаи не са затворени обществени места по смисъла на заповедтта. Затова вероятно училищата ще решават, как ще бъде.
12
0
 
16
 
! Отговори
1 преди 3 години
Домашни работи за проверка, електронен дневник и т.н. може от компа в къщи- даже е за предпочитане. Затова нека часовете са по 30 минути и да си ходим!
11
15
 
7
 
! Отговори
питанката преди 3 години
не разбирам лицемерието на тези "загрижени родители". Децата им дали седят цяло лято затворени в къщи, не играят с други деца на детските площадки, на плажа и т.н? В училище било "много опасно", но когато ходят на тумби в парка и в МОЛ-а е безобидно хахаха
10
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
<html>НАМЕЛЕТЕ ЧАСОВЕТЕ, ИНАЧЕ НЕ ПУСКАМ ДЕЦАТА!
9
3
 
11
 
! Отговори
Shark преди 3 години
Управляем е при дисциплинираните нации. При безотговорни хора като нас, които разбират от всичко и дават акъл, риска не е управляем.
8
0
 
15
 
! Отговори
Някой преди 3 години
Щом е управляем рискът, ама не знаете как да го управлявате, ме оставете аз да взимам решение дали да си пускам детето на училище или не!!! Не искам *** от МОН да ми казва какво да правя в случая и колко било безопасно да са натъпкани по 30 броя в мизерна маломерна класна стая без маски по цял ден. Отделно, че не могат да бъдат накарани да спазват каквито и да било мерки. Да не говорим за автобусите - на 17 минути, минаващи покрай 5 училища и още толкова болници по маршрута! ***!
7
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Точно за въздушно-капкова инфекция да ми каже,че риска е управляем и то лекар и то пулмолог..Много жалко
6
0
 
20
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 3 години
Риска бил управляем, само дето не се знаело кой ще го управлява...
5
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Последното изречение не го разбрах. Кога ще е това повторно заравяване и какъв е този мутирал вирус? И каква е гаранцията, че вирусът ще е мутирал при повторното заразяване? А ако не е повторно заразяването, дали ще е мутирал вируса? И откъде въобще се е взел този мутирал вирус, при това по-безопасен от немутиралия?
4
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
КАТО МИ КАЖАТ ЧЕ РИСКА БИЛ УПРАВЛЯЕМ И ВЕДНАГА ВЯРВАМ.
3
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Класните ръководители и учителите НЯМАТ ПРАВОМОЩИЯ да вземат индивидуално решение за класа, а директорите НЕ СМЕЯТ. Така че каквото им наредят "експертите", това ще бъде.
2
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ааа това в България управляемия риск е нещо доста неуправляемо хахахаха
1
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ааа това в България управляемия риск е нещо доста неуправляемо хахахаха