С 50 млн. увеличават заплатите на преподавателите в университетите

Най-голямото увеличение на бюджета за висше образование от 30 години
30
С 50 млн. увеличават заплатите на преподавателите в университетите
Снимка: МС

„Петдесет милиона лева ще осигурим с новия бюджет за 2021 г. за увеличение на заплатите на преподавателите в университетите“.Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на среща с ръководството на Съвета на ректорите, в която участваха също вицепремиерът Томислав Дончев и министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, съобщиха от пресслужбата на МС.

Още по темата

Образованието е основен приоритет на правителството, което се потвърждава и от осигуреното увеличение на средствата за възнагражденията на преподавателите във висшите училища. В хода на разговора бе отбелязано, че през последните две години правителството повиши значително заплатите на учителите и осъществява важни за сектора реформи.

Увеличението, което бе обсъдено на срещата при премиера днес, е във връзка с изменението на Закона за висше образование от февруари, съгласно което Министерският съвет ще определя минималната заплата за академичната длъжност „асистент“. Това ще се отрази на възнагражденията и за останалите академични длъжности. Законопроектът беше внесен в Народното събрание в началото на 2019 г. и е част от дългосрочния ангажимент на правителството към образованието.

Ректорът на Софийския университет и председател на Съвета на ректорите проф. Анастас Герджиков определи увеличението на заплатите на преподавателите като решителна стъпка. „Това е най-голямото увеличение на бюджета за висше образование поне от 30 години и е най-голямото увеличение на заплатите във висшето образование поне от 30 години“, изтъкна проф. Герджиков. Той даде висока оценка на проведената в системата реформа, което обосновава необходимостта тя да бъде подкрепена финансово.

„Работим много добре с ректорите. Приехме закон, който доведе до една значителна реформа. Държавата и висшите училища са в пълен синхрон“, заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Премиерът Борисов бе категоричен, че преподавателите в университетите са темелът, върху който стои висшето образование. „Докторските степени не се получават лесно. Това означава, че те са защитили дисертации, докторати, имат огромен принос“, подчерта министър-председателят Борисов важната роля на академичния състав в системата. Премиерът добави, че в момента се обсъжда използването на допълнителни средства от европейски програми в полза на сектора.


 


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
2
 
4
 
! Отговори
19-Нещо е пропуснато преди 2 месеца
Те и сега цоцат допълнителни пари като експерти в комисиите към МОН, които ежегодно преразпределят милионите от фонд "Научни изследвания". Всяка година се отпускат различни суми - до 100 милиона, за финансиране на проекти и затова там корупцията е страшна. Е.Хорозов описа това в книгата си "Проектният бизнес или ограбването на науката".
Сега ще цоцат и като експерти към тази новосъздадена Агенция за научни изследвания и иновации, папат като хонорувани преподаватели в 53 ВУЗ-а, плюс заплати в БАН
23
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Бойко ами ти вече не знаеш ,какво правиш бе...! Страх та е от народа си ? Да не са те поръчали пак ,както веднъж се похвали в народното събрание
22
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Няма ли направим нашия *** доктор хонорис кауза по тоя случай? Сигурен съм, че ще се намери някой ректор да му се подмаже
21
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А вчера в изостанала Румъния вдигнаха пенсиите с 40%, но не едномесечно, както в най-просперираща, развитата и богата страна в ЕС, където няма корупция и цари върховенството на закона - България!
20
1
 
10
 
! Отговори
Васил преди 2 месеца
Паталогичният лъжец от Банкя (осъден за лъжа от български съд) пак ни залива с тъпите си клишета !? Оставка на еднокнижника от Банкя и неговите министри-калинки !
19
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тази комунистическа омразна мутра,се опитва да подкупи бъдещи избиратели на всички нива с техните пари!Нагло човече ! ОСТАВКА МУТРИ!
18
5
 
4
 
! Отговори
Е, сега наскоро преди 2 месеца
нали създадоха и Агенция за научни изследвания и иновации.
Така че дедо-пръдлювците вече ще получават не само заплати от БАН и хонорари за четене на лекции в по 5-6-10 университета. Дедо-пръдлювците, а също и техните деца, внуци и племенници вече ще са и експерти към новоучредената агенция и ще взимат парички и оттам.
Друг е въпросът кому е нужна тази агенция и какви научни достижения имаме освен изобретяването на чушкопека и още 4 или 5 други неща, които наистина са научни достижения.
17
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
По добре върнете "раздаването на кебапчета "преди избори.
Излизаше на данъкоплатците много по евтино.
16
1
 
