Почти половината от младежите ни нямат минимално ниво на грамотност

Стряскащите данни - от международно изследване на PISA
9 сеп 2020 21:09, Петя Славова
84
Почти половината от младежите ни нямат минимално ниво на грамотност
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

България е на дъното на класацията в ЕС по функционална грамотност сред ученици. Данните са част от международно изследване на PISA, проведено през 2018 година.

В проучването са взели участие 6000 ученици от цялата страна на 15-годишна възраст. На 8 септември отбелязахме Международния ден на грамотността.

Според ООН всеки пети в света няма минимална грамотност, като това се отнася и за общо 75 млн. деца. Броят на децата напуснали преждевременно училище у нас е 15 800, сочат данни на Националния статистически институт за периода 2018 - 2019 година.

Има ли пробойни в образователния процес в България и как можем да подобрим нивото на грамотност? Разговор в студиото на "Директно" по телевизия Bulgaria ON AIR с проф. д-р Лучия Антонова и доц. д-р Катя Чаралозова от Института за български език "Проф. Любомир Андрейчин" при БАН.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
5
 
13
 
! Отговори
Евала преди 3 години
Стига бе! Те са млади и красиви, умни се наричат, една клечка за гъ.за си не могат да одялат, обаче те ще ни оправят. Вижте ги на протестите, особено млади *** , знаели милите, езици, особено духовен френски , били готови за министърки. Видяно по телевизията...
42
1
 
10
 
! Отговори
Опаааа 6 преди 3 години
Интелекта на една тълпа се определя от нивото на интелекта на индивида с най-ниски такъв. Чудя се дали е заради Илиан или е заради Симеон 2 Сакскобурготски? Може и да е заради двамата ама говори си Бай Иван, че има три национални катастрофи ти ми се пазариш господин Премиер! А такива като Илиан ги слушате, ама мене с 50 години учителски стаж не. И после кой бил педераста! Сривайте го тоя да го е обесил навреме!
41
0
 
1
 
! Отговори
Опаааа 5 преди 3 години
Не бе то вица за Бай Иван знаете ли го!Митинг пред парламента минава президента и премиера,а в тълпата бай Иван и тия двамата казват Ооооо Бай Иване к'во правиш!Ватикана - папата викаааа:Бай Иване откога не сме се виждали.Среща с американския президент: Наш прекрасен гост днес е Бай Иван.Путин вика къде е Бай Иван бе? Отговор:Ми то Илиан като каза така:Кой е па тоя бай Иван бе? И бай Иван като рече:Тоя е поредното наказание на България, че ония е нацист е още жив.Сляпата Вайша бледнее пред Илиан
40
0
 
6
 
! Отговори
Опаааа 4 преди 3 години
Сега да ти го обясня: всичките учители ама всичките много добре знаем как да направим качествено, модерно, адекватно образование и тия данни да не са 52 процента, а 2 процента. Както това беше през годината 1989 година. Кое пречи? Симеон 2 Сакскобурготски, Даниел Вълчев, Сергей Игнатов, Симеон Дянков, Николай Василев, Румен Гайдарски и тъпите *** от ЦРУ дето под тяхна диктовка бях написани толкова недомислици и парадокси, че процентите станаха 52! Аз казвам Симо на въже, ама Илиан казва не
39
1
 
3
 
! Отговори
Опаааа 3 преди 3 години
Глей сега некви хора си мислеха, че е хубаво българите да са *** и да са в тоалетната на Чорни. В смисъл аз като в Десперадо ще ви кажа има само едно диамантено т.ъ.по *** на тоя свят и то е Илиан. И ще кажеш вероятно, че това няма своите ползи. В смисъл ако искаш да го вземеш на работа ще си много прав. Това е тъпота, която и най-мръсните номера на ЦРУ не могат да създадат! Няма аналог на какво е способно това момченце ... То кремък бе ... То диамантено твърда тъпота!
38
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Заглавието е вярно! Младежите в България са едни от най-тъпите в света. И смятам,че никога повече няма да се оправят нещата. Целенасочено се срина образованието от управляващите. *** народ се манипулира лесно. А ***,смазан и уплашен...още по-лесно.
37
1
 
