Могат ли UV лампи да предпазят децата в училище от коронавируса?

Столичното 28-о СУ разполага с 25 ултравиолетови лампи за дезинфекция
17 сеп 2020 09:48, Анисия Иванова
21

28-о СУ "Алеко Константинов" в София е закупило 25 UV лампи за дезинфекция заради коронавируса. Ефективни и безопасни ли са подобни лампи?

"Идеята възникна още преди две години, защото всички учители страдат от остри респиратони заболявания. Поради дефицита трудно се намират хора, които да ги заместват. Затова взехме решение още през лятото да оборудваме всяка класна стая с такава UV лампа",  коментира директорът на 28-о СУ "Алеко Константинов" Станимира Стоева.

Тя обясни в "България сутрин", че в училището предстои изграждане на датчици, които да задействат изключването на лампите, когато в класната стая влезе дете.

"Лекар от Столична община спомена, че самата община е закупила такива лампи и че те са много по-ефективен и икономичен начин за дезинфекция", посочи още Стоева в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според Людмила Зафирова UV лампите са с директно облъчване и убиват 99,9% от вирусите и бактериите.

"Има друг вид лампи, които МОН препоръчва, те ще бъдат облицовани и няма да има опасност за децата. Тези лампи засмукват въздуха, като след това чистият въздух излиза през тях", каза още тя.

Ръководството на 28-о СУ "Алеко Константинов" иска да монтира подобни лампи както в класните стаи, така и в коридорите на училището.

"Всички лампи от ново поколение, които не излъчват озон, могат да работят половин час, докато облицованите могат да работят непрекъснато", допълни Зафирова.

По думи на зам.-директора на училището тест на лампите е направен, като UV лампа е осигурена и за физкултурния салон, където става струпване на ученици.

"Родителите са много щастливи и подкрепят идеята", заяви той.

А Станимира Стоева смята, че въпреки строгите противоепидемични мерки учителите и учениците ще успеят да се справят с нестандартната учебна година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
УВ лъчението НЕ е ефективно,просто защото светлината не стига навсякъде в помещението, например под чинове,в шкафчета и зад вдякакви предмети. Освен това тези лампи създават ОЗОН, който е един от най-силните окислители.Затова след употреба на такава лампа трябва много хубаво да се проветрява!Озона сам по себе си е доста по-ефективен за дезинвекция и смъртоносен при невнимание.Според мен вредите са повече от ползите в случая.
19
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хайде сега облъчвайте децата заради измислената пандемия... Съвсем полудя този свят :(
18
1
 
3
 
! Отговори
инженер преди 3 години
Меките UV лъчи са с дължина на вълната от 315 до 400 нанометра.Те се пропускат от озоновия слой и предизвикват класическия плажен тен.Както съветват дерматолозите, не трябва да се излагаме много на слънце защото и те могат да причинят рак.Гермицидните UV лъчи (твърди лъчи), които убиват и вируси са с дължина на вълната от 100 до 280 нанометра. Те убиват вируси но са убийствени и за хората.Затова се изключват или "продухват въздуха" в присъствието на хора - опасни са!А ако нещо се развали?
17
0
 
2
 
! Отговори
инженер преди 3 години
Още Алберт Айнщайн е казал: "Две неща са безкрайни - Вселената и човешката глyпocт, като за последното не съм сигурен!"До: Владо (номер 9)По принцип си прав донякъде - UV лъчите които "поглъщаме" докато се печем на плажа могат да причинят рак на кожата и за това предупреждават дерматолозите, не е новина.Проблемът обаче е, че тези UV лъчи, които убиват микроби са в по-твърдия спектър - UV-C, с дължина на вълната от 100 до 280 нанометра! Като такива, те са още по-вредни и за човека.
16
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мили престъпни де-били. UV лъчението като носител на най висока вълна на енергия в спектралната крива е разрушително за живите организми в дози над определените.При него се влиза с очила със специални филтри затъмнени с цел защита и предпазване на очите и.И се стой до 1 час с защитени очи веднъж дваж на месец.Иначе се развива рак на кожата и тежка форма фотохимично състаряване и дегенерация на очите стигаща ослепяване поръмняване на лещата на ретината стъкловидното тяло на окото с ослепяване.
15
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Такива лампи имаше навремето във всяка детска градина. Кварцови лампи им викаха, събличаха дечицата голи до кръста, слагаха им специални тъмни очила и ги облъчваха по десетина минути през известни периоди.
14
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ненормална работа! някпй казали хайде да купуваме UV лампи. Толкова стерилна среда ли искаме за нашите деца? А вредата от тези лампи?
13
2
 
