90% от студентите не искат да учат дистанционно, а в университетите

Въпреки това масово се залага на онлайн обучението
40
90% от студентите не искат да учат дистанционно, а в университетите
Снимка: БГНЕС

Учебната година в УНСС започва на 14 септември. За по-големите потоци се въвежда хибридно обучение - една седмица ще учат студенти с четни факултетни номера, другата с нечетни - присъствено.

"А пък останалите, които не трябва да бъдат в университета, за да намалим бройката на хората, които присъстват, ще наблюдават лекциите онлайн, както правихме миналия семестър, само че за всички студенти", каза пред БНР ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров.

Още по темата

Около 20 000 студенти учат в УНСС, преподавателите са около 1000.

"На университетите беше дадено известно право да предприемат собствени мерки, но в рамката, която е определена на национално ниво", допълни Димитров.

От няколко месеца е въведен термоконтрол на входа на УНСС, охраната проверява всеки. Ще бъдат купени терморамки, които ще показват кой е с по-висока температура.

Над 90 на сто от частните университети у нас ще започнат новата академична година изцяло онлайн, съобщи председателят на Националното представителство на студентските съвети в България Даниел Парушев.

"Като прави впечатление - Бургаският свободен университет, където обучението ще бъде присъствено само за първи курс, Варненският свободен университет ще бъде онлайн, като се разработват варианти до 15 човека в малки групи, евентуално по проекти", коментира той.

Смесената форма на обучение ще бъде приложена предимно в големите университети, където в една зала често се налага да бъдат 200 души. По тази причина тези висши училища разработват механизъм за организация на учебния процес съобразно факултетните номера на студентите.

"Факултетните номера, които са четни, да присъстват на лекциите през четните седмици, а нечетните факултетни номера да присъстват през нечетните седмици", каза Парушев.

Смесена форма на обучение ще бъде приложена и в медицинските университети.

"Упражненията, които са важни, практическите занятия, за самите курсове, те ще се проведат присъствено, но иначе лекциите ще се провеждат онлайн", допълни Парушев.

90 на сто от студентите у нас са "за" присъствено обучение, показва допитване сред тях на Националното представителство на студентските съвети в България.

"Онлайн обучението беше наистина добро решение предвид пандемията, но няма как да заместим преподавателя, който стои на трибуната отпред, няма как да се заменят обясненията на самия преподавател и самият социален контакт между колеги, който има в самата зала. Присъственото обучение е в пъти по-добро и в пъти по-ползотворно за студентската общност", каза той.

Председателят на Националното представителство на студентските съвети в България съобщи още, че ректорите на висшите училища у нас са обещали в условията на пандемия от Covid-19, всички предписания на здравните власти да бъдат спазвани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
0
 
! Отговори
ВУЗФ преди 3 години
е най-реномираният университет в България. Тези от УНСС за нищо не стават. А пък СА в Свищов са пълна трагедия в сравнение с ВУЗФ...Сарказъм, бе...
35
4
 
3
 
! Отговори
Гостенче преди 3 години
Честно казано съм съгласна, за добро или за лошо. Не смятам, че е редно молове и кръчми цяло лято да зеят отворени, а на есен какво - студентите отново пред компа вкъщи. Онлайн обучението изобщо не е толкова ефективно колкото на хората им се иска, това е факт. Друг е въпрос, че раздавачите на заповеди мълчат, защо така е по-удобно. Все пак бизнесът нека си върви, пък образование за какво ни е
34
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
90% от преподавателите искат обратното.
33
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много ясно идат се отъркат се колегите и колежките, така се учи, дистанционно пред компа може само да си отъркват сами себе си оная работа друго е да седнеш до яката колежка, вдига се адреналина и други работи се вдигат и тя почва да мърка бе това е живота с учене нищо не се постига само дипломата ти трябва и бягаш да работиш
32
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Та.рикати! XD Искат да ходят уж в университетите. Знаем този пъкл.ен план. Онлайн няма как да се скатават - трябва да кибичат на лекциите. За това юруш бакалъм на присъственото... ама големи сте манипулатори хахахаха дано някой ви повярва!
31
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А ПОСЛЕ ЗАЩО НЕ ХОДЯТ НА ЛЕКЦИИ?ПРИ ДИСТАНЦИОННОТО ОБУЧЕНИЕ НЕ МОЖЕ ДА ОТСЪСТВАШ ОТ ЛЕКЦИИ БЕЗ ДА СЕ ЗАБЕЛЕЖИ.
30
1
 
