МОН купува 80 000 компютри за учители и ученици с пари от Брюксел

20% от децата не влизат редовно в класните стаи, пропускат и онлайн обучението
53
МОН купува 80 000 компютри за учители и ученици с пари от Брюксел
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

МОН ще купи 80 000 компютри и таблети. От тях 20 000 ще бъдат за учителите, а останалите са за учениците. Средствата идват от Брюксел, съобщи просветният министър Красимир Вълчев.

Той призна, че това ще отнеме време, защото е свързано с обществени поръчки, а и има проблем с производството на лаптопи в цял свят, защото търсенето на устройства в големи количества е засилено.

Още по темата

Въпреки това има пълна готовност да се премине на дистанционно обучение при нова вълна от коронавирус.

0,4% от паралелките във всички училища са карантинирани заради COVID-19. Дори да станат 1%, няма да има проблем да се обезпечи обучението в електронна среда.

Вълчев коментира, че децата, които не се включиха в електронното обучение през миналата учебна година са го направили не, защото не са имали устройства, а защото не са искали.

"Близо 20% от децата имат проблем с редовната посещаемост при нормална среда и присъствено обучение и точно те не се включиха в електронната среда“, обясни той.

По сумите му системата беше поставена във форсмажори обстоятелства постави кризата с коронавируса.

"Образователната система е изградена така, че да осигури равен достъп в класната стая, а не в електронната среда. Имаше предизвикателства пред всички, но България успя в кратък период и успешно да стартира този процес“, каза министърът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
1
 
! Отговори
ЖороПърви преди 3 години
Колко е комисионната????
42
1
 
2
 
! Отговори
До Ваня п*тката преди 3 години
САМО ДИСТАНЦИОННО ОБУЧЕНИЕНИКВО ПРИСЪСТВЕНОВЕЧЕ ИМАМ КОРОНА ВИРУС ЗАРАДИ ТОВА ТАКА ЧЕ УЧИЛИЩАТА ТРЯБВА ДА ГИ ГРЪМНАТ ТАКА ЧЕ ДА НЯМА КЪДЕ ДА СЕ ХОДИ КОГАТО СМЕ В ПРИСЪСТВЕНА ФОРМА
41
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В кой магазин да ги търсим? Дано като са крадени да ги пуснат по - евтино...
40
2
 
4
 
! Отговори
Загледайте се в този преди 3 години
Не ви ли прилича на извънземно, моля, кажете!
39
3
 
10
 
! Отговори
Ваня преди 3 години
Айде стига плетете маскаради,по сто пъти едно и също от сутрин до вечер.Оставете децата да учат в нормална среда,стига вече сценарий и психози,как не сменихте плочата,няма ли здравомислещи и разумни хора да променят това,ама че досадна параноя вече.
38
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Разгеле .... Най после разбра , кои не не са се включили в електронна среда
37
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ок, некога си го кажемПървите 1000 таблета, ще са айпади с всички екстри за по 4000 лева,Първите 1000 компютъра, ще са някакви кофигурации за по 8000 лева, дето ще се ползват от нечии бизнес, а висчкоостналао, ще са Таблети за 70 лева, дето се задъхват, като отворят текстови документ, и идъхват, заедно с някакви платпи за по 150 лева, дето могат да карат MS word или калкулатор, но не и двете заедно.
36
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Троловете цяла година спят до обяд и работят по пижами, ама за даскалите не може! Ай сектир!!!
35
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Големи сте на приказки с европейските / нашите/ пари, ама вижте училищата в София- половината са с неугледни фасади, да не говорим за условията в стаите, физкултурните салони, тоалетни и тнт. Дворовете са с асфалт на 40 и повече години, съораженията за спорт са амортизирани.
34
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
МИ ХУБУ СА ГИ КУПИЛИ, АМА ЗАЩО?
33
3
 
14
 
! Отговори
Наглост преди 3 години
A на нас ни е вече кошмар децата само за древа Гърция и древен Рим да учат колко са велики.най-древни и единствени и неповторими.а Древна Тракия са селяци без култура...гърците добре си оплетоха нещата и фалшифицираха доста от историята и се наложиха здраво.та нашите деца да им учат измислиците.че и митологията подробно...така.че по-добре да не им се дават лаптопи на децата.само ще учат за гърци и римляни колко са древни и велеки.а за българите нищо не учат и не знаят масово децата.ПОЗОР
32
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сърбаме попарата, на 30 години изоставяне ...Образованеито ни е в някакъв върл хаус. Учители масово няма, а сега ще вдигаме "шоково" заплати, с надеждата, че след 4-5-6 години, ще има мнго нови. Учебниците за 4-5 клас, са писани в стил "държа тълковния речник до себе си, за да се изкарам по-умен, отколкот съм", а за по-малките класове, имаше отрковенни чалгарки изпълнения ...
31
0
 
11
 
! Отговори
21 преди 3 години
Явно двама вярват, че Mon ще се справят. Ок, обяснете ми, как ще стане номера? Виждали ли сте им учебниците по информатика? C++, ама под вид, който дори и на C98 стандарта не отговаря, а преди 3 години, в едно училище писаха проекти, на някакво IDE, което не е подържано от ... 2006-а насам. Учителката гоимаше на флашка.
30
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
После ще трябва да прекарат и безплатен интернет на ромите, те ток така или иначе не плащат.
29
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И защо са има лаптопи? Честно? Ще подобрят качеството им на живот? Ще ги научат на повече? Или просот ще зяпат "фейса" и "тубету"?
28
0
 
19
 
! Отговори
Ай преди 3 години
Айшето харесва това
27
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 30Ето - пак заяжден. Още хаус и безпорядъквнасяш."Селяни като мене" са минали от Latitude, като бяха най-добрите ултрабуци 2008-9-а още, пез XPS, Carbon X1, Macbook Pro 13, както и няколко Thinkpad-a. Просто дадох ПРИМЕР! GIVE ME A FUCKING BREAK, A?
26
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кажете на Брюксел че точно тези компютри след месец ще са е заложните къщи за по 100лв. За *** 100лв са пари, те така и така не ходят на училище
25
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До отКиотоДоСингапурНякакви изгледи, да преведеш казаното на чист български?
24
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 28Не ама селяни като тебе си мислят, че само Apple имат скъпи лаптопи.