С 50 млн. увеличават заплатите на преподавателите в университетите

Най-голямото увеличение на бюджета за висше образование от 30 години
30
С 50 млн. увеличават заплатите на преподавателите в университетите
Снимка: МС

„Петдесет милиона лева ще осигурим с новия бюджет за 2021 г. за увеличение на заплатите на преподавателите в университетите“.Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на среща с ръководството на Съвета на ректорите, в която участваха също вицепремиерът Томислав Дончев и министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, съобщиха от пресслужбата на МС.

Още по темата

Образованието е основен приоритет на правителството, което се потвърждава и от осигуреното увеличение на средствата за възнагражденията на преподавателите във висшите училища. В хода на разговора бе отбелязано, че през последните две години правителството повиши значително заплатите на учителите и осъществява важни за сектора реформи.

Увеличението, което бе обсъдено на срещата при премиера днес, е във връзка с изменението на Закона за висше образование от февруари, съгласно което Министерският съвет ще определя минималната заплата за академичната длъжност „асистент“. Това ще се отрази на възнагражденията и за останалите академични длъжности. Законопроектът беше внесен в Народното събрание в началото на 2019 г. и е част от дългосрочния ангажимент на правителството към образованието.

Ректорът на Софийския университет и председател на Съвета на ректорите проф. Анастас Герджиков определи увеличението на заплатите на преподавателите като решителна стъпка. „Това е най-голямото увеличение на бюджета за висше образование поне от 30 години и е най-голямото увеличение на заплатите във висшето образование поне от 30 години“, изтъкна проф. Герджиков. Той даде висока оценка на проведената в системата реформа, което обосновава необходимостта тя да бъде подкрепена финансово.

„Работим много добре с ректорите. Приехме закон, който доведе до една значителна реформа. Държавата и висшите училища са в пълен синхрон“, заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Премиерът Борисов бе категоричен, че преподавателите в университетите са темелът, върху който стои висшето образование. „Докторските степени не се получават лесно. Това означава, че те са защитили дисертации, докторати, имат огромен принос“, подчерта министър-председателят Борисов важната роля на академичния състав в системата. Премиерът добави, че в момента се обсъжда използването на допълнителни средства от европейски програми в полза на сектора.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма ли направим нашия *** доктор хонорис кауза по тоя случай? Сигурен съм, че ще се намери някой ректор да му се подмаже
12
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По добре върнете "раздаването на кебапчета "преди избори.Излизаше на данъкоплатците много по евтино.
11
2
 
3
 
! Отговори
ллл преди 3 години
До До Анонимен 11Ей, спри са ве. Аз нямам нищо против момичетата на повикване. Знайш кви са палави? Сакън недедей, че ако заминат за Германия, Белгия и Нидерландия - теб тряа викам. А ти едва ли моеш правиш това, което тези принцески правят. Тъй че тЮхо, тЮхо.
10
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 9Иване, не са само твоите пари. Харчи парите на всички нас работещите в частния сектор а също така и тези, които ще трябва да връщат поколения напред.
9
3
 
6
 
! Отговори
КО??? преди 3 години
Вдигат заплатите с 50 млн.???? Значи един такъв корумпиран, ще получава 50 002 500 лв. заплата? Ай стига ве....
8
4
 
9
 
! Отговори
Иван преди 3 години
не знам колко българи разбраха, че са взели по 1000 лева заем ...
7
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Държавата трябва да види, как работи модела на Наков в частния софт университет. Това е образование за пример, което извади хиляди кадри работещи вече в ИТ сектора. Млади лектори, реални неща се показват , без филми и драми. Ползваш си Интернет по време на леквии и изпити. Изцяло нов модел и подход.Тея стари доценти от соца вече са свършили отдавна. Изобщо не си хабете времето там. Търсете частни университет и високо качество.
6
5
 
16
 
! Отговори
Иван преди 3 години
този наглец продължава с моите пари да си купува време на власт...
5
7
 
14
 
! Отговори
Нищо ново преди 3 години
Пари на вятъра, като се има предвид какво е качеството на образование у нас.
4
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато дойде момент учениците да са по информирани от преподавателите... Значи системата е свършила и трябва рестартиране.Тея хора няма на какво да ви научат. Ако не вярвате, ще го разберете когато стигнете до сайта за работа.
3
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бойко взе 5 милиарда нов заем и почна да си купува избиратели. Готов е на всичко само да не трябва да пуска властта. Обещал е разни работи на началниците и ако не ги изпълни ще му резнат тиквата.
2
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Против. Образованието е слабо и куца от реални лектори от бизнеса. Пълно е със старчоци на хранилка вече над 30г. Изцяло извън тематиката на днешния свят. Скоро завърших магистърска степен след 10г от бакалаваеската. Искам да кажа че ми се падна същия доцент в един от предметите и предаваше същите неща като преди 10 12г. А света е доста по различен. За мен образованието в тоя си вид е 0.
1
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дискредитирания крадлив кофпомпаджия, прочел на винету корицата до половината, лично е осигурил парите за образование. Изритал е чекмедженцето като бистришки тигър изпълняващ дузпа и което се е разхвърчало го е дал на учителите.