Синдикат предлага: 1000 лв. глоба за неприбрано болно дете от клас

Около 60% от учителите у нас нямали служебно дигитално устройство
Обновена: 14 сеп 2020 11:01 | 14 сеп 2020 10:58, Анисия Иванова
167
Синдикат предлага: 1000 лв. глоба за неприбрано болно дете от клас
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Новата учебна година започва присъствено, с предпазни мерки, с пазене на личното пространство. От синдикат "Образование" обаче смята, че има много спорни въпроси преди старта на учебната година.

Най-спорният момент е становището на Министерство на здравеопазването "ученик с един или повече от следните симптоми – повишена телесна температура, кашлица, хрема, задух, болки в гърлото, умора, мускулни болки, гадене, повръщане, диария се изолира незабавно в предназначеното за такъв случай помещение (изолатор), докато не се прибере у дома.“

Отделянето на такъв ученик според експерти ще носи тежки психически последици, но по-важно е, че Министерство на здравеопазването пак е забравило да вмени задължение на родителите при цитираните симптоми да не пускат детето си на училище. Ако тази мярка с отделянето в изолирано помещение остане, то тогава трябва да съществува задължение към родителя до час да дойде в училище за своето дете, а в противен случай да има финансова санкция от 1000 лева, предлагат в свой анализ от Синдиката преди първия убечен ден.

Друг конфликтен въпрос е задължителното носене на маски в коридорите и общите помещения. Носенето на маски от учениците пази учителите. Разбира се, СЗО и УНИЦЕФ препоръчват децата над 12-годишна възраст да носят маски, защото според тях от тази възраст децата и юношите могат да се самоконтролират. Но проблемът със самоконтрола и възпитанието в българската образователна система е доста по-различен в сравнение с повечето европейски държави. Тъй че изключенията ще са част от реалността и не би трябвало да създават повод за традиционния натиск от регионалните управления и МОН към училищните екипи.

Не можем да пропуснем и образователния модел и възможностите за социализация. Нека не формираме нов модел на учителя зад маска или шлем, скрит зад прозрачен параван. Нека крайното решение за консумиране на препоръките към учителя да се взема от самия учител, а не с преекспониране на съвети и неглижиране на социализацията и възпитанието.

Чувствителен е въпросът и с ползването на дезинфектанти за ръце. Средствата в училищните бюджети са ограничени и без допълнителни целеви средства няма да може да се изпълнява тази препоръка, а и прекомерното ползване на тези продукти води до увреждане на кожата и кожни заболявания. Затова трябва да се разчита на  миенето на ръцете със сапун и топла вода.

МОН ще осигури средства за дигитални устройства на учениците, но приоритетно средствата трябва да бъдат насочени към учителите, които нямат лаптоп и достъп до интернет. По наши проучвания около 60% от учителите в България нямат служебно дигитално устройство, съобщават експертите.

Синдикатът се обръща към директорите и МОН с апел да не принуждават учителите, които проявяват повишена предпазливост, да работят на терен, докато сами не решат.

"Вие добре осъзнавате, че имате ключова роля и че трябва да бъдете партньори на училищните екипи в спазването на мерките за превенция на заразите в училище и с личния си пример да възпитавате вашите деца да зачитат училищните правилници, да поддържат отлична хигиена и пазят личното си пространство. Училищата ще бъдат готови да преминат на обучение в електронна среда при необходимост, като решението ще се взема от здравните власти", пишат от синдиката.

Синдикат „Образование“ смята, че основната грижа в тази деликатна ситуация трябва да бъде и грижата за българския учител и всички работещи в образователните институции. Министерство на здравеопазването пропусна да фиксира болестите, които носят повишен риск към колегията със средна възраст 55+ години.

Синдикат „Образование“ приветства приетите на второ четене промени в ЗПУО с допускане на дозирана възможност за обучение в електронна среда. Добро решение е допускането на обучение в елекронна среда в детска градина при епидемични ситуации. Времетраенето на педагогическото взаимодействие в предучилищна възраст трябва да бъде съобразено с възрастовите особености и с участието на родителите. По проучване на синдиката родителите трудно се справят с формирането на подобни умения за своите деца. Някои деца в предучилищна възраст, неконтролирани от своите родители, ползват за забавление 5 и повече часа дигитални устройства. Това е вредно за детското развитие и има лоши последствия върху вниманието, ученето, съня и здравето. Затова е необходимо образователната институция заедно с родителите да формира дигитална грамотност и усет за времева рамка при полване на дигиталните устройства.

Синдикат „Образование“ не подкрепя хипотезата, която дава право на родителите да избират обучение в електронна среда без здравословен проблем на ученика. Тази възможност, решена от депутатите и направена при натиск от някои родителски организации, е във вреда на ученика, който се лишава от доказано по-добрата редовна форма по лични и субективни съображения на своите родители.