6
 
! Отговори
+/-? преди 3 години
UV както са отбелязали много, "изгарят" всичко органично и най-лошото е, че са невидими. Затова търсят начин да скрият лампата в кутия и през нея да циркулира въздуха от помещението. Слагането на датчици обаче, трябва също да е добре премислено. Повечето са с микровълнов сензор и реално изпълват обема с радиовълни. Все едно е малък радар. За коридори, бани е супер, но децата са с часове вътре? Още малко облъчване към фона.
12
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
UV лъчите разрушават ДНК и РНК, при бактерии и вируси върши работа защото са микроскопични, но на хората няма проблем стига да не стоят дълго време голи. UV лъчи излъчва слънцето и хората нарочно стоят на плажа, да не говорим в солариумите, където лампите са UV. Проблемът е, че работи само за повърхностите, които ги осветява, под масата и в шкафчетата няма особена файда.
11
1
 
5
 
! Отговори
Чети указанието! преди 3 години
https://mr-bricolage.bg/antibakterialna-uv-lampa-w/p/1006309Да допълня, че по време на работа, не трябва в помещението да има цветя, растения и др.Всичко с органичен произход се "състарява".Полимери-пластмаса,целулоза, каучук, силикони, дори диаманта.Нещо, което препоръчва МОН, не е препоръчително, освен за забогатяване на някого.Не се хвърляйте в непознати води!
10
5
 
7
 
! Отговори
безумците от герб преди 3 години
ултра виолетовите лъчи са вредни това е радиация един ден ще отговарят пред съда за това нещо причинено на децата
9
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тръмпизми некакви, ще знаете.
8
2
 
7
 
! Отговори
Владо преди 3 години
До АнонимеН 7Естествено, че е доказано. Не убива топлината, а светлината. UV лампите излъчват същия тип светлина, която кара кожата да изгаря на слънце. Тя е изключително вредна за човека, защото при продължително излагане на нея се хваща рак и ДНК се разпада, което реално убива и вирусите. Те са супер средство за убиване на вируси. Имам такава вкъщи. Слагам я в стаята и я пускам с дистанционно от друга стая. След час и половина я изключвам пак с дистанционното и проветрявам.
7
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стига глупости, те искат да съберат болни и здрави на едно място пък после ще се чудим как да ги предпазим здравите от болните деца. Резултатът ще е ясен и не защото Мангъов нещо е предвидил или друго псевдо светило, а защото се виждат резултатите в Дания, Швеция и Израел. Израел от вчера има на 5000 заболели на ден, след като започнаха учебната година, сега за затворили всичко под карантина и нямат право да излизат на повече от 500 метра от вкъщи... Сами си правете изводите...
6
12
 
2
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
ТОВА ДОКАЗАНО ЛИ Е, ЧЕ ОПРЕДЕЛЕНА СВЕТЛИНА УБИВА ВИРУСИ ???? АЗ МИСЛЯ, ЧЕ ОТГОВОРА Е НЕ!!!!ТОВА КОЕТО УБИВА Е ТОПЛИНАТА!!!!!ТЕЗИ ЛАМПИ СА ЗА ЗАГРЯВАНЕ !!! НА СЕЛО В *** СЛАГАХА ТАКИВА ДА ТОПЛЯТ ГРУХТЕЛНИЦИТЕ
5
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лампа засмукваща въздух?!?! Е те таково животно нема!"Дистанционен журналист".....
4
6
 
1
 
! Отговори
гербисто-патриот преди 3 години
Ето че имало начин да се справим с вируса. Защо направо не сложат на всеки чин по една такава лампа, че да мори вирусите? На всеки чин - УВ лампа и ще се справим с вируса. Вярно, ще трябва да се плаща ток, но може да се съберат пари от родителите, здравето е по-важно от парите.
3
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
в Германия отрекоха
2
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега във физкултурния салон ще изгорят на шорти и тениски.
1
3
 
7
 
! Отговори
Лампата на Аладин преди 3 години
Не, но могат да им увредят очите.