7
 
! Отговори
До ллл преди 2 месеца
И аз нямам нищо против въпросните девойки, но не е нужно да се наливат пари от бюджета за издръжка и на частните университети.
По цял свят частното учебно заведение се издържа от таксите, които взима от студентите и от частни спонсори. Само у нас късат от залъка ни, за да поддържат такива "университети", чиято цел е единствено да дава възможност на дЕдо Пръдлю и на децата му да си докарват там хонорари за четене на лекции, докато всъщност по ведомост са учЕни от БАН. И БАН е на бюджетна издръжка
15
1
 
3
 
! Отговори
ллл преди 2 месеца
До До Анонимен 11
Ей, спри са ве. Аз нямам нищо против момичетата на повикване. Знайш кви са палави? Сакън недедей, че ако заминат за Германия, Белгия и Нидерландия - теб тряа викам. А ти едва ли моеш правиш това, което тези принцески правят. Тъй че тЮхо, тЮхо.
14
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 9
Иване, не са само твоите пари. Харчи парите на всички нас работещите в частния сектор а също така и тези, които ще трябва да връщат поколения напред.
13
3
 
9
 
! Отговори
До Анонимен 11 преди 2 месеца
Дай Боже да има повече такива университети като този, който ти описваш.
Но за съжаление повечето от новоизникналите у нас през последните 30 години висши училища са всъщност хранилка за наследените от соца доценти и професори, които по ведомост уж работят в БАН, а всъщност четат остарели лекции в по 10 ВУЗ-а и вече предават тази щафета на децата и внуците си. Поне 90-95% от възпитаниците им после стават консултант-продавачи,служители в кол центрове, сервитьорки, че даже и момичета на повикване
12
2
 
6
 
! Отговори
КО??? преди 2 месеца
Вдигат заплатите с 50 млн.???? Значи един такъв корумпиран, ще получава 50 002 500 лв. заплата? Ай стига ве....
11
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Заплатите на университетските преподаватели нека да ги вдигнат. Те вършат полезна работа - подготвят бъдещите специалисти, а паралелно с това мнозина от тях вършат и научно-изследователска дейност.
Но, има едно голямо "НО". Поне 80% от настоящите нашенски "университети", "колежи", "висши училища" и т.н. са излишни и служат само като места, където определен брой хитреци си изкарват допълнителни пари, като четат там остарели лекции и обикалят страната, за да четат тези лекции поне на по 5-6 места.
10
3
 
9
 
! Отговори
Иван преди 2 месеца
не знам колко българи разбраха, че са взели по 1000 лева заем ...
9
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Държавата трябва да види, как работи модела на Наков в частния софт университет. Това е образование за пример, което извади хиляди кадри работещи вече в ИТ сектора. Млади лектори, реални неща се показват , без филми и драми. Ползваш си Интернет по време на леквии и изпити. Изцяло нов модел и подход.
Тея стари доценти от соца вече са свършили отдавна. Изобщо не си хабете времето там. Търсете частни университет и високо качество.
8
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Премиерът не знае, че всяко ле_ке с връзки получава в БАН докторска степен
по-лесно, отколкото е изкарвало тройки в гимназията.
Сега, ако вдигне заплатите и на БАН-аджиите, ще загуби голяма част от симпатиите, които натрупа вследствие на дивотиите на платените протестъри.
7
4
 
16
 
! Отговори
Иван преди 2 месеца
този наглец продължава с моите пари да си купува време на власт...
6
4
 
7
 
! Отговори
Тъжната истина преди 2 месеца
"Докторските степени не се получават лесно", казал премиерът.
Сигурно не знае как е в БАН или пък е говорил с някой индивид без връзки, който е успял да направи там свободна докторантура.
Ако не си под нечия протекция, в БАН няма да станеш редовен докторант.И само в отделни случаи, след като години наред вършиш хамалската работа на някой шеф, може да те допусне да се зачислиш в свободна докторантура (без стипендия, без научен ръководител и ще я разработваш за сметка на свободното си време).
5
6
 
14
 
! Отговори
Нищо ново преди 2 месеца
Пари на вятъра, като се има предвид какво е качеството на образование у нас.