Синдикатът категорично не приема да се източват бюджетите на училищата при избор на обучение в електронна среда без здравословни причини от родителите. Сега МОН предлага училището, в което е записан ученикът, да превежда 75 на сто от средствата по стандарта за ученик на училището, провеждащо обучението в електронна среда. При прилагане на тази рестриктивна финансова мярка ще се наложат уволнения на учители, смятат синдикалистите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


167
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
110
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това би трябвало да важи тогава и за всеки офис, предприятие, министерство - изолатор и ако се установи, че идваш болен на работа - 1000 лв. глоба. Защо третират училищата по някакъв по-особен начин?
109
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Я стига с тези безумни глоби, не стига че излагате на риск от смърт децата, родителите и вс.им роднини с това присъствено училище, ами и ви се ще мазнинка-глоби. Да печелите от нещастието на деца. СРАМ нямате ненормални, алчни чиновници, безумни същества. А защо продължаваме да търпим тези гаври с децата, изолатор за кихване-нямам думи за това безумство!
108
0
 
17
 
! Отговори
коко преди 3 години
Трябва да се помисли и за учителите.В един момент,може да са болни и да не могат да преподават в час.Ако се мине на дистанционно обучение,за първи и втори клас ще е истинско наказание.Учителиите нама да могат да изкарат дълго с он лайн обучение.Трябва и един родител да стой с детето у дома.Става много тежко за всички.
107
1
 
4
 
! Отговори
Родител преди 3 години
Имам и предпочитам да уча детето си на отговорност към другите.
106
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А ако ми умре детето, каква парична комоенсация мога да очаквам.П.П. - Не, не го обичам и май не е юле.
105
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Бял святПредпочитам да плащам 40% върху 80 лева на час, вместо 20% на мизернуте 15 лева на час, ама върви обянсявях на загубените псевдопатриоти.
104
4
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
До РодителТи имаш деца?! Или така изотвътре ти идва да тръгваш на бургия!
103
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А не може ли да отнемат права? В смисъл, от гат майка му пукна, не ми се занимава с малкия нешастник. Да го рподам било незаконно, инапе до ся да го бях дал на некой. Не мога и да го харизам (баааахти тапите закони бре)....
102
1
 
1
 
! Отговори
до 108 преди 3 години
еми да ти сега ли го разбра???
101
8
 
6
 
! Отговори
Родител преди 3 години
Именно - не се знае. Приемате ли риска чуждото дете което има шанс да е ковидно да зарази вашето или не. Защото такива случаи ще има. И то много.
100
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Родител 106От къде се знае предварително, че ако едно дете го боли гърло, е болно от ковид?
99
11
 
3
 
! Отговори
Родител преди 3 години
До всички тука дето реват имам въпрос: Ако чуждо дете е болно от ковид какво ще предпочитате - да зарази вашето или родителите му да си го приберат?
98
1
 
17
 
! Отговори
Бял свят преди 3 години
В белия свят те пускат да си прибереш болното дете. Не се дърлят за боничните ти. Е данъците са им високи, но на кой му дреме - всичко е уредено. А тук - всеки се спасява поединично и на дребно, а данъците в голямата си част се крадат или не се внасят. Затова сме на това дередже.
97
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да... ако детето се оплаче от болки в гърлото, го вкарват в изолатора и ви глобяват, ако до един час не сте го взели!! Тези наясно ли са, че има родители, които работят в друго нас. място, пътуват всеки ден, или детето пътува до друг град - че закриха училища и детски градини навсякъде........
96
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз пък предлагам направо гилотина!
95
0
 
19
 
! Отговори
123 преди 3 години
Синдикатите що не се хванат за работа, да видят как се изкарва 1 лв. за хляб, а само папат на готово!?
94
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо трябва да слушам всеки ненормалник решил да ме глобява за каквото му скимне.
93
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Янка Такева е на 75 години ,*** има къща в Щатите. Бозае яко ,продавайки интересите на учителите, които работят във феодална система....
92
3
 
23
 
! Отговори
ъъъ преди 3 години
Абе оная кукумявка от синдиката не натрупа ли най-после стаж за пенсия, ще й се не види..
91
3
 
21
 
! Отговори
8 преди 3 години
До средата на октомври училищата ще пламнат и учебната година провалена кот миналата .Защото се опитват " с трици маймуни да хващат " т. е. нещо , но без пари ! Нямада сатне ! А трябваше да се направи само едно нещо , освен нормалните хигиенни изисквания -трите / , да се намали броят на децата в клас до 12-15 , за да има необходимата дистанция ! нищо повече .А иначе милиони левове народна пара се харчат да се потуши протеста и за куп още глупости !Търпете ги !