21
 
! Отговори
БПФ преди 3 години
Нещо учудващо? Първо развъдиха хъxpeци, после им позволиха да учат фиктивно, щото основен приоритет било да се намали отпадането на ученици !!! СМЯХ !!! То на 7 години още не може да говори, стига до 5 клас без да знае азбуката - ама се води "ученик" и за неговото "образование" се харчат пари от джоба ни !!! Така е като нма санкции за "родители", които не благоволяват да научат малките си поне да ГОВОРЯТ ЧЛЕНОРАЗДЕЛНО !!!
36
2
 
1
 
! Отговори
Опа .... преди 3 години
В тая връзка идва време за лафа на деня, а той е:Мое си *** ко.***.ле, ама не си по *** от Илиан!И допълнение:Нищо не е по-силно на тоя свят от изкуствения интелект, ЦРУ, ГРУ и 10 000 ядрени бойни глави освен Илиан!То естествената тъпота просто е по-силна от новия световен ред, Сакскобурготски и неонацистите.Нищо, ама нищо не мое да срине Илиан. Той щом срина цялото учредително събрание на НДСВ смятайййййй!
35
4
 
3
 
! Отговори
НОРМАЛНО Е преди 3 години
30 ОПГ бсп-дпс noтypчват БЪЛГАРИЯ!!!
34
5
 
3
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 години
нмого сън громотян.израснах ф демукрациата.мога даси напиша имито биз грежка.Бъугария гръничи с Индиа .пу гиография имам шистица.
33
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така е и по-зле ще става. Тва е гербавата стратегия - неграмотните да пречат на останалите, за тва ги бутат до 7- ми клас
32
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На 90 % не само от младите, а от целия народ ,изобщо не им пука, че са неграмотни. Важното е да се "джойнеш" ,да не "скипнеш" разговора за тик ток, за някой известен влогър или нещо просто модерно, а че не си грамотен кой го интересува в днешно време
31
14
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това си личи на площада! Крясъци "Искаме промяна", но каква промяна - не могат да осмислят и обяснят! Оставят се да бъдат зомбирани от жадни за власт подляри с дебели досиета и дебели зависимости! Отчайващо!
30
2
 
17
 
! Отговори
Minuva42 преди 3 години
Проблема не е в пробойните. Проблема е във виолетовите братя. Какво се правите на луди?
29
2
 
2
 
! Отговори
Един от Юг преди 3 години
А бе на кой му пука че не били грамотни и не знаели кога да пишат й и двойно ии,важното е че знаят какво правят и казват най Ентелегентните певици и певачки! Нъль тъй!
28
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мчи те кат жорнализите в тукашната медия уа тоя пост ни съм *** чел ама ш намеря поне 10 гряшки.
27
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всъщност какво е държава?Или какъв е минимума който държавата трябва да предоставя на гражданите си?Това са следните неща-външна сигурност с армията,вътрешна сигурност с полицията, правораздаване, здравеопазване и образование.Дригите неща са екстри -като запазването на т. н. естествени монополи -ВиК, енергетика и т.н.Държавата даде образованието и здравеопазването на частници,които имат интерес да изсмукват ресурс,не да създават продикт-какви резултати очаквате!?!Дайте да дадем на фирми и охрана
26
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво Бойко, такива ти трябват, за едно кебапче и една бира, пак да те сложат на власт. Какво направи с некачествения материал за 12 години във властта.
25
1
 
10
 
! Отговори
до 29 преди 3 години
Ако си мислиш, че нещо игнорирано и подтискано десетилетия за да е удобно на *** се оправя за 1 година или две, по-добре замълчи. Учителите не са Ви виновни, а възпитанието което дават някои, резултат от което е чалгарското мислене, дебелаци прекарали живота си в анцуг и леки момиченца търсещи си някой с джип да им оправи животът. Щото е по-лесно ама не е.
24
1
 
14
 
! Отговори
Anonimna преди 3 години
И в парламента има на много ниско ниво