11
 
! Отговори
Anonimen преди 3 години
Когат постъпих студентка преди 25 годони, леле колко много време, преподавателите казаха, че са провели анкета "Защо съм студент на Техническия университет?" 40 процента - да избягат от опеката на родителите и да купонясват, 25 процента да се оженят в града, 25 процента защото тук са ги приели и само около 10 процента, защото искат да учат. В някои факутети и са стигали до 6 процента. Официални резултати от анкета, сериозна съм
29
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е нормално! Те са влезли в университета, за да живеят в Студентски град, щото там има много хора и знаете как е, а при дистанционното обучение трябва да си седят на село! То ако беше идеята да си седят на село за кво им е да се правят, че учат "више"!
28
3
 
2
 
! Отговори
11 преди 3 години
Защото разбират , че е пълно фалшименто! Искат истнско образование в едни порнографски Ониверситети !
27
7
 
2
 
! Отговори
Иван преди 3 години
*** 90% от драскачите тук сте супер зле,чак ви съжалявам, млади хора сте ,а душите са ви стари и черни. Мамини глезанчета..т.е вие сте новото Поколение....което израстна в криворазбраната ДемоКрациЯ...Божеее дано върнат и военната служба ,че жална ни България!!!
26
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ас сам заваршил унсс и сам сас вишо образувание! много кадарен сам но никои неме иска на работа а сам квалифициран кадар. всичко у нас е сас вразки! да знаете от мен причината да не ви взимат на работа е вав вас зашото повечето стоденти от унсс сме кадарни кадари но всеки е враскар
25
0
 
12
 
! Отговори
Скептик преди 3 години
Ами спрете скандалните заплати на разните преподаватели, които не водят обучение на студенти, имат си втора работа или си правят бизнес с човешки ресурси за логистични отдели на корпорациите.
24
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вицът за оня, дето си счупил крак и ходил с бастунче в УНСС знаете ли го? Махнали му гипса, ама още кракът му слаб и се подпира с бастуна по навик. Чакал там веднъж за някаква справка, ама имало много хора и той си тръгнал. Ама си забравил бастунчето. След 2 години се връща пак за нещо си - на него виси назначение за старши асистент.
23
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Па уно и я завръших вишу дистанционно,макър и да я немаше куронътъ.Одих 2 пъти у семестъру - пръвио ден да зъпиша именъта на даскалете и последнио ден да си зема книшката.Пръвио ден е ногу важен оти без заглавия не знаеж на кои требва да цакаш.А сеги ми мислат скаипуве,байдъри,глупусти на търкалетъ, има само еднъ прогръма - тиндер,там са сички пи4кu.
22
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 2Преподавателите заглеждат студентките, така е.
21
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Студент да иска да ходи на училище? На 10 студента 9 са искали да ходят? ХАХАХАХАХАБахтиии исмисоицата
20
1
 
16
 
! Отговори
Трябва практика преди 3 години
За УНСС не знам, но поне за ТУ-София дистационното обучение е неприложимо след като повечето лабораторни упражнения са на осцилоскопи, бордове, различни инвертори и тн.
19
2
 
11
 
! Отговори
Лъжливите овчарчета преди 3 години
Колко родители плащат скъпи софийски квартири, а доходите им паднаха, знаете ли? Тази -герберастка измама ще доведе до разделение на страната и смъртна омраза между двете общности.
18
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не искат на клон а на бюро с други думи...
17
1
 
23
 
! Отговори
СТОЙО преди 3 години
бо клуци до вчера бягали от даскало днес искат да ходят в студентски град да живеят иначе дистанционно ще седят на село и дискотека само на селския мегдан друго си е в студентски град далече от родители