ЕК: Отварянето на училищата няма да доведе до скок на заразени с COVID-19

Предаването на вируса между учениците било рядкост
Обновена: 30 авг 2020 08:26 | 30 авг 2020 08:17, Анисия Иванова
40
ЕК: Отварянето на училищата няма да доведе до скок на заразени с COVID-19
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Отварянето на училищата не се очаква да доведе до голям скок в случаите на коронавирус, заяви в интервю европейският комисар по здравеопазването и безопасността на храните Стела Кириакидис, цитирана от БТА.

"Проучванията в няколко страни от ЕС показаха, че предаването (на вируса) от дете на дете в училищата е рядкост и отварянето на училищата не води до значително увеличение на инфекциите", каза тя пред италианския вестник "Стампа", съобщи ДПА.

"Според данните, с които разполагаме, ако се прилагат добри санитарни мерки, като това между учениците да има разстояние или те да са разделени на групи, малко вероятно е училищата да се окажат по-голям източник на инфекции, отколкото други места. Именно на това се надяваме и ние", добави Кириакидис.

По думите ѝ първата ваксина срещу вируса може да бъде достъпна в края на тази или началото на следващата година. Тя обаче подчерта, че е "рисковано" да се прогнозира с точност.

Миналата седмица Агенцията по обществено здраве на Англия публикува изследване, според което от над 1 милион деца, които през юни са посещавали предучилищна подготовка или начално училище в Англия, едва 70 са били засегнати от коронавирусни епидемични взривове.

"В случаите, в които деца са се заразявали с вируса, това най-вероятно е ставало у дома, обикновено от родител. При половината от епидемичните взривове няма нито един засегнат ученик, а предаването между ученици е голяма рядкост", констатира здравната агенция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всички са скрити като мишки.15 наближава.Хората неискат да си пускат децата.Не са опитни зайци!Спешно трябва да има решение ,и избор и за тези,които не искат да рискуват здравето на децата и семействата си.И без това до месец ще има толкова случаи и пак ще ги затворят,но защо да се стига до там .Вижте какво става по домовете,където хората са затворени,това ще е и в училищата.
18
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някой журналист да попита министъра на здравеопазването какво мисли?Той издава заповедите!
17
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мерките са неприложими.Училищата незнаят какво да правят.До нас има училище.От сега всички учители и персонал са без маски,които са на работа.Едва ли ще ги носят,ще дезинфекцират,а за малките деца да неговорим.Нито ще има дистанция,нито маска по коридорите.Само експерименти ли ще си правите с нас?
16
0
 
17
 
! Отговори
кйн преди 3 години
не се о4аква да доведе до голям скок! а какво да доведе до малък??когато някой власт имащ каже нещо каква наказателна отговорност има от евентуалните негативни последствия?глоба,затвор?
15
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре де, тия чуват ли се кво приказват? "Според данните с които разполагаме, ако се прилагат добри санитарни мерки", "Именно на това се надяваме и ние"... Ами надявайте се... Значи на едната надежда ще ги съберат в училищата да видят кво ще стане?! И после кво? Ще има "ами извинявайте, сбъркахме"? Нищо не знаят, обаче се надяват! Е точно така надеждата съсипва животи! Знаят, че това няма как да се случи и че училищата са развъдници на зарази, ама се надяват хората!!! Човещинка... Надяват се...
14
0
 
22
 
! Отговори
7 преди 3 години
Само ,че тук е България и мерки и препоръки като в другите Европейски страни,тук няма кой да ги осигури или спазва.Дистанционни обучение до затихване на епидемията,защото и здравеопазването ни не е като в другите страни ,а и докторите ни натам избягаха!
13
2
 
12
 
! Отговори
тъп преди 3 години
Е, щом ЕК го казва сигурно е вярно....
12
2
 
30
 
! Отговори
Майка преди 3 години
Аз детето си няма да го пусна присъствено!Нито има данни евентуалната разболяваме как протича, нито дали не нанася дълготрайни увреждания на организма.Отделно ако е контактен от службата ни задължават ори наличие на контактни лица да ги уведомим и да не посещаваме офиса до изтичането на карантината им и представяне на 2 отрицателни теста.Ако не работя не мога да издържам света си деца. За тестове ли ще трябва да ми отива заплатата.
11
4
 
18
 
! Отговори
Ако.. преди 3 години
Ако има дистанция, ако има малки групи, ако... - е, няма. Няма как да има условия, които никой не се стреми да осигури. Решение обаче може да се намери - малките, до 4 клас на училище, до обяд, разделени на групи от 10-15 деца, големите - дистанционно. Има ли кой да мисли!?!
10
1
 
10
 
! Отговори
ххх преди 3 години
До PCRА бе не разбирам кои са тези немислещи едеоти,които слагат минуси!?
9
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Примерите, които дават от други държави за съжаление са неприложими в нашата родна действителност. Швеция - брой деца в паралелка 15-18, не всички часове са присъствени. Почти не ползват градски транспорт за придвижване до училище.по малките ученици 95% от занятията се провеждат на открито.България - паралелки с по 26-30 ученика, масово се ползва градски транспорт. 1000 деца в една учебна смяна.
8
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При болни учители какво ще се прави? Има ли кой да ги замества? Или важното е децата да са в сградата и да се бутат в поРноградският транспорт без значение, че при наличие на заразен те стават контактни, както и родителите им. Кой ще плаща тестове всяка седмица?
7
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вместо лятото да решават проблемите на дистанционното обучение, които са толкова много, те говорят небивалици.
6
7
 
25
 
! Отговори
Само един шпрайт преди 3 години
Лъжат. Ще има бум на заразените, ако учебната година започне присъствено. Пуснаха ви вируса, за да намалят населението за Земята. Обаче в началото се взеха много сериозни мерки и аха да им се провали плана. Но все пак намериха решение - да пуснат слух, че "маските са, за да мълчите". Успяха да ви излъжат, че вирусът не съществува, за да не се пазите и да не носите маски, та по-ефективно да мpете. А сега искат учениците да го разпростанят. Осъзнайте се.
5
2
 
22
 
! Отговори
ДивоК преди 3 години
Оказва се, че протестите не влизат върху броя на заразените, училището не влияе, спортните събития с много публика също!А положението е страшно?
4
6
 
35
 
! Отговори
PCR преди 3 години
Всички знаем, че това не е вярно. Училищата и градините са инкубатори на зарази. Защо тогава бяха грипните ваканции всяка зима по няколко седмици? Защото в училище е безопасно? Сега масирано облъчват стадото, да си пусне децата, и се използват всички средства на пропагандата и дезинформацията. Детските и ученическите колективи винаги са били двигател на епидемиите. А иначе правят онлайн събранията си.
3
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо тогава мъчиха децата толкова дълго?
2
3
 
13
 
! Отговори
Баи преди 3 години
Добре, че нямам деца в бг и техният живот не струва нищо
1
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Може и така да е. Винаги ми е било странно, как така безсимптомните носители са също толкова заразни, като кихащите и кашлящите. Но на политиците им е много сложно да обяснят на хората, кое е опасно и кое не. Как можеш да очакваш някой да ти повярва, когато самият ти не разбираш от нещата, които приказваш, а повтаряш думите на "експертния корпус". После да не се сърдят, че не им вярват.