Наши ученици със 7 медала от олимпиада по информатика

Състезанието се проведе дистанционно в началото на септември
25
Наши ученици със 7 медала от олимпиада по информатика
Снимка: МОН

Седем медала спечелиха българските участници на Европейската младежка олимпиада по информатика. Състезанието се проведе дистанционно в дните между 1 и 6 септември. В надпреварата се включиха над 80 ученици от 27 държави, като всяка страна имаше възможност да участва с по два отбора, съобщиха от МОН
 
За първия български отбор сребърни медали завоюваха осмокласниците Деян Хаджи-Манич и Веселин Маркович от Математическата гимназия "Д-р Петър Берон"- Варна. Бронзов медал спечели Велислав Гърков (8 клас) от Софийската математическа гимназия "Паисий Хилендарски".

Първият отбор беше ръководен от проф. д-р Каталина Григорова от Русенския университет "Ангел Кънчев" и Илиян Йорданов от Факултета по математика и информатика към Софийския университет "Св. Климент Охридски".
 
От втория отбор сребърни отличия заслужиха Ясен Пенчев (8 клас) от ПМГ"Академик Иван Гюзелев" - Габрово, Даниел Койнов (7 клас) от ППМГ "Нанчо Попович" - Шумен и Михаил Банков (9 клас) от МГ "Гео Милев"- Плевен.

Осмокласникът Юлиян Славчев от СМГ спечели бронзов медал. Ръководители на втория отбор бяха старши учителят Юлия Димитрова от МГ "Д-р Петър Берон" - Варна и Димитър Добрев от Шуменския университет "Епископ Константин Преславски".

Домакин на тазгодишното издание на олимпиадата беше Грузия. Участието на българските отбори се осъществи от Шумен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
2
 
0
 
! Отговори
ss преди 3 години
Браво, само напред и нагоре!
20
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хубаво, че българските математически гимназии още "коват кадри". Преди 20-30 години ФМИ беше от МГ-тата в Плевен, Добрич, Варна, Шумен, Ямбол, СМГ и НПМГ. А после 80% напускат България. Където и да работиш те изстискват, приятели, само че в България ти трошат и нервната система да се ядостваш с недомислици и да те управляват хора, които освен, че са братовчеди на братовчедите си, друго не могат. Успех на децата и да търсят предизвикателствата, да им е интересно. Не всичко е пари.
19
2
 
4
 
! Отговори
До 21: преди 3 години
Как няма значение къде ще работят?Пожелавам ти да имаш една красива и образована дъщеря/внучка, да я отгледате с любов, грижи и внимание; да отделяте от залъка си; да стоите по нощите когато е болна и накрая да отиде в САЩ и да се омъжи за някой красавец като Флойд.
18
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ОбективенДа, това е важна новина! Както всяка година нашите ученици обират медалите по олимпиадите! Нищо че се пишат и говорят глупости колко не са образовани младите. Понеже иначе старите са супер образовани, половината в Бг не могат да си напишат правилно имената...Браво на децата! Пък къде ще работят в бъдеще... няма значение!
17
2
 
3
 
! Отговори
:) преди 3 години
Като завършат някои ще работят в САЩ, но всъщност много от тях работят в Европа, обикновено за финансови институции и банки - често правят финансови математически модели. Нека всеки е свободен да прави това, което му харесва - за един програмирането може да е зомбиране, за други това ни е супер интересно и не виждаме смисъл в хвърлянето на салфетки по чалготеките. Много от тях всъщност имат много интереси и хобита-бойни изкуства, бордови игри, може би изненадващо - но обикновено и някакъв спорт
16
2
 
2
 
! Отговори
от хмм-част2 преди 3 години
.. децата отделят огромна част от времето си в учене на алгоритми, в писане на код и решаване на задачи. Но пък е удоволствие човек да си говори с тях. С постиженията си често са "приети" в не малко университети на запад. Липсва им практически опит в ежедневните проблеми, свързани с професията програмист, но от алгоритмична гледна точка са много напред спрямо 90% от колегите програмисти.
15
3
 
3
 
! Отговори
хмм преди 3 години
Не вярвам на очите си какви коментари има. Какви привилегировани деца, за какво пренебрегване от страна на учителите към останалите ученици говорите!? Повечето ни олимпийци са съвсем нормални деца, от нормални семейства, някои дори с финансови проблеми. А учителите няма как да пренебрегват останалите деца, тъй като подготовката се извършва извън клас. Учат се неща и алгоритми, които често се учат чак в университетите или дори и там не се преподават. Следва продължение...
14
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е колониалната система на запада сега.Същите тези деца, израстнали и подготвени от наши учители в наша среда (с всичките недостатъци и предимства) ще отидат най-вероятно да бачкат в Силиконовата Долина като ще получават космически за тук заплати от $250К на година и повече, но ще имат и космически разходи, ще бачкат в екипи с индуси и американци, които освен програмирането имат много тесен кръгозор за всичко друго, ще ги зомбират и изтискат като лимон и на 40г ще бъдат изразходени болни.
13
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И за какво да се гордея? Привилегировани деца на които да отделяли специално внимание учителите и са пренебрегвали за сметка на тия деца, другите ученици.
12
6
 
2
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 3 години
Ето това е новина с която трявва да се гордеем , а не сразни въстания и неадекватни действия
11
4
 
4
 
! Отговори
Истината е преди 3 години
Защо ги хвалите? Завършат ли,ще емигрират веднага . Ще забравят даже,че са били българи
10
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Жалко, че труда на учителите е напразен и тези деца ще творят за големите корпорации от световен ранг. Дори ББ, Меркел и Трумпета са роби на корпорациите които управляват света и не са платили и цент данък.
9
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Некви зУбъри дето ще работят чужд труд у некоя фирмичка-фантом на Митко Тариката-Предприемача.Прав им път към небитието!
8
13
 
4
 
! Отговори
Обективен преди 3 години
Това ли пък е най-важната новина? Честно казано освен на родителите им на никой друг не му пука. Тая новина е реклама на училището и учителите,няма ли училищен вестник където да се публикува? Не го пиша със злоба. Просто ми писна,най-вече софийските училища да си правят реклама. Като са замислите,че едни други деца не могат да четат на български, а с няколко привилегировани деца се занимават и частни учители да ги подготвят.Бедните деца вълци ги яли. За богатите всичко. И не съм русофил.
7
4
 
3
 
! Отговори
До 8 от от 1 преди 3 години
И защо да не съм добре. Коментар 1 е написал: ,,рубладжиите,които завиждат на децата". Ясно е,че има в предвид президента Радев. Защо пък Радев да не се радва на успехите на децата?
6
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво на децата! За съжаление ще отидат в чужбина, защото на военната хунта която ни управлява от 10 години умни хора не й трябват! Трябват и послушковци и селски биячи, които да бият хората!
5
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво на децата! Страхотни са! Още много, много успехи!
4
3
 
12
 
! Отговори
До 1 преди 3 години
Уф във всички ли новини ще плюете Радев,бе? Що мислите,че Радев не се радва,че децата на България са спечелили медали? Що за логика?
3
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е прекрасна новина за нормалните хора.
2
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Страхотни, умни и перспективни деца.Заслужавате само добро.Гордея се с хора като вас.