В класните стаи маските няма да бъдат задължителни

Дори и ние трудно бихме издържали 6 часа с маска, заяви зам.-образователният министър
11 сеп 2020 14:50, Нели Христова
80
В класните стаи маските няма да бъдат задължителни
Снимка: БГНЕС

Неносенето на маски в клас ще се наказва само в краен случай. Това стана ясно от думите на заместник-министъра на образованието Таня Михайлова пред БНТ.

Тя обясни, че все още се уточняват наредбата и подзаконовите актове, с които родителите могат да поискат децата да бъдат на дистанционно обучение за определен срок от време.

Междувременно, в навечерието на първия учебен ден, в училищата текат последни приготовления за спазване на изискванията на Здравното и Образователното министерство. Регионалните здравни инспекции ще правят проверки на случаен принцип или при подаден сигнал за нарушение.

"Маските по принцип като изискване и всичко, което е свързано със здравословните условия, е изискване и на Министерство на здравеопазването. Но що се отнася до класната стая, маските не са задължителни. Аз мисля, че дори и ние трудно бихме издържали 6 часа в една класна стая с маска", заяви Михайлова.

С промените в закона за предучилищното и училищното образование от една страна по принцип се дава възможност за обучение в електронна среда от разстояние в случаи на дни, които са обявени по обективни причини за неучебни, каза тя.

Също така се дава възможност за ученици до 30 дни по здравословни причини да участват и да се включат в такова обучение, но във връзка с пандемията я има възможността за повече от 30 дни ученици, които съответно родителите им заявят желание или те самите да се включат в такова обучение, но условията са няколко - на първо място по здравословни причини - на детето и към членове на семейството, с които живее. Това е безусловно, разрешава се от самия директор", каза зам.-министърът на образованието.

Дава се възможност и на тази група родители, съответно ученици, да заявят своето желание, но тук вече имаме разрешителен режим, който ще минава и през Регионалното управление на образованието, за да може да се прецени дали има тези условия, дали наистина се налага, дали ученикът има отношение и към образованието, защото ние трябва да сме максимално обективни, за да разрешаваме такава възможност.

Министърът на образованието каза, че в условията на пандемия възрастова граница не е поставена, защото "това е дневна форма на обучение, но просто разликата е, че в електронна среда, от разстояние, в този случай учениците няма да променят формата си на обучение, те ще се водят ученици на училището, на този клас".

Началниците на регионалните управления и самите директори са информирани, че всички родители, които заявяват своите намерения, трябва да бъдат съответно приети тези заявления, да се обработят, за да може и самото училище да знае, защото трябва едно технологично време.

"И днес могат да подават тези заявления, на този етап заявлението е в свободна форма, те просто само трябва да заявят своето намерение", каза Михайлова.

Личните лекари не са тези, които освобождават учениците, отбеляза тя.

Заместник-министърът на образованието не категоричен, че ученикът не се включва в учебния процес, ще трябва да се върне в дневната форма на обучение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До RiskovТОЧНО! КОГАТО СЕ ПРАВИ ПЕД. СЪВЕТ ИЛИ ОПЕРАТИВКА В СТАЯТА ИМА МНОГО ХОРА...ПОСЛЕ ВЛИЗАТ В КЛАС ...НЕВЕРОЯТНИ МЕРКИ - НЯМА ЩО!
66
0
 
0
 
! Отговори
И то завинаги! преди 3 години
До Анонимен
65
1
 
2
 
! Отговори
Riskov преди 3 години
В училищата вече има болни от Ковид учители,но ги прикриват,за да не настъпи паника.Все едно нищо не е станало,не се предприемат никакви последващи мерки,който изгори,изгори-не е виновно училището.Всички мерки са само ако ще идва проверка.Провеждат си присъствено съвети и сеят заразата,само гледайте какво ще е след първата седмица-две.
64
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Възпротиви се на просотията на управляващите - не носи маска.
63
5
 
1
 
! Отговори
Боб преди 3 години
Невярващите като им се натръшкат децата, друга песен ще запеят.В Турция вече има 12 починали деца при стотици пъти по-добро здравеопазване.Не носете маски - ***. Абитуриентът на 19 г. не ви ли стига? Жена на 27, мъж на 24...
62
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
МИШКИ И ПЛЪХОВЕ ПОД СТРОЙ В КЛАС!
61
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен... и обученията!
60
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ДА СЕ ЗАБРАНЯТ РОДИТЕЛСКИТЕ СРЕЩИ!
59
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До КрайИмаш да доучваш .. само стари даскали ли си имал?
58
5
 
2
 
! Отговори
Край преди 3 години
Възрастните учители ще искат да преподават през интернет. В държавните и общинските училища ще им угодят. Ще почнат да имитират убочение през таблетите. В бъдеще качествено обучение ще има само в частните училища които с високи заплати ще привлекат млади учители.Ще стане като с държавните и частните болници. Държавните училища ще заприличат на училищата в гетата на САЩ.
57
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Идеята е, че болни учители ще се заместват от пенсионери или студенти.Тези центрове едва ли ще осигуряват същата подготовка като в математическите или езиковите гимназии. Като ли че тяхното откриване е все още на хартия. Освен това мисля, че привлечените учители ще трябва да работят допълнително - след редовните часове.
56
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Фактурите се издават с любезното съдействие на собствениците на магазини, заведения за хранене(кетъринг) на учениците, доставчиците на,, безплатни,, закуски. Да не споменаваме зареждането с нафта за отопление на сградите (общежития и училища) Закупуването на автомобили, бусове, трактори, ремонтни дейности и резервни части,материали за дезинфекция.Изобщо приказни фактури, кой за каквато сума си поиска. До 66
55
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Полезна информацияБлагодаря, ще потърся. Но тези центрове само общо образование ли ще предлагат? Примерно ако детето е в математическа гимназия ще има ли нужните допълнителни часове?
54
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аман от фалшиви фактури!
53
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Таня Михайлова е като торпедо!
52
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
МОН да излизат в карантина!
51
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
НАМАЛЕТЕ ЧАСОВЕТЕ ДЕ!ПО ВРЕМЕ НА ДИСТ. ОБУЧЕНИЕ СЕ КАРАХА ПО 30 МИНУТИ, ЧЕ ДА СЕ ПАЗЯТ ОЧИТЕ НА ДЕЦАТА, А СЕГА ПО 45 МИНУТИ БЕЗ ДА СЕ ПАЗИ БЯЛ ДРОБ....
50
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На всички директори,и тяхните заместници, главни счетоводители и домакини - пълна финансова ревизия и да пътуват при покровителите си.
49
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
СЕГА И УЧИТЕЛИТЕ ЩЕ ВЛИЗАТ В БРОЙКАТА ОТ СТАТИСТИКАТА....
48
1
 
9
 
! Отговори
Колега ? преди 3 години
Господин Вълчев, Моля, подаите си оставката, че да спрат протестите!Образованието е